Vyzrazené tajemství o Zemanovi, Ficovi a ČSSD

03.08.2012 12:16

Vedení sociální demokracie čelí jedné ráně za druhou. Odstartovalo to zatčení Davida Ratha, pokračovalo ztrátou většiny v Senátu po odchodu dvou senátorů k Miloši Zemanovi, jenž by měl být i podle údajně vyslovené rady slovenského premiéra Roberta Fica prezidentským kandidátem ČSSD. Politolog Jiří Pehe ale tvrdí, že ČSSD opouštějí jen lidé, jejichž odchod straně spíš prospívá.

Vyzrazené tajemství o Zemanovi, Ficovi a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Sociální demokracii opouštějí její členové a míří za Milošem Zemanem do SPOZ. Takový přestup uskutečnili i senátoři Jiřina Rippelová a Vladimír Dryml, čímž nejsilnější parlamentní strana ztratila v horní komoře většinu. Mluví se ale i o dalších jménech, jejichž nositelé čekají se svými vyjádřeními na období po podzimních krajských a senátních volbách.

„Podíváme-li se na profily lidí, kteří sympatizují s Milošem Zemanem a kteří k němu odešli, nebo teprve chtějí odejít, tak je to pro sociální demokracii velmi pozitivní vývoj. I když v krátkodobém horizontu to může stranu poškodit, že jí to ubere procenta v krajských volbách, nebo že strana bude mít ve společnosti obraz, že se štěpí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe s tím, že to všechno jsou lidé spjatí s érou opoziční smlouvy, kteří vyznávají silné vůdcovství Miloše Zemana.

Zemanův bonmot nebyl úplný

Když tento týden vítal Miloš Zeman do řad své strany Vladimíra Drymla, tak o něm prohlásil, že přestupuje ze sociální demokracie do sociální demokracie. „Miloš Zeman je mistr bonmotů a tenhle se mu docela povedl. Až na to, že nebyl úplný. Měl říct, že pan Dryml odešel z modernizující se sociální demokracie do staré sociální demokracie bafuňářů. To je ten rozdíl,“ podotýká Jiří Pehe.



O přestupu do tábora expremiéra se hovoří i v souvislosti s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem, jemuž se příliš nezamlouvá, že prezidentským kandidátem strany je Jiří Dienstbier. Stanovisko vedení ČSSD respektuje, ale má na věc jiný názor, k němuž se chce vrátit po krajských volbách. Jeho případný odchod by byl jinačí kávou než u těch, co už k Zemanovi zběhli.

Škromach odpuzuje mladou generaci

„Zdeněk Škromach byl politickým výtvorem Miloše Zemana, stal se místopředsedou strany v době, kdy stranu převzal jako vůdce právě Zeman. Byl s ním dlouhodobě spojen, je to bývalý komunista, takže si myslím, že to je přesně ten profil toho politika, kterému by bylo lépe u zemanovců než v moderní sociální demokracii,“ domnívá se politolog Jiří Pehe.

Podle něj navíc Škromach nepomáhá propagovat image moderní sociálně-demokratické strany. „Je jakoby ze starého těsta, dráždí mladé lidi, a tím pádem odpuzuje mladou generaci od toho, aby sociální demokracii podporovala. Nic proti Zdeňku Škromachovi, určitě patří do prostoru demokratické levice, ale jeho politický domov je mnohem víc u Miloše Zemana než v moderní sociální demokracii,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

V procesu omlazování nezáleží na jménu předsedy

Sociální demokracií jdou i hlasy, že tandem Bohuslav Sobotka a Michal Hašek nenaplňuje očekávání. I proto sílí tábory kolem dvou místopředsedů Jiřího Dienstbiera a Marie Benešové. „Je docela dobře možné, že se strana v nějakém okamžiku rozhodne, že Bohuslav Sobotka není dostatečně charismatický typ vůdce. Nicméně důležitý je v tomto okamžiku proces jakéhosi omlazování strany a jestli to v budoucnosti bude Sobotka, Hašek, Dienstbier nebo nějaký nový vůdce téhle politické generace, který tu stranu povede, tak to už nehraje roli,“ míní Jiří Pehe.

Podle politologa má Marie Benešová ve straně své zastánce, ale spíše reprezentuje souboj mezi trendem k omlazování sociální demokracie a jakousi opozicí vůči tomu. „To je souboj mezi silami minulosti a silami budoucnosti, když bych to chtěl říci terminologií Star Wars. Tenhle souboj se musí odehrát, ale rozhodně si nemyslím, že s Marií Benešovou se pojí budoucnost sociální demokracie. I jí by se lépe dařilo někde v závěsu za Milošem Zemanem,“ podotýká Jiří Pehe.

Slovenský premiér lobboval u ČSSD za Zemana

Kandidatura Miloše Zemana na prezidenta, s jejíž úspěšností se pojí i budoucnost SPOZ, je jablkem sváru nejen mezi členy, ale i sympatizanty ČSSD. Zatímco předseda Bohuslav Sobotka soudí, že po nezvolení Zemana skončí i SPOZ, protože nemá žádný program, tak sociální demokracii blízký slovenský premiér Robert Fico radil na neformálním setkání vedení ČSSD, aby se usmířilo s Milošem Zemanem a podporovalo ho na prezidenta místo Jiřího Dienstbiera. Nepochodil a následně podle informací MF Dnes odjel na setkání se Zemanem.

Síly mezi ČSSD a SPOZ se mohou v blízkém časovém horizontu trochu vyrovnat. „SPOZ může trochu ukrojit z koláče na levici, který ovládala sociální demokracie. Může se dostat do parlamentu nebo do krajských zastupitelstev, to je možné. Ale po volbách tato dvě uskupení stejně budou odsouzena k tomu, aby spolupracovala na nějaké koaliční úrovni. Nebudou mít jiné partnery,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

Lidé od Zemana nemají žádnou politickou přitažlivost

„Pokud jde o dlouhodobou perspektivu, tak stejně jako se to stalo v případě TOP 09 na pravici, tak je to strana jednoho muže. V okamžiku, kdy Miloš Zeman z politiky odejde, tak ten projekt zmizí. Ti lidé vsadili všechno na jednu kartu. Spoléhají na to, že Miloš Zeman bude v příštích několika letech zdravý a že se probojuje na Hrad. Pokud se nenaplní tyto dvě podmínky, tak ta strana nemá žádnou šanci do budoucnosti. Ti lidé, co jsou v závěsu za Milošem Zemanem, nemají žádnou politickou přitažlivost pro to, aby ta strana mohla přežít,“  myslí si politolog Jiří Pehe.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…