Vyšetřování v cizině, ve hře i Kalouskův Háva. Do Prahy už šel fax

11.07.2012 9:16

Aféra Vlasty Parkanové není jediným případem, ve kterém se objevují jména Omnipolu a Richarda Hávy, který je považován za přítele ministra financí Miroslava Kalouska. V sousedním Rakousku se souběžně s kauzou CASA připravuje řízení s lobbistou Alfonsem Mensdorffem-Pouillym, který s Hávou dříve spolupracoval.

Vyšetřování v cizině, ve hře i Kalouskův Háva. Do Prahy už šel fax
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Mendsdorff je podle informací Hospodářských novin obviněn z praní špinavých peněz při velkých zbrojařských tendrech ve střední Evropě. V Česku s ním dříve spolupracoval právě Háva, když se snažili prodat vládě švédské stíhačky Gripen. Celý obchod, ke kterému nakonec nedošlo, provázelo podezření z korupce.

Z Mensdorffova účtu přišlo do Česka celkem 400 milionů, mezi příjemci byl i Háva. Švédská média psala o tom, že peníze byly určeny na "provize" politikům. Háva se bránil tím, že šlo o honorář za konzultace. Ani policie nezjistila žádná pochybení.

Objevily se nové informace

Rakouský soud prý může do případu vnést nové skutečnosti. O případ se proto už zajímá pražské vrchní státní zastupitelství. "Informace vyhodnocujeme. Věc je ve stadiu neveřejného řízení, a tak nemůžeme poskytnout další informace," řekla mluvčí Irena Válová.

Pražští žalobci už ale mají podle zjištění HN na stole dokumenty z Británie. Tamní vyšetřovatelé získali fax, v němž Mensdorff-Pouilly žádal koncern BAE Systems, který Gripeny dříve prodával, o miliony na úplatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …