Začíná to jako v lágru: A67, hlásí se bezdomovec. Pak hurá na televizi

13.11.2011 17:01

REPORTÁŽ Zatímco většina české populace v tu dobu večeří či sleduje večerní zprávy, pod pražským Štefánikovým mostem je mezi 19. a 20. hodinou rušno. Více než dvě stovky lidí bez domova se v zešeřelém lezavém listopadovém večeru, kdy teplota klesá už téměř k nule, tísní na schodech i lávce, která vede k jejich "domovu". "Novák, A67," hlásí se hned poté, co se otevřou prosklené dveře lodi Hermes, která je po celý rok denně od 19:30 do 6:30 domovem i útočištěm pro více než dvě stovky lidí bez příštřeší, první z klientů.

Začíná to jako v lágru: A67, hlásí se bezdomovec. Pak hurá na televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Písmeno v jeho identifikaci udává lodní sekci, v níž se daný klient nachází, první číslice číslo kajuty, druhé pak číslo postele.

Volný režim. Sprcha a pak televize

"Poté, co se klient nahlásí, odchází do příslušné kajuty, kde si odloží. Poté panuje volný režim, může se jít vysprchovat, sledovat ve společenské místnosti televizi, nebo si v kajutě číst," vysvětluje ParlamentnímListům.cz statutární zástupkně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová. Právě CSSP přitom loď Hermes stejně jako další zařízení pro lidi bez přístřeší spravuje.

Duka obědval s bezdomovci. Přirovnal je k ježíši

Ač je už 20:30, fronta lidí, kteří chtějí i dnes na Hermesu přespat, stále neustává. Dovnitř se hrnou další a další, zatímco ti, kteří jsou již "odbaveni", se rozutečou po lodi. Na stejnou cestu se vydávají i ParlamentníListy.cz.

"Tady jsou ženské kajuty, mají jen šest postelí, pro více soukromí. Na druhé straně a v podpalubí jsou kajuty mužské, ty mají osm až šestnáct lůžek," provází nás koordinátor lodi Hermes Martin Novotný.

Hradčany a dřevo. Romantika

Kajuty působí útulně, skoro romanticky. Výhled na Vltavu a v dáli i Hradčany, barevné povlečení, dřevem obložené zdi. Člověka až napadne, zda lidi bez přístřeší tento způsob bydlení nezhýčká natolik, že si to své nebudou snažit hledat.

Podnikatel bezdomovec vzpomíná na komunisty. Nečas nás nechá chcípnout

Důstojná chudoba 21. století

"Člověk tu může být důstojně chudý. Jeho budoucnost ale záleží jenom na něm, kdo se ze situace chce dostat, dostane se, kdo ne, zůstane tam, kde je. Pro někoho je už tohle maximum," vysvětluje Novotný.

Během rozhovoru s ním až do jednadvacáté hodiny proudí na Hermes zástupy dalších a dalších lidí bez přístřeší. Bezdomovce, které většinová populace často vídá zapáchající a pospávající třeba v prostředcích městské hromadné dopravy, nepřipomínají ani z dálky.

Psali jsme:
Bezdomovci tábor v Praze mít budou. Jen se neví kde

Džíny a batoh. Normálka

Lidé, ve dvou třetinách muži ve středním věku, kteří chodí spát na loď, vypadají zcela "normálně". Džíny, bunda, batoh, jen někteří třímají v ruce obligátní igelitku. Vypadají jako řemeslníci či dělníci. Jen málokoho by napadlo, že když za ranního kuropění opustí loď, budou jen bloumat po ulicích.

Večerní idylka: Křížovky a čtení

"Ráno nás vyhodí v půl sedmé, to se mi moc nelíbí, chtěla bych tu být dýl. Ale jinak si nestěžuju, vždycky večer se sem hrozně těším. Našla jsem si tu kamarádky, v kajutě jsme už ve stejném složení několik týdnů. Večer zalehneme, luštíme křížovky, jedna předčítá, druhé hádají," popisuje kajutní idylku 62letá důchodkyně, paní Olga Tichanová. A co dělá žena, která kvůli nízkému důchodu a vysokému nájmu přišla o bydlení, přes den?

V létě na kafe, v zimě je to horší

"V létě jsme často v parku, jdeme na kafe, nebo tak. Teď v zimě je to horší, ale našla jsem si práci, prodávám Nový prostor," sděluje žena.

Na lodi Hermes s přestávkami přebývá již přes čtyři roky. A krom těch pozitivních má i negativní zkušenosti. "Ukradli mi tu peněženku se vším, měla jsem jí v kabelce pod polštářem. Policie to ani nevyšetřovala, prý by to nemělo smysl," lituje důchodkyně, která je přes všechna příkoří plna optimismu.

Sebevražda nevyšla. Co dál?

Ne tak další klient, relativní nováček. "Jsem tu od srpna. Přijel jsem z Ostravska, tam práce není. Navíc mám jen základní vzdělání. V Praze jsem práci taky nenašel, navíc jsem si poranil nohu, a tak chodím o berlích. Hermes je má jediná možnost, jak důstojně přežívat," svěřuje se ParlamentnímListům.cz jeden z klientů, asi 25letý muž, který se představí jako Pivoňka.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE
Rozzlobení lidé na Vandasově akci: Policie se Romům vyhýbá, tak jsme tady
Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze
Asistentka komunisty rozdává peníze chudým: Oni prosí, nemají na chleba

Tady jsem v bezpečí. Nemůžou na mě

"Strašně bych se odtud chtěl dostat, ale mám strach. Vydírá mě jeden týpek, mám pocit, že tady na mě nemůže. Už jsem se pokusil i o sebevraždu, nevím, co dál," krčí bezradně rameny sympatický mladík. "Chtěl bych si najít byt a nějakou práci, teď mám jen občas nějaké brigády. Ale už teď jsem si třikrát od kamarádky půjčil dvacku, abych tady mohl přespat. Co bude zítra, nevím," dodává posmutněle.

Loď Hermes, ubytovací zařízení pro lidi bez domova, kotví pod pražským Štefánikovým mostem už od roku 2006. Kapacitu má 233 lůžek, po většinu roku je plná. Zejména v zimě je zájem lidí větší než je možné uspokojit. Cena za jednu noc včetně sprchy a lůžkovin je dvacet korun. V případě výrazně špatné situace je možné poplatek odpustit.

V Praze se pohybuje zhruba tři tisíce lidí bez domova. Podle posledního sčítání lidu jde konkrétně o  3096 lidí. Nejvíce se jich rekrutuje z věkové kategorie 25-60 let.

Čtěte také:
Radní řeší problém: Co s bezdomovci
Pražský radní chce ze skládky udělat oázu pro bezdomovce
Slušným bezdomovcům Praha pomáhá, ty druhé vytlačí 

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …