Vzniká kultura strachu. Nastane nový řád, který vše smete?

29.10.2011 5:35

Světem hýbou v posledních měsících stále silnější nepokoje, způsobené rozladěním z ekonomické krize a jejích důsledků. Lidé u nás i v jiných zemích proto volají po změně, po pádu vlády a někdy i systému celého. Podle politiologů je to čas, kdy je zřejmé, že se začnou mnozí přiklánět k různým konspiračním teoriím a spiknutím - včetně toho o světové nadvládě. ParlamentníListy.cz proto přinášejí nejen seznámení s tím, co vše může v lidech probouzet falešné naděje či strachy, ale také názory politologů. Včetně jednoho, který se mýty opředeného setkání před několika lety zúčastnil.

Vzniká kultura strachu. Nastane nový řád, který vše smete?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Je třeba začít od základu - tedy i pro ty, co dosud nepřemýšleli o tom, co vlastně konspirační teorie jsou.

Wikipedie jejich výklad nabízí. O Novém světový řádu, též známém pod zkratkou NWO, podle anglického New World Order, uvádí, že je jednou z hlavních současných konspiračních teorií. Tvrdí, že malá skupina mezinárodních elit kontroluje a manipuluje vlády, průmysl a mediální organizace po celém světě a že primárním nástrojem, který používá k ovládnutí národů, je systém centrálního bankovnictví. Jedná se o teorii, která se stala populární ovšem už po roce 1990, je spojena především s americkým prostředím a v Evropě není příliš rozšířena.

Čtěte také:


Zajímavé je, že mimo jiné uvádí, že skupina konspirátorů financovala a v některých případech i způsobila většinu velkých válek za posledních 200 let. Jak? Zejména prováděním útoků pod falešnou vlajkou, aby získala na svou stranu veřejné mínění. Skupina má prý také rozhodující vliv na světovou ekonomiku a úmyslně způsobuje inflaci a krize. Podle této teorie se nalézají tajní agenti pracující pro Nový světový řád ve vysokých funkcích ve vládách a průmyslu. Za agenty nového světového řádu jsou přitom prý považováni mezinárodní bankéři, zejména vlastníci soukromých bank zapojených do Federálního rezervního systému, Bank of England a jiných centrálních bank, a členové Rady pro zahraniční vztahy, Trilaterální komise a skupiny Bilderberg.

Čtěte také:


Nový světový řád má také prý pod kontrolou nadnárodní a globální organizace, jako jsou Evropská unie, Organizace spojených národů, Světová banka, Mezinárodní měnový fond a navrhovaná Severoamerická měnová unie.

Politologové konspirační teorie odmítají

Vzhledem k tomu, že však v posledních měsících začíná ve světě bujet masově nespokojenost, poukazování na chybu v systému i na chamtivost finančních společenství, jež jsou obviňována z toho, že se na nepříliš pozitivním vývoji podílela nemalou měrou, příklon k podobným konspiračním teoriím se dá očekávat.

Čtěte také:


"Všechna krizová období, jimiž lidstvo prošlo v historii, jsou spojena s nadějí i obavami hledáním důvodů v různých mýtických projektech. I tentokrát se lidstvo ocitá v obavách z budoucnosti a hledá něco, co by mohlo být jistou formou spasení. Ideální je pak stejně jako v minulosti jistý příklon k tajným společenstvím. Je jedno, zda to je nějaká forma světového řádu, Bilderberg, ilumináti (teorie o jejich ovládání světa podporoval v minulosti například i zpěvák Karel Gott, pozn. red.) či třeba čerpání z filosofie, jež nastiňují takzvané Protokoly sionských mudrců," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden ze tří oslovených politologů Zdeněk Zbořil.

Podle něj to, že se lidé jak v Česku, tak ve světě upínají svými nadějemi k tajným světovým společenstvím, vypovídá jednoznačně o tom, že ztratili důvěru v politickou reprezentaci.

Vzniká nová kultura - a to kultura strachu

"Míra nedůvěry překročila únosnou mez a lidé jsou ovádnuti strachem. Dá se tedy hovořit o tom, že vzniká nová kultura - a to kultura strachu, jež volá po nějakém mesiáši a úpadku mocných," myslí si politolog Zbořil. Jak dále přiznal, on sám nikdy na setkání Bilderbergu či jiných světově známých společenství nebyl pozván. Domnívá se, že to je proto, jakou zastává životní a politickou koncepci. I proto, že není výrazným ekonomickým subjektem, jak sám řekl, stav jeho bankovního účtu není nijak závratný.

"Přesto jsem ale na čtyři exkluzivní setkání, jež budila dojem "tajná", pozvaný byl. Ovšem nepůsobilo to na mě tak, že by se dala považovat za seriózní. Spíše tak, že ti lidé, co se v nich sdružují, hladají hlavně svoji vlastní identitu," prozradil ParlamentnímListům.cz politolog Zbořil.

Pehe: Ano, na setkání Bilderbergu jsem byl. Nic tajného v tom ale nehledejte

To politolog Jiří Pehe zkušenost se setkáním se společností lidí, kterým je přisuzován až mystický vliv na dění světa, má. Tomu, že by však skutečně šlo o tajné schůzky, na kterých se diskutuje o tom, jak ovládnout svět, popírá.

Čtěte také:


"Zúčastnil jsem se setkání Bilderbergu v roce 2001. Byla to velká mezinárodní konference, pouze s tím rozdílem, že neveřejná, na které se dodržovala jen stará dobrá pravidla - tedy lidé z politiky a byznysu hovořili vzhledem k tomu velmi otevřeně k různým tématům. Nic se tam rozhodně neorganizovalo, nebyl tam pozorovatelný žádný příklon k pravici ani levici. Já tam byl pouze jednou, jezdí tam pokaždé různí lidé, ale nic tajného se pod tím hledat nedá. To, co se děje nyní u nás i ve světě, budou muset řešit politici, nikoli tajné společnosti. Ovšem ten příklon k nim chápu, vždycky, když se světu přitíží, přicházejí na řadu konspirační teorie. Proto bych takovýmto lidem doporučil přečíst si jednu z posledních knih Humberta Ecca o nejrůznějších konspiracích konce 19. století. Ta doba má totiž s tou naší současností hodně společného. I dnes se dá hovořit o jistém soumraku lidstva," řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe. Dodal, že u většiny lidí, kteří bezmezně věří v různé konspirační teorie, se dá hovořit o jistém selhání intelektu, v touze po zkratce ve vysvětlení toho, co se děje.

"Vždyť jen když by se měl rozumně každý zamyslet nad tím, jak by se dala provést logistika takovýchto sdružení, aby mohla ovládat celé lidstvo, musí každý pochopit, že je to naprosto nemožné," uzavřel diskuzi na téma Bilderberg Jiří Pehe.

I Ransdorfovi se přisuzovala účast na jednání Bilderbergu. Letos

V letošním roce se pak objevily v tisku spekulace o tom, že se schůzky Bilderbergu (Group) v létě ve dnech 10. a 11. června zúčastnil také komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Cestu měl vážit do švýcarského Svatého Mořice jako jediný zástupce Česka. Společnost mu prý podle jednoho z italských serverů měly dělat takové osobnosti jako je generální tajemník NATO Anders Rasmussen, německá kancléřka Angela Merkelová, španělský premiér José Luis Zapatero, či zakladatel Microsoftu Bill Gates.Ten to ale popírá a popírá navíc i to, že by vůbec někdy v životě byl ve Svatém Mořici.

"Jde o novinářskou kachnu. Prokazatelně jsem byl v té době, kdy se setkání konalo, na jiném místě," řekl ParlamentnímListům.cz Ransdorf. Na dotaz, zda by mohl tedy alespoň krátce definovat to, co si o společenství on osobně myslí, pak reagoval následně: "Jde o démonizaci společenství, kterému se přikládá větší důležitost ovlivňování světa, než je to skutečně prokazatelně možné." 

