Začátek školního roku přináší nová nebezpečí

01.09.2015 0:00

Prázdniny pomalu končí a děti se snaží naplno si užít poslední letní dny. Vinou neopatrnosti však často končí v nemocnicích. Naneštěstí rizika neustupují ani se začátkem školního roku. Úrazy jsou totiž v současné době převládající příčinou dětské úmrtnosti i úmrtnosti mládeže ve vyspělých zemích.

Začátek školního roku přináší nová nebezpečí
Foto: dodavatel TZ
Popisek: dětský pacient

Se začátkem školního roku hrozí dětem větší nebezpečí

Jen v České republice je každoročně kvůli úrazu ambulantně ošetřeno více než 500 tisíc dětí, z toho je 30 tisíc hospitalizováno. Až 3 tisícům dětí zůstane trvalé postižení a 300 na následky každý rok zemře. Nejrizikovější skupinou je mládež ve věku od dvanácti do čtrnácti let a nejméně  ranění si přivodí kojenci do jednoho roku života. „Každý rok před létem se varuje před zvýšenou úrazovostí. Ta se ale na konci léta a s nástupem dětí do škol ještě lehce zvyšuje. Děti a jejich rodiče by proto v tomto období měli zůstat ostražití,“ varuje MUDr. Barbara Taušová, MBA, ředitelka pražské kliniky Canadian Medical Care, kterou provozuje zdravotnický holding Euroclinicum.

Úrazy spojené s nástupem do škol a školek

Kvůli neopatrnosti na konci léta nezřídka dochází k závažným úrazům, na vině je i dřívější stmívání. Častější jsou zejména pády při sportovních aktivitách, následkem nichž se stává, že dítě nastupuje do školy se sádrou nebo dlahou. „Se začátkem školního roku riziko zlomenin ještě vzrůstá, děti si je často přivodí na tělocviku, o přestávkách, někdy dokonce i na vyučovacích hodinách. Velmi časté jsou také pády ze schodů či ze židlí, na kterých se děti houpou. Právě ono oblíbené houpání na židli je často spojené i s poraněním hlavy. U dětí ve školách nejsou výjimečné ani úrazy při potyčkách, řezné rány při vysklení výplní dveří nebo opaření v jídelně,“ upozorňuje MUDr. Julia Miklošová z pražské kliniky Canadian Medical Care.

Při sportu trvejte na ochranných pomůckách

V září si děti ještě snaží užít příjemného počasí a často se věnují sportovním aktivitám, při kterých hrozí nebezpečí úrazů. Mezi nejobvyklejší sportovní zranění patří otřes mozku, vyvrtnutý kotník a zlomenina v oblasti lokte a prstů. Těmto úrazům můžeme téměř vždy předejít dodržováním obecné prevence. „Například cyklistické přilby mohou snížit riziko úrazu hlavy o 85 % a mozku až o 88 %. Jednou ze základních příčin úmrtí a zranění cyklistů je přitom právě poranění hlavy, které se vyskytuje přibližně u 80 % ze všech dětí hospitalizovaných při dopravních nehodách cyklistů,“ dodává MUDr. Barbara Taušová, MBA.

Příchod do nového prostředí nese nová rizika

Dalším velmi významných nebezpečím, které je aktuální ve dnech, kdy děti nastupují do škol a školek, je zvýšení rizika různých infekcí a onemocnění. Děti s nástupem do kolektivu bývají častěji nemocné, nezřídka dochází k nákazám viry a bakteriemi od spolužáků. „Velmi často nástup do nového kolektivu znamená opakující se infekce dýchacích cest. Problém většinou ustupuje po prvním půlroce v novém prostředí,“ říká MUDr. Julia Miklošová. Kromě zvýšeného rizika různých onemocnění spojených s nástupem do kolektivu předškolákům hrozí i velké množství úrazů. Největší nebezpečí představují pády. U mladších dětí nejčastěji vídáme pády z prolézaček či úrazy na trampolíně. „U těch starších zase evidujeme pády z jízdních kol či koloběžek, které jsou i na konci léta na denním pořádku. Péče o taková zranění vyžaduje trpělivý a milý přístup lékařů a sester, protože děti jsou v takových případech většinou strachy bez sebe,“ dodává MUDr. Julia Miklošová.

Se začátkem školního roku přibývá i autonehod

Největší riziko spojené se začátkem školního roku však představují autonehody. Právě autonehody, při nichž jsou zraněny děti, jsou v prvním měsíci školního roku častější. Děti totiž po létě bývají při cestě do školy i ze školy více nesoustředěné. „Pravidelně apelujeme na rodiče, aby své děti před riziky spojenými s přecházením vozovky důkladně varovali a naučili je využívat přechody pro chodce. Bohužel časté jsou i případy, kdy je dítě sraženo přímo na přechodu nepozorným řidičem,“ varuje MUDr. Barbara Taušová, MBA.

Zopakujte si zásady bezpečného přecházení silnice

  1. Zastavte se na okraji chodníku před přechodem pro chodce.
  2. Rozhlédněte se a posuďte hustotu provozu a rychlost vozidel.
  3. Dejte najevo, že chcete přejít přes vozovku, například mávnutím paží.
  4. S řidičem přibližujícího se vozidla navažte oční kontakt. Zjistíte tak, zda vás vidí.
  5. Jestliže vozidlo před přechodem zastaví nebo je vzdálené více než 50 metrů
    v obci a 100 metrů mimo obec, můžete vozovku přejít.
  6. Snažte se silnici přejít po pravé straně a co nejrychleji.
  7. V polovině přechodu opět zkontrolujte, zda vás přijíždějící řidiči registrují. Pokud si nejste jisti jejich zastavením, vyčkejte, ale nesnažte se vrátit nazpět.

Zraněním se většinou dá zabránit

Každému zranění předchází konkrétní situace, které je ve většině případů možné zabránit. Konec letních měsíců pro děti představuje období, kdy si poslední krásné dny snaží ještě dosyta užít, je však důležité, aby byly opatrné. „Nabádejte své děti k opatrnosti a dbejte na to, abyste zabránili jakýmkoli tragickým událostem. Rizikovým situacím se snažte vyhýbat a pamatujte, že dítě často přecení své síly nebo neposlechne vaše dobře míněné rady,“ uzavírá MUDr. Barbara Taušová, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…