Z ČSSD odchází skoro celá buňka z Libčevsi, třetí nejsilnější

21.11.2011 15:05

ČSSD opouští skoro celá buňka v Libčevsi na Lounsku, třetí nejsilnější v Ústeckém kraji. Odchází 227 lidí z 237, řekl dnes novinářům její předseda Karel Vrba. Sám prý v politice končí, většina řadových členů ale přejde k národním socialistům bývalého lídra ČSSD Jiřího Paroubka. Svůj krok vysvětlují nesouhlasem se současným vedením krajské ČSSD, které prý používá mafiánské praktiky.

Z ČSSD odchází skoro celá buňka z Libčevsi, třetí nejsilnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Libčeves má sice jen asi 800 obyvatel, ale také donedávna třetí nejpočetnější buňku ČSSD v kraji, hned po Mostě a Teplicích. Celkem 93 z asi 240 členů bydlí přímo ve vesnici, zbytek je z okolních obcí, v samotné Libčevsi tedy byl straně zhruba každý sedmý dospělý. Od začátku letošního roku se ale místní buňka ocitla pod tlakem nového vedení krajské ČSSD, které ji vinilo z náboru černých duší. V rozhádané severočeské ČSSD má její vedení na své straně jen čtyři ze sedmi okresů, k opozici se klonilo i Lounsko.

Ústeckou ČSSD řídí mafiání, tvrdí v Libčevsi

Teď Libčeveští odcházejí. "Stávající situace je podle nás neúnosná, současné praktiky vedení krajské ČSSD nechceme reprezentovat," řekl novinářům Vrba. Viní krajské vedení z rozkrádání peněz, náboru černých duší i zastrašování. Poslední kapkou prý bylo to, když na schůzi libčeveské ČSSD dorazil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD), který se ji pak snažil blokovat kvůli formálním maličkostem. Jakubec se k tomu minulý týden nechtěl vyjadřovat.

Část z členů prý přejde do strany Národní socialisté - levice 21. století, vznikající kolem expremiéra Jiřího Paroubka. "Za sebe můžu říct, že já k nim půjdu. Pan Paroubek na rozdíl od stávajícího vedení vždycky dodržel slovo," řekl jeden z odcházejících Kamil Ferenc. K národním socialistům podle něj chce v okolí vstoupit asi 180 lidí, z velké části právě odcházejících z ČSSD. "Je u nás spousta hasičů, myslivců i dalších zájmových spolků. Je to všechno o práci," dodal Ferenc. Celkovou voličskou ztrátu pro ČSSD odhadl asi na 5000 voličských hlasů.


Vyjádření Jiřího Paroubka:

 Byl jsem dnes opakovaně tázán, jaký mám názor na odchod více než 200 členů místní organizace ČSSD v Libčevsi na Lounsku, z nichž zhruba 180 hodlá přestoupit do nové strany Národních socialistů - levice 21. století, jejíž vznik jsem inicioval. V prvé řadě musím říci, že všichni nově příchozí členové jsou u nás vítáni.

Takový hromadný odchod členů politické strany se nevidí každý den a jen svědčí o tom, na co jsem trvale upozorňoval v posledním roce, než jsem společně s Jiřím Šlégrem a dalšími ČSSD opustil. Poměry v ČSSD v Ústeckém kraji rozhodně nejsou ideální. Dnešní společné prohlášení více než dvou stovek členů ČSSD v Libčevsi svědčí o tom, že někteří zástupci vedení krajské ČSSD zřejmě nezřídka kdy užívali praktik, které bývají označovány jako „mafiánské".

V naší nové straně Národní socialisté - levice 21. století budou vítáni všichni ti, kteří se v ČSSD kvůli chování několika vysoce postavených a vedením ČSSD tolerovaných lidí již nadále necítí konformně. Myslím, že takto nespokojených lidí je v sociální demokracii, a to nejen v Ústeckém kraji, poměrně dost.

Musím říci, že k NS-LEV 21 se hlásí desítky členů ústecké ČSSD, a to napříč okresy, kteří uvádějí veskrze stejný důvod, jako dosavadní členové MO ČSSD v Libčevsi, tedy rozkrádání veřejných peněz, korumpování a zastrašování. Tyto argumenty přitom spojují s vedením ústecké ČSSD a kraje. Většinou jsou to lidé, kteří uvádějí, že podporovali volbu Bohuslava Sobotky předsedou strany, neboť očekávali, že bude bojovat s nedemokratickými praktikami v ústecké ČSSD.

Dnešní prohlášení B. Sobotky, že odchod členů ČSSD v Libčevsi je odchodem tzv. nájemných členů je z jeho strany poměrně nešťastné, neboť značí, předseda soc.dem. rezignoval na jakoukoliv snahu o očistu ČSSD. Divím se jen, že Bohuslav Sobotka ve svém mladém věku zřejmě už ztratil paměť. Už si evidentně nevzpomíná, že i díky těmto lidem porazil v březnu letošního roku Michala Haška v souboji o post předsedy nejsilnější strany v opozici. Bohuslav Sobotka, místo toho, aby takto zbytečně urážel a vlastně tak sám sebe označoval za „nájemného předsedu", by se měl chovat k těmto lidem slušně. Zřejmě toho ale není schopen.

Související:

Rváč Vrba se vrátil do ČSSD, vede místní organizaci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…