Weby šéfů ČSSD a ODS: Pište Paroubkovi. Ptejte se Topolánka

22.02.2010 6:05

Volební kampaň se odehrává i na webových stránkách. Jak jsou na to připraveni Mirek Topolánek a Jiří Paroubek?

Weby šéfů ČSSD a ODS: Pište Paroubkovi. Ptejte se Topolánka

Videa, články, fotografie a odkazy na další stránky týkající se předsedy ČSSD - to nabízejí stránky Paroubek.cz. A jejich prostřednictvím předseda sociální demokracie vyzývá: „Napište mi."

Co web Jiřího Paroubka  návštěvníkům nabízí? Videa, jejichž kvalita mnohdy pokulhává i za amatérskými videy na YouTube, i pochvalu si zasluhující textový vyhledávač. Právě ten výrazně usnadňuje orientaci na webu plném článků, jejich autorem nebo ústředním aktérem je předseda ČSSD.

Největším překvapením stránek Paroubek.cz tak zůstává, že se na něm Jiří Paroubek představuje především jako „lídr  volební kandidátky v Ústeckém kraji". Stránkám dominuje mapa Ústeckého kraje, který je rozdělen do okresů. U každého z okresů se po rozkliknutí objeví shrnutí tamních problémů a heslovité návrhy, jak by Jiří Paroubek místní problémy řešil.

Web ovšem pracuje dobře pouze při malém rozlišení, v případě vyššího rozlišení začínají vypadávat slova do „prázdna". Tak má návštěvník stránek Jiřímu Paroubkovi napsat v případě že jej „trápí nějaký konkrétní". Co konkrétního jej má trápit, už se čtenář nedozví.

Topolanek.cz: Ptejte se

Mirek Topolánek se naproti tomu představuje jako „předseda Občanské demokratické strany". Na svých stránkách dává vyniknout diskusní platformě Vize 2020, hlavní část webu tak je věnována jednotlivým tématům této platformy.

Před parlamentními volbami byla na webu Mirka Topolánka obnovena rubrika „Ptejte se". V té návštěvník nalezne formulář k vyplnění a odeslání. Dotaz je následně administrátory zobrazen na webu, příspěvky, které jsou tedy na webu k vidění, prošly selekcí.

Videa, která jsou na stránce zobrazena, jsou v lepší kvalitě, než je tomu na Paroubek.cz. Na stranu druhou vyžadují stažení spouštěcího programu, což může mnoho návštěvníků odradit od jejich prohlížení.

Trochu nepochopitelně na webu působí rubrika „kontakt", která se tím pádem částečně kryje s rubrikou „ptejte se". Ve srovnání s webem Jiřího Paroubka je web méně přehledný a především mu chybí textový vyhledávač.

Hlavní problém? Flash a nezajímavý obsah

Parlamentní listy požádaly odborníka na weby Lukáše Kandlera, aby oba weby porovnal. A výsledek? Oba mají podle jeho názoru své klady i slabiny.

„Web Paroubek.cz mi přijde přátelštější - je to dáno především barvou a uspořádáním. Navíc hned v úvodu nabídne mnoho informací, které návštěvníka mohou zaujmout," shrnuje odborník.

A problém číslo jedna na stránkách Paroubek.cz? Flash - grafický program používaný především u her a reklamních bannerů.

„Načtení stránky trvá o poznání déle," vysvětluje Lukáš Kandler. „Pokud má někdo Flash vypnutý, na stránce se toho moc nedozví a spíše jej to přesvědčí k zavření webu.

Pokud si stránku prohlížíte například ve Firefoxu (který je mimochodem stale oblíbenější), najedete myší na objekt ve Flashi (většina na stránce) a chcete kolečkem na myši rolovat níže, tak vám to nepůjde. Osobně mě to hodně otrávilo," připojil osobní zkušenost Kandler.

Na webu předsedy ODS oceňuje především to, že nezpomaluje prohlížeč a nabízí návštěvníkům intuitivní ovládání: „Web Topolanek.cz naběhne rychle, jeho pohyb na stránce je poměrně intuitivní a svou výhodu můžeme nalézt i v tom, že hlavní strana není tolik přeplácaná. Je možná škoda, že hned v úvodu návštěvníky neupoutá nějakým zajímavým příspěvkem. Změna obrázků v horní části webu jen s nějakým sloganem mi přijde málo zajímavá."

Na závěr připojuje Lukáš Kandler perličku: „Je zajímavé, že když jsem zaslal odkaz na tyto dva weby někomu dalšímu, dozvěděl jsem se, že web Topolanek.cz je blokován kvůli závadnému obsahu."

Koláž: Hans Štembera 

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…