Vzkaz Nečasovi s Kalouskem: Zvýšení daní podpoří jen pitomec, či gauner

24.08.2012 10:43

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedl, že zvyšování daní může v době krize podporovat buď úplný pitomec, nebo gauner.

Vzkaz Nečasovi s Kalouskem: Zvýšení daní podpoří jen pitomec, či gauner
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

„Zvyšování DPH v době krize a ekonomického útlumu, kdy lidé mají pořád méně a méně peněz a tím pádem zdražovat jakékoli zboží může buď jen naprostý pitomec, který ekonomice vůbec nerozumí, a pokud to podporuje někdo, kdo tomu rozumí, tak je to lump, darebák a gauner, který nemá žádné dobré úmysly,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

Slušný člověk závazné hlasování nepotřebuje

Chaloupka si ale nemyslí, že je úplně dobrý nápad dávat závazné hlasování v klubu proti zvyšování DPH a současné podobě církevních restitucí.

„Dávat závazné hlasování v tomto případě, konkrétně církevních restitucí dle vládního návrhu, není dobrý nápad, protože slušný člověk nemůže takový návrh o vyrovnání s církvemi podpořit a není mu třeba žádného doporučování či závazného hlasování. Darebákovi, který to podpoří, žádné závazné hlasování stejně není svaté a slušný člověk bude hlasovat proti i bez doporučení,“ míní Chaloupka. Odpůrcem restitucí je v ODS například poslanec Jan Florián.

Debil nebo sebevrah

Ostrá polemika kolem daní se strhla, když premiér Petr Nečas nepřímo označil odpůrce zvyšování daní za debily. Nečas i nadále odmítá myšlenku, že by stáhl návrh na další zvýšení DPH. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility... Byl by to signál finančním trhům, že ustupujeme od naší konsolidační strategie kvůli pár desetinkám procenta ekonomického růstu. Ať si to někdo udělá, ale to bude jiná vláda s jiným premiérem. S tímto premiérem nikdy,“ řekl premiér minulý týden v rozhovoru pro LN.

Prezident Václav Klaus, který sám zvyšování daní vládou kritizoval, na Nečase reagoval ve vyjádření pro MF Dnes a zvyšování daní označil za sebevraždu.

„Je to výrok absurdní, těžko pochopitelný, skoro se mi nechce věřit, že ho učinil. Kdybych chtěl jeho slova parafrázovat, namítl bych, že je naopak na hranici politické a ekonomické sebevraždy v této době daně zvyšovat. Říkám to nerad, protože je jistě známo, že až dosud jsem se ve svých výrocích k hospodářské politice vlády velmi mírnil. Diktovala mi to elementární loajalita jak k ODS, tak k Petru Nečasovi, ale i moje premiérská zkušenost s obtížemi koaličního vládnutí. Tuto siláckou rétoriku premiéra Nečase však přijmout nemohu. K ekonomické podstatě problému jsem se již vyjádřil mnohokrát a nemám, co bych k tomu teď ve zkrácené formě přidával. Myslím si, že v obou případech – jak ve věci samé, tak ve způsobu jejího prosazení – dělá pan premiér fatální chybu,“ uvedl Klaus.

Nečas sliboval, že daně zvyšovat nebude

Nečas svým výrokem naštval i řadu kolegů z ODS. „Nesouhlasím s premiérem a jeho prohlášení není jen přehnané, ale neslušné až drzé. Oponenta nazvat debilem může jen debil,“ zlobil se například nestranický senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

Blogger František Matějka upozornil na to, že Petr Nečas jako volební lídr ODS několikrát slíbil, že daně včetně DPH zvyšovat nebude a citoval jeho konkrétní výroky: „Nebudeme zvyšovat daně.“ „Nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa.“ „Zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi v našem případě jenom další cestu do recese.“ „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní je asi totéž, jako léčit angínu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“ „V našem plánu nepředpokládáme, že bychom měnili něco na straně příjmů neboli daní, protože to daňové navýšení proběhlo dramaticky již v roce 2010.“ „Žádné daně minimálně pro rok 2011 zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom tím ohrozit křehký růst české ekonomiky.“

Vybralo se méně

Přestřelka vznikla, když Klaus v odpovědi pro média zkritizoval zvyšování daní. „Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě,“ řekl Klaus.

LN upozornily, že výběr DPH selhává kabinetu už letos, kdy zvýšil spodní sazbu z 10 na 14 procent. Původně očekával, že bude mít z této daně o 15,5 procenta vyšší příjmy. Za prvních sedm měsíců ale vybral jen o 100 milionů víc než loni. Ve státní pokladně má jen 122,6 místo očekávaných 140 miliard. Česko se totiž na rozdíl od okolních zemí dostalo do hospodářského útlumu, protože lidé utrácejí a firmy investují méně než loni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…