Začněme u sebe, burcoval prezident v projevu celý národ

28.10.2011 21:03

Prezident Václav Klaus pronesl jako tradičně projev k příležitosti založení Československa 28. října. Kritizoval v něm odklon od tradic, globalizaci, ale řekl také, že sociální situace vůbec není tak špatná, jak se často prezentuje.

Začněme u sebe, burcoval prezident v projevu celý národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Evropskou krizí se Klaus zabývat ve svém projevu nechtěl, mluvil obecněji. „Žijeme v době oslavování a velebení globálna,“ řekl. Prezident připomněl, že bychom se stále měli učit z historie proto, že je velmi snadné ztratit svobodu a smysluplnost života. Dodal také, že dvaadvacet let od Sametové revoluce je nejdelší doba klidu a svobody v historii naší země.

Nedomyšlené fandění frackovitosti

„Realita je jako obvykle lepší než její pokřivený mediální obraz,“ uvedl Klaus. Roste ale podle něj vzájemná nedůvěra společenských skupin, většin a menšin, politických stran, politiků a občanů. Ne všechno je nutné dělat, na všechno nemáme. A některé kroky jsou zase nevyhnutelné. „Každý návrh je okamžitě znevážen, což mnohým bere chuť a elán,“ připomněl neschopnost politiků se dohodnout.

„Naše společnost jako průměr chudá není,“ řekl Klaus s tím, že v médiích jsou problémy přeháněny a jsou tak zbytečně vyvolávány konflikty. Měli bychom si podle prezidenta přiznat, že žijeme v nejblahobytnější etapě našich dějin. Klaus také kromě odklonu od tradic vyjmenoval problémy naší společnosti, mezi které patří také „nedomyšlené fandění frackovitosti“. „Začněme u sebe,“ vyzval.

  • Kompletní projev prezidenta Václava Klause ČTĚTE ZDE


Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…