Jakl: Elity vyvíjejí různé tlaky. Bilderberg skutečně existuje. A je podceňovaný

Ne každý s jeho názorem však souhlasí. Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla skupina Bilderberg bezesporu existuje. A vliv této a podobných skupin lidé spíše podceňují. Uvedl to opět letos v lednové debatě v ČT na téma: "Planeta Země 2011"

Reagoval tím na názory investigativního žurnalisty a autora knihy "Skutečný příběh skupiny Bilderberg" Daniela Estulina.

"Bilderberg, to není věc mé víry, nebo vaší nebo kohokoli jiného. Je nepochybné, že různé elity vyvíjejí v nějaké své součinnosti různé tlaky, mají různé zájmy, snaží se ovlivnit mnohá rozhodnutí," uvedl Jakl s tím, že si myslí, že se vliv této skupiny v mnohém podceňuje, protože se o něm málo ví a málo se o něm diskutuje.

Čtěte také:


A podle Jakla nejde jen o Bilderberg, podobných skupin je mnoho. "Takové skupiny existují, vždy existovaly, svobodní zednáři a jiní. A budou existovat. Je ale dobré, aby se o nich vědělo, je legitimní, abychom se o nich mohli bavit, protože to se ne vždy děje. Protože když někdo píše o těchto věcech, tak je prohlašován za paranoika," řekl již v minulosti na toto téma prezidentův tajemník.

Stát by si měl lidi z takových skupin umět držet od těla

Podle něj je vznik zájmových skupin legitimní, ale "stát a státní instituce by si tyto vlivové skupiny měl držet od těla". Jako příklad uvedl americký zákon Logan Act, který vysokým státním úředníkům a politikům účast na podobných setkáních zakazuje.

"Bylo by dobře, kdyby stát věděl o těchto aktivitách některých lidí a měl šanci se jich zeptat, jaké zájmy hájí. Jestli nejsou v konfliktu zájmů, jestli hájí zájmy toho, koho mají a nebo své vlastní a svých přátel v nějaké vlivové skupině," varoval Jakl.

Čtěte také:


A dodal, že ohledně skupiny Bilderberg panuje v současnosti mnoho mýtů, že jde o tajné společenství.

Podle Daniela Estulina Bilderberg není tajným společenstvím a nejde ani o "židozednářské" spiknutí.

Nad křišťálovou koulí neplánují převzetí nadvlády nad světem

Na přednášce na toto téma v Praze uvedl: "Nesedají potmě v kruhu nad křišťálovou koulí při plánování nadvlády nad světem - pokud si něco takového myslíte, pak to nemáte v hlavě v pořádku." A představil i cíle skupiny.

Podle jeho výkladu jde o koncept označovaný spíše jako ´Jeden svět s r.o.". Tedy nadnárodní korporace, která má mít mnohem větší vliv, než kterýkoli stát a která má kontrolovat světové zdroje. Účastní se jí elity většiny západních zemí, včetně šéfů vlivných médií, jako je The New York Times či Wall Street Journal. "A tato média nás přesvědčila o tom, že co vidíme na titulních stránkách New York Times nebo Le Monde nebo na obrazovce CNN, že musí být pravda. A že vše, co je vytištěno nebo řečeno v ostatních médiích, je konspirační teorie," řekl Estulin na počátku tohoto roku.

A doplnil, že Bilderberg usiluje o rozvrat a chaos ve společnosti, ekonomický kolaps, zánik národních států a národních měn - to vše proto, aby mohl lépe ovládat zbytek obyvatelstva. Netají se také svými plány na redukci počtu obyvatel na zemi.

Čtěte také:


Estulin při té příležitosti připomněl také to, že současný český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který je také prý členem skupiny Bilderberg, byl pozván na její konferenci nejen v roce 2008, ale navštěvoval je už v minulosti. V osmdesátých letech ještě jako občan Rakouska.

