Za Václava Havla se rozezněly zvony. Duka: Jsem ti vděčný za svou svobodu

23.12.2011 12:00

V pravé poledne začal ve svatovítské katedrále minutou ticha smuteční obřad a zádušní mše za zesnulého Václava Havla. K minutě ticha vyzval arcibiskup Dominik Duka. Při té příležitosti se rozezněly po Praze sirény a zvony na všech pražských kostelích. Duka později ve své řeči kromě jiného připomněl: "Jasně mi zní ,Václave, tvá slova na uvítanou papeže Jana Pavla II. Řekl jsi: ´Nevím, zda vím, co je to zázrak. Ale to, že tu jste, je zázrak´."

Za Václava Havla se rozezněly zvony. Duka: Jsem ti vděčný za svou svobodu
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Arcibiskup Dominik Duka po Requiem od Antonína Dvořáka ve své řeči na památku Václava Havla kromě jiného také připomněl, že se vlastně Havlovi všechno splnilo - obnova samostatnosti a demokracie a pád Husákova režimu. „Byly to tvé nejnitěrnější tužby,“ řekl a zavzpomínal například i na to, jak s Havlem ve vězení hrával šachy.

"Jsem ti vděčný za vězeňské chvíle tehdy tam a za svou svobodu tady teď. Vidím tě, jak tě před 22 lety vítá kardinál Tomášek, tehdy stařec dojatý k slzám, protože se dočkal svobody," prohlásil arcibiskup. Také připomněl i pozdější Havlova slova o tom, že se nemusíme bát příštího roku a ani krize, budeme-li jednotni.

„Zítra bude Štědrý den, začnou Vánoce a on – muž slova, božího slova, které se stalo tělem. - je bude slavit s námi. Požehnané Vánoce, amen,“ dodal Duka.

Obřad sleduje mnoho zahraničních hostů

Celý obřad ve  Svatovítské katedrále sledují zahraniční hosté a početné zahraniční státní delagace, mezi nimi nechybí například bývalý prezident USA Bill Clinton, jeho manželka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová, prezident Francie Nicolas Sarkozy a britský předseda vlády David Cameron.S francouzským prezidentem přiletěl i herec Alain Delon.

Vdova Dagmar Havlová, která na obřadu sedí vedle prezidenta Václava Klause, si s sebou přivedla svou dceru Ninu. V katedrále je v prvních řadách také premiér Petr Nečas, či předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Mezi domácími hosty je mnoho představitelů politického života. Mezi přítomnými byl bývalý premiér Mirek Topolánek a bývalý šéf zelených Martin Bursík. V chrámu byl víc než hodinu před obřadem také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Z Havlových spolupracovníků přišel třeba Ladislav Kantor. Na vozíku se do katedrály dostal herec Pavel Landovský. Dostavila se zpěvačka Lucie Bílá, hudebník Petr Hapka či divadelní režisér Petr Oslzlý. U palácové brány byl vidět i zpěvák Karel Gott s manželkou Ivanou.

Dopis od Benedikta XVI. přečetl Giovanni Coppa

Papež Benedikt XVI. vzdal poctu zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi a jeho vizionářskému vedení při vytváření demokracie po pádu komunistického režimu. Dopis přečetl zvláštní vatikánský vyslanec Giovanni Coppa. Papež Benedikt XVI. vzdal poctu zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi a jeho vizionářskému vedení při vytváření demokracie po pádu komunistického režimu. Papež také ocenil Havlův boj za lidská práva za totality.

Mimo dopis papež vzkázal, že na Havla vzpomíná a že jej vždy obdivoval. "Pamatuji si, jak odvážně pan Havel bránil lidská práva v dobách, kdy byla lidu ve vaší zemi systematicky odpírána, a vzdávám poctu jeho vizionářskému vedení při vytváření nového demokratického zřízení po pádu předchozího režimu. Vzdávám díky bohu za svobodu, které se nyní lidé v České republice těší," napsal papež v dopise. Dále uvedl, že ho Havlův skon zarmoutil.

"V této chvíli národního smutku chci vyjádřit upřímnou soustrast. Připojuji se k těm, kdo se shromáždili v katedrále svatého Víta ke slavnostnímu pohřebnímu obřadu, aby svěřili duši zesnulého nekonečnému milosrdenství našeho nebeského otce," uvedl Benedikt XVI.

Hlava katolické církve své poselství adresovala prezidentovi Václavu Klausovi.

Abrhám: Kéž by byla ta slova navěky vtesána do kamene

 Úryvky z bible z knihy Job u rakve poté přečetl herec Josef Abrhám. Herec, který si zahrál roli kancléře v Havlově filmu Odcházení, hovořil pohnutým hlasem. "Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vyryta do mědi, železným rydlem do olova, navěky vtesána do kamene," recitoval Abrhám.

Bohoslužba poté pokračovala žalmem a čtením z Janova evangelia. Mši provázela filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka Dvořákovým Requiem Zazněl i Händelův Mesiáš.



Lidé mohou pohřeb sledovat na velkoplošné obrazovce

Víc než dvě hodiny před obřadem vojáci přenesli rakev s ostatky zesnulého exprezidenta Václava Havla z Vladislavského sálu do svatovítské katedrály. 

Na druhém hradním nádvoří je možné pohřeb sledovat na velkoplošné obrazovce. Podle informací tam jsou stovky lidí. Někteří mají na oblečení trikolóry. Až ke katedrále se zájemci nedostanou. Do vyhrazeného prostoru je možné přicházet od Prašného mostu či přes Hradčanské náměstí, kde se utábořily televizní štáby z Česka i ciziny. Prostor nad Hradem kontroloval policejní vrtulník. Na cestě na Hradčany dohlížely na pořádek desítky policistů. Policie řídila také dopravu.

Duchovní se vypravili na pohřeb do chrámu v liturgickém průvodu
   

Na pohřeb exprezidenta Václava Havla z Arcibiskupského paláce na Hradčanech vyrazil i liturgický průvod kněží, jáhnů a řeholníků. V čele průvodu hodnostářů šli ministranti a církevní zpěváci. Za nimi kráčeli představení diecézí a řeholních řádů a biskupové. Zástup pak uzavíral kardinál Miloslav Vlk a vatikánský vyslanec Giovanni Coppa a arcibiskup Duka.

Na pohřeb se dostavily i boromejky, které o prezidenta před jeho smrtí pečovaly. Mezi řeholníky a řeholnicemi byli salesiánky, dominikáni, jezuité, křížovníci s červenou hvězdou a premonstráti.

Lidé na Havla vzpomínají ne všech místech Česka. Na symbolickém místě, u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, se sešly stovky lidí. Většina z nich zamyšleně hleděla do svíček, kterých od neděle planou u sochy tisíce. Někteří se v tiché pietě neubránili slzám. Veškerá doprava na Václavském náměstí se při té příležitosti zastavila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…