Vznikla nová Naděje. Nepřipravuje žádnou revoluci, ale chce skončit s vládou

10.08.2012 13:12

Místo Holešovské výzvy přichází Naděje 2012 CZ. Je trochu smířlivější, přesto i ona má ambice změnit poměry v Česku a donutit vládu k odstoupení. Aby se neopakovaly půtky, které nakonec zcela rozbily původní Holešovskou výzvu, na kterou chce Naděje navázat, vznikl Morální kodex občana - podporovatele této iniciativy.

Vznikla nová Naděje. Nepřipravuje žádnou revoluci, ale chce skončit s vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Princ, podnikatel

Člověk, který se rozhodl oprášit na přelomu roku tak populární myšlenku Holešovské výzvy, která nabádala k sjednocení různých protestních protivládních iniciativ, je Václav Princ. Jak ParlamentnímListům.cz řekl již před několika dny, on to byl, kdo stál v Holešově u samotného zrodu tehdejší výzvy, on to je, kdo by v ní rád pokračoval. Ovšem s tím, že se vyhne i s ostatními chyb, které byly napáchány v minulých měsících a které nakonec Holešovskou výzvu pohřbily. I proto se rozhodl změnit pro své cíle i název iniciativy.

TÉMA: Holešovská výzva

„Druhého srpna jsme měli v Uhříněvsi s několika dalšími muži schůzku, na které vznikly a byly odsouhlaseny nové dokumenty. K nim se vedla po internetu ještě několik dalších dnů diskuse. Lidi skutečně začínají být stále více naštvaní, a proto je velmi složité najít společné, sjednocující argumenty, které budou spojovat, a ne rozdělovat. Jenže co člověk, to názor, a to dost často bez schopnosti posoudit realitu a možnosti. A tak lidé současně kolísají na pokraji antikomunismu a předkládají několik desetiletí staré komunistické požadavky, jako právo na práci, důstojný život pro každého, spojení všech občanů, dostupnost zdravotní péče, důstojné stáří, dokonce požadavek na zrušení politických stran,“ popsal zaznamenaný jev ParlamentnímListům.cz Princ. I proto konstatuje, že si je vědomý toho, že sjednotit všechny tyto lidi je to nejtěžší.

Možná i proto vznikl jako součást nového Manifestu Občanské iniciativy Naděje 2012 také Morální kodex občana ČR usilujícího o demisi vlády. K té by mělo dojít 17. listopadu 2012. „Podle tohoto morálního kodexu odmítají občané ČR anarchii, demagogii z levého i z pravého politického spektra.  Usilujeme o demokratické volby a nepřipravujeme žádnou revoluci, změnu systému bez politických stran a nečiníme žádný pokus o nové společenské uspořádání,“ zdůrazňuje Václav Princ body, na kterých chce nová iniciativa stavět.

Název opustí, snad přijde "Naděje"?

Připomněl pak i to, že všichni podepsaní pod novým usnesením se shodli na tom, že opustí postupně stávající název Holešovská výzva – Naděje. „Ten budeme používat jen pro přechodné období, nejdéle do 15. září 2012. Postupně tento název změníme a začneme používat název Občanská iniciativa Naděje CZ,“ prozradil dál ParlamentnímListům.cz Princ.

Manifestem prý chce on a dalších šest mužů pod ním podepsaných dát výrazně najevo, že chtějí pokračovat v myšlenkách originální Holešovské výzvy z prosince 2011. I že mají v úmyslu usilovat o spojení všech občanů ČR, odborářů, občanských iniciativ a chtějí také získat pro občanské hnutí novináře, osobnosti veřejného života.

Po zkušenostech z původní Holešovské výzvy se pak není čemu divit, když z jejich úst zanívá i to, že odmítají politiku vzájemného napadání mezi občanskými iniciativami, odmítají radikální návrhy, anarchismus, ideologickou demagogii, a to jak zleva, tak i zprava. „Budeme v duchu tradic našeho národa usilovat o jednotu,“ slibuje Václav Princ.

Všichni přítomní v Uhříněvsi prý také schválili společné cíle, formulované v již zmiňovaném Manifestu Naděje CZ z června 2012. Ten bude předkládán pozvaným zástupcům občanských iniciativ, které by chtěli pozvat k aktivnímu odporu proti stávající vládě.  „Budeme společně usilovat o její odstoupení a vyhlášení předčasných voleb. Dne 17. listopadu se přihlásíme k odkazu sametové revoluce. Tento den bude posledním dnem této vlády,“ konstatuje ještě Princ.

Morální kodex stanoví pravidla těm, co myšlenku podpoří

A co musí splňovat ti, kteří se k těmto myšlenkám budou chtít přihlásit? Morální kodex to nastiňuje. „Příznivcem občanské iniciativy Naděje CZ a demokratických změn v ČR může být občan ČR s právem volit, tedy člen jakékoliv politické strany registrované v ČR podle stávajícího právního řádu,“ zní jeden z jeho bodů. Pozornosti by ale neměly uniknout ani ty další.

  • Každý občan, který podporuje protesty proti reformám a církevním restitucím, proti zadlužování a rozkrádání státu, proti nečinnost státních orgánů a podporuje požadavek na demisi vlády, se seznámil s Manifestem občanské iniciativy Naděje CZ, který je součástí tohoto morálního kodexu, souhlasí s jeho cíli, důvody a postupem k dosažení demise vlády Petra Nečase a k vyhlášení předčasných voleb na podzim roku 2012.
  • Občan ČR se řídí obecnými pravidly slušného chování, jedná podle etických a morálních, obecně uznávaných hodnot vyspělé, demokratické civilizace a uvědomuje si, že není nutné vyhledávat rozpory, které společnost rozdělují, ale že hledáme hodnoty, které nás občany spojují. Občan ČR usiluje o spojení občanských iniciativ, politických stran a občanů ČR ke společnému postupu k dosažení jediného cíle, kterým jsou demokratické volby a ustavení nové, demokratické vlády ČR s termínem nejdéle do podzimu 2012.
  • Občan ČR, který usiluje podle Manifestu Naděje CZ a tohoto morálního kodexu o předčasné volby, osobně nebude usilovat do vyhlášení nových voleb o politickou funkci, nebude prosazovat své osobní ambice, rozdělovat žádné funkce a hlavně nebude navrhovat nový společenský systém, nebude podporovat současnou utopii o demokracii bez politických stran. Po vyhlášení voleb do parlamentu může každý kandidovat za jakékoliv uskupení, politickou stranu podle volebního zákona ČR, může být podporován občany všech občanských iniciativ a politických stran.
  • Občan ČR, který nesouhlasí s tímto morálním kodexem Naděje CZ, nebude usilovat o změny uvnitř hnutí, bude respektovat názor většiny a pokud usoudí, že se jeho politické a občanské názory neshodují s manifestem a tímto morálním kodexem, odejde a nebude usilovat o změny uvnitř občanské iniciativy, které jsou proti cílům iniciativy Naděje CZ.
  • Podle tohoto morálního kodexu odmítají občané ČR anarchii, demagogii z levého i z pravého politického spektra. Usilujeme o demokratické volby a nepřipravujeme žádnou revoluci, změnu systému bez politických stran a nečiníme žádný pokus o nové společenské uspořádání.
  • Odmítáme násilí, hlásíme se k tradičním hodnotám české kultury a českých národních dějin.  Vyzýváme všechny občany k podpoře odpovědnosti vůči České republice.

Holešovská výzva, která na přelomu roku 2011 a 2012 vyburcovala k naději, ale i aktivitám desetitisíce Čechů, se brzy ocitala v problémech kvůli nejednotnosti názorů i ambicím některých jednotlivců. V polovině března ještě pod vedením Slávka Popelky přivedla do ulic v celé zemi tisíce lidí, kteří vyjádřili touhu změnit zdejší poměry. Již o měsíc na to však akce neměla zdaleka tak širokou odezvu veřejnosti. Možná proto, že se vnitřní boje rozhořely naplno, do toho navíc vstoupila ještě Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která využila toho, že Holešovská výzva nebyla registrovaná Ministerstvem vnitra a nechala si ji zaregistrovat jako svoji iniciativu.

Snahy o nápravu vedly k tomu, že vzniklo řádně zaregistrované Holešovské hnutí 2012, ke kterému se však do té doby i veřejností uznávaný vůdce Popelka odmítl zapojit a podpořit ho. V červnu pak založil Václav Princ vlastní webové stránky Holešovská výzva - naděje, ve kterých vyjádřil svoji touhu v myšlence pokračovat, ovšem za jiných okolností.

          

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…