Estulin, novinář, který se Bilderbergem zabývá, varuje: Pozor na nepřátele země

"Ti lidé, kteří ve vaší zemi reprezentují zájmy globalistů, kteří jsou v různých funkcích, jsou nepřátelé vaší země. Nejsou to nepřátelé, protože reprezentují nějaké bláznivé konspirační teorie, ale protože nemají žádnou morální omluvu pro to, co dělají. Je absolutním právem každé země hájit svou vlastní suverenitu proti zájmům globalistů a nadnárodních organizací," varoval ještě Estulin. A naopak se pochvalně vyjádřil na adresu prezidenta Václava Klause. Ten se totiž proti globální vládě a Novému světovému řádu otevřeně staví a považuje takové myšlenky za zhoubné a nebezpečné.

Klaus má podle něj jistý smysl pro nesmrtelnost a určitý druh nesmrtelnosti i vyzařuje, když má odvahu hájit tradiční hodnoty, které globalisté chtějí zničit. Protože jako ostatní politici neobětuje při zásadních rozhodnutích otázky lidství ve prospěch svých dílčích zájmů, je - na rozdíl od lidí jako Barroso či Van Rompuy - skutečným lídrem.

Profesorka politologie: Konspirační teorie vždy posilují v dobách krize

I třetí z redakcí oslovených politologů - Vladimíra Dvořáková - však konspirační teorie odmítá. "Nevěřím jim, považuji je i za jistý druh nebezpečí, přestože napříč dějinami vždy byly a zesílily hlavně v dobách krizí," řekla známá profesorka na toto téma ParlamentímListům.cz. I ona však také připustila, že současná situace opravdu obavám a šíření se těchto teorií silně nahrává.

Čtěte také:



Kdo z Čechů se setkání Bilderbergu v minulosti zúčastnil? Nebo se o jeho účasti hovoří

  • Alexandr Vondra (ODS) - současný ministr obrany
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09) - současný ministr zahraničí
  • Jiří Pehe, politolog, ředitel pražské New York University, bývalý ředitel politického odboru exprezidenta Václava Havla
  • Miloslav Ransdorf (KSČM) - europoslanec, popírá to, údajně jde o novinářský výmysl
  • Karel Kovanda, český velvyslanec při NATO
  • Michael Žantovský, velvyslanec v Izraeli
Co uvádí Wikipedie v článku o zmíněných protokolech sionských mudrců?

Je to jeden z mnoha názvů, které označují zfalšovaný text plánu na dosažení globální nadvlády židovského národa. Encyclopadia Britannica označuje Protokoly sionských mudrců jako „podvodný dokument, který sloužil jako záminka a zdůvodnění antisemitismu na počátku 20. století." Po svém prvním vydání v roce 1903 v carském Rusku byl text tohoto díla v rámci četných nezávislých vyšetřování opakovaně označen jako podvodný; zejména série článků publikovaná v roce 1921 v časopise The Times odhalila, že většina materiálu byla plagiátem dřívějších děl politické satiry, které se k Židům vůbec nevztahovala.

Nehledě na to, považují někteří tento text za pravý, a to zejména v těch částech světa, kde je rozšířený antisemitismus, antijudaismus či antisionismus. Protokoly sionských mudrců jsou často citovány a tisknuty antisemity a někdy, zejména na Blízkém východě, jsou používány jako důkaz židovského spiknutí (Hamas jimi například ospravedlňuje teroristické útoky na Izrael).

Protokoly jsou obecně považovány za počátek soudobé literatury konspiračních teorií. Text je jakýmsi instruktážním manuálem pro nového člena „starších," popisující jak Židé ovládnou svět prostřednictvím kontroly médií a financí, nahrazení tradičního společenského pořádku sociálním pořádkem založeným na masové manipulaci. Dílo bylo zpopularizováno odpůrci ruského komunistického revolučního hnutí a bylo šířeno po ruské revoluci v roce 1905.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…