Žádný Minsk, o válkách i míru rozhodují Američané. Exministr Bašta nevěří v klid zbraní a upozorňuje na něco, co si vyjednal Porošenko

13.02.2015 9:08

Podle exministra a bývalého velvyslance v Rusku a na Ukrajině Jaroslava Bašty nemusí nové dohody z Minsku znamenat vůbec nic. Bašta upozornil, že je nepodepsali prezidenti a kancléřka, ale jen kontaktní skupina. Navíc prý těžko dělat mír bez Spojených států, které podle něho problém Ukrajiny zažehly.

Žádný Minsk, o válkách i míru rozhodují Američané. Exministr Bašta nevěří v klid zbraní a upozorňuje na něco, co si vyjednal Porošenko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory gruzínského velvyslance Zaal Gogsadze, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12)  Marka Ženíška (z 12.2.)+ (z 26.1.) (+ ze 14.1.) Jana ZahradilaMiroslavy Němcové , Jakuba Jandy, Barbory Tachecí, Martina Bursíka (z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Schwarzenberga (z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Ivana Gabala (+ 21.11.), Karla Svobody, Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Romana Jocha (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského, Miroslava Kalouska ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Jiřího Wolfa, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3.12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Jiřího Peheho (z 11. 9.),  Jiřího Pospíšila, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, českých umělců Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Alexandra Kručinina, Milana HulíkaVladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy,   Františka BublanaMarty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), či Džamily Stehlíkové (21.11.)

Za vzbouřenecké republiky na východě Ukrajiny sice jejich zástupci dohody podepsali, to však podle Jaroslava Bašty nemusí znamenat vůbec nic. Už v minulosti totiž podepsali pár takových dohod a stejně nebyly dodrženy.

Navíc se prý ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi podařilo vyjednat vypuštění bodu o mezinárodních mírových silách, což může znamenat snadnou cestu k pokračování krveprolití. A jaký byl další problém jednání v Minsku? „Chybu režie vidím v tom, že se jednání neúčastnili zástupci Spojených států. Kdo jiný v tomto světě rozhoduje o začátcích a koncích válek?“ ptá se Bašta v komentáři psaném pro ParlamentníListy.cz.

Jaroslav Bašta: Chyba režie

Skutečnost, že se pod protokol nových Minských dohod nepodepsali státníci, kteří o nich rekordních 17 hodin jