Začal rok jako řemen. Čti, občane, co vše se už dnes mění

01.01.2013 8:35

PŘEHLED Vstoupili jsme do nového roku a stejně tak, jako v předchozích letech, nás čeká mnoho změn. Dnešním dnem i v průběhu roku vstoupí v platnost nové zákonné úpravy, které se dotknou celé řady oblastí života. ParlamentníListy.cz vybraly to nejdůležitější, co by vám nemělo ujít.

Začal rok jako řemen. Čti, občane, co vše se už dnes mění
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Rok 2013 bude pro naši zemi...

hlasovalo: 2634 lidí

Ač například v daňové oblasti ještě nedávno nebylo zcela jasné, zda nevznikne zmatek, takzvaný vládní daňový balíček byl nakonec schválen i podepsán prezidentem. Nejde ale jen o vyšší DPH, vzroste i sazba daně z převodu nemovitosti.

DANĚ

Zvýšení DPH bylo patrně jednou nejdiskutovanějších a nejkritizovanějších změn, které vláda loni prosadila. Od úterý tak platí snížená sazba DPH ve výši 15 % a základní sazba 21 %.

Nejde však zdaleka o jedinou změnu v daňové oblasti. O jedno procento, tedy na 4 % se zvyšuje daň z převodu nemovitosti. Pro roky 2013 – 2015 se dále zavádí solidární zvýšení daně z příjmu fyzických osob, někdy nazývané jako milionářská daň. V praxi půjde o daň ve výši 7 %, pokud příjem ve zdaňovacím období přesáhne 48násobek průměrné mzdy.

Ve stejně dlouhém období (2013 – 2015) dojde ke zrušení základní slevy na dani z příjmů pro starobní důchodce. U určitých druhů příjmů dochází 1. lednem k omezení absolutní výše výdajových paušálů.

DŮCHODCI A ZAMĚSTNANCI

Dneškem vstupuje v platnost další ze silně kritizovaných kroků vlády, důchodová reforma (vše k tématu ZDE). Novinkou pro zaměstnance je zrušení nižší sazby minimální mzdy. Základní sazba pro týdenní pracovní dobu 40 hodin nyní činí 8 000 Kč, anebo 48,10 Kč za hodinu.

Senioři se ale také mohou „těšit“ na zvýšení důchodů. Od lednové splátky se totiž zvýší všechny důchody vyplácené z českého důchodového systému. Týká se to pouze těch, které byly přiznány před 1. lednem 2013. Pokud například někdo dosud pobíral starobní důchod ve výši 10 765 Kč, nárůst bude o 137 Kč. Zvýšení se týká i předčasných starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů.

ZDRAVOTNICTVÍ

Změny ve zdravotnické oblasti, které začínají platit, by měla být především k dobru a většímu pohodlí pacientů. Byly sníženy čekací doby, třeba u výměny kyčelních kloubů by se lidé měli operace namísto 78 týdnů dočkat už za 52 týdnů, u šedého zákalu pak maximálně 30 týdnů. Otázkou ovšem zůstává, jak budou jednotlivé nemocnice schopny lhůty dodržet. Nicméně pokud se pacient včasné operace nedočká, měl by mít možnost ji podstoupit v nemocnici v jiných zemích EU.

Od nového roku bude docházet k postupné redukci počtu akutních nemocničních lůžek. Podle představy ministerstva zdravotnictví by jich během roku mělo být zrušeno na šest tisíc a ve dvanácti nemocnicích budou lůžková oddělení zrušena úplně. V rámci zkvalitnění péče by se specializovanější zákroky měly přesouvat do velkých nemocnic.

Změn doznali i podmínky pro lázeňskou léčbu. Pobyt v lázních již nebude uplatňován v rámci pracovní neschopnosti a zkracuje se na maximálně tři týdny. V případě, že bude chtít pacient získat nárok na opakovanou lázeňskou léčbu, bude mít mnohem těžší podmínky. Nově bude v takovém případě muset člověk prokázat, že třeba přestal kouřit nebo zhubul.

KOUŘENÍ

Větší finanční obnos budou muset obětovat nejen kuřáci cigaret, ale i doutníků a tabáku, z něhož si lidé sami cigarety balí. Cena krabičky cigaret vzroste o 4 koruny, u tabáku ke kouření vzroste spotřební daň v roce 2013 na 1 620 Kč za kilogram a v roce 2014 dokonce na 1 800 Kč. Letos to bylo 1 400 korun. Zvýšení daní z tabákových výrobků bylo provedeno na základě nové směrnice EU.

DOPRAVA

Zásadní změny platící od počátku roku si budou muset zapamatovat i řidiči. Od 19. ledna už například bude složitější se při přestupku vymluvit na osobu blízkou. Policie sice nebude moct automaticky trestat oficiálního provozovatele vozidla, ale bude muset podnikat důkladné šetření za účelem identifikace skutečného pachatele daného přestupku. Dosud nejznámější výmluvu sice bude možné použít, je však třeba počítat, že to už nemusí vyjít.

Od teď už bude také možné ušetřit za řidičský průkaz na lehčí motocykly. Se získáním řidičáku na běžný automobil (skupina B) automaticky získáte i oprávnění skupiny A1, tedy motocykly do „stopětadvacítky“.

Pro mladé milovníky motorek přichází jedna nepříjemná zpráva. Klasické řidičské oprávnění skupiny A pro silné motocykly bude možné získat až ve 24 letech.

Značným terčem kritiky byla dlouhodobě nyní již platná změna, kdy bude možné odebrat řidičák v případě neplacení alimentů. Při vymáhání dlužného výživného na nezletilé dítě bude dnem doručení exekučního příkazu i pozastaveno řidičské oprávnění. Nebude se to ale týkat profesionálních řidičů a těch, kteří dokážou, že řidičský průkaz nezbytně potřebují.

EXEKUCE

Dobrá zpráva na závěr přichází pro milovníky psů a koček, kteří čelí exekuci. Podle nové zákonné úpravy již exekutor nebude moct takového zvíře zabavit a prodat ho v dražbě za účelem uspokojení pohledávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…