Za zlobení dítě před soud nepůjde. Tak jsem to nemyslel, brání se Benda

14.10.2011 18:12

Naprosto neuvěřitelně na první pohled zní návrh poslance Marka Bendy (ODS), který podle pátečních Lidových novin navrhuje, aby do nového občanského zákoníku byla vložena pasáž, podle které se poslušnost k rodičům stane zákonnou povinností. A budou ji moci vymáhat i soudně. Je to ale jinak.

Za zlobení dítě před soud nepůjde. Tak jsem to nemyslel, brání se Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Benda sám otec čtyř dětí se však proti takové interpretaci svého návrhu ostře ohrazuje. Pro ParlamentníListy.cz řekl, že některá média vytrhla z kontextu část jeho návrhu. Bendovi šlo o to, aby rodiče nebyli pronásledováni různými humanitárními organizacemi za to, když dítě potrestají.

Podle deníku LN prý může dojít k tomu, že se vzdorovité děti budou kvůli svému chování k otci či matce zodpovídat před justicí. Bulvární deník Aha! zase uvádí, že poslední počin poslance Marka Bendy (ODS) vyvolal rozpaky i posměšky. Benda totiž do připravovaného občanského zákoníku propašoval pasáž, která dětem nařizuje poslouchat rodiče. Politik argumentuje tím, že si dokáže představit, že jinak děti budou klidně žalovat maminku třeba za „domácího zaracha".

Související: Metla na zlobivé děti. Rodiče by je mohli dát k soudu, navrhuje Benda


Poslušnost ani věrnost nejde vynucovat

Podle Marka Bendy jde o naprostou hloupost. „Je to vytrženo z kontextu. Nějaké soudy, nebo něco takového vůbec nepřipadá v úvahu. Nejde o to, aby se poslušnost k rodičům nějakým způsobem vymáhala nebo vynucovala. Manželé si jsou také povinni láskou a věrností. A znáte nějaký způsob, jakým vynucovat věrnost, já tedy ne. Dnešní zákon o rodině je prostě nedokonalý," řekl pro ParlamentníListy.cz Benda.

Jeho pojetí v novém občanském zákoníku podporuje i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj jde o právo rodičů používat rozumné výchovné prostředky a ne o nějaké soudní procesy mezi dětmi a rodiči kvůli tomu, že nemohly hrát odpoledne na počítači.

Ochrana před extremismem

Mezi odborníky na výchovu si však návrh příliš sympatií nezískal. „Přijde mi to absurdní. Vynucovat respekt dítěte k rodičům zákonem je nešťastné," řekla Zuzana Baudyšová, předsedkyně sdružení Naše dítě, pro LN.

Benda na to namíta, že se jedná spíše o ochranu rodiny. „V mnoha státech světa to je běžná norma. Rozhodně není smyslem posílat děti k soudům kvůli tomu, že si neuklidí pokoj. Jde spíš o ochranu rodičů před různými pseudohumanitárními organizacemi na ochranu práv dětí. Mám na mysli takové ty spolky, které by chtěly rodičům odebírat děti kvůli tomu, že dostaly pohlavek nebo měly zakázaný internet. Po tisíciletí je běžné, že rodiče rozumným způsobem usměrňují výchovu svých dětí," sdělil pro ParlamentníListy.cz Benda, kterého nelze v žádném případě podezírat z toho, že by byl zastáncem bití dětí.

Politici jsou skeptičtí

Politici z jiných stran se k Bendově návrhu staví značně skepticky, ne však zcela odmítavě. „Já si myslím, že jako deklarace, jako hodnotový názor společnosti to není špatné. Jinak pro mě je nepřijatelné, že děti budou žalovat rodiče a rodiče děti. Nemůžeme nahrazovat extrém extrémem. Nelze, aby děti vyhrožovaly rodičům, že pokud je nepustí ven, tak zavolají na Linku bezpečí, stejně tak nelze, aby rodiče vyhrožovali dětem soudem kvůli tomu, že neposlouchají," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslanecké klubu TOP 09 Petr Gazdík.

„Já jsem na rozpacích. Dost dobře si nedovedu představit, jak by to mělo být vynucováno," diví se místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) úctu rodičů k dětem a dětí k rodičům považuje za věc, která nemusí být zakotvena v žádném zákoníku. „Pan Benda by pak mohl dát do zákoníku nutnost se nadechnout a pak vždy vydechnout, či povinnost novorozence po porodu plakat," směje se Rath.

„To zní jak ze Starého zákona, ale co když rodiče budou „divní"? Mám to za anachronismus k právům dítěte," míní pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …