Za fotovoltaiky může Fischer. Věděl, jak to dopadne, zlobí se Drobil

10.11.2010 18:05

ParlamentníListy.cz se dotázaly ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) na jeho názor na problém s podporou fotovoltaické energie, kvůli které vzroste cena elektřiny.

Za fotovoltaiky může Fischer. Věděl, jak to dopadne, zlobí se Drobil

Podle Drobila hrozí Česku arbitráže od určité výše zdanění. Česká vláda podle něho postupovala zodpovědně, neboť si byla vědoma, že tu jsou hrozby arbitráží v různých oborech. Proto při stanovení procentní sazby srážkové daně pro fotovoltaiku vláda vycházela z toho, jaký byl dán závazek ivestorům do solárních elektrátren, když na tento trh vstupovali a kdy se jim slíbilo, že jejich investice má být návratná do 15 let.

Brutálně pokřivený trh

„Na to je stanovena výkupní cena. Nikdo nepočítal v roce 2005, 2006, 2007, jak rychle se bude vyvíjet technologie, která to dnes srazí k sedmi, osmi či devíti letům. Srážková daň je nastavena tak, aby při dnešních cenách technologií garantovala patnáctiletou návratnost investic," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil, podle něhož byl stanovením výkupní ceny 12 korun za 1 kWh z fotovoltaiky oproti dvěma až třem korunám u normální elektřiny brutálně pokřiven trh s energetikou.

„Mimo jiné, ten problém, který dnes existuje s fotovoltaikou a který by měl být mementem pro českou společnost, byl dominantně zaviněný vládou pana Fischera. Tou nejpopulárnější českou vládou, která tady byla. Ta vláda rok nedělala nic, proto mohla být populární. Na situaci mohla reagovat, byla na to upozorňována. Podle mých informací pan Fischer řekl, že to upozornění vnímá, ale skutek utek. Nic se neudělalo. Tím největším viníkem této situace je ČSSD, která shodila Topolánkovu vládu, a vláda Jana Fischera. Větší viníci nejsou,"dodal Drobil.

O reakci jsme požádali i expremiéra úřednické vlády Jana Fischera. Ten ale nereagoval.

Paroubek souhlasí s Drobilem

Fotovoltaiku vyčítá Fischerovi i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Mě tak trochu překvapuje poněkud sebevědomé vystupování premiéra Jana Fischera. Zatímco si ladí svůj mediální obraz, měl by trochu zpytovat svědomí, a to ve věci fotovoltaických elektráren. Byl jsem u toho, když jej asi před rokem Mirek Topolánek upozornil na toto hrozící nebezpečí, a on s tím neudělal vůbec nic," uvedl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Sněmovna v úterý schválila 26procentní daň na elektřinu ze slunečních elektráren o výkonu nad 30 kilowatt. Tato daň bude platit tři roky. Novela také zdaňuje 32 procenty bezplatné emisní povolenky a zvyšuje poplatky za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

##MINIPAS 1973##


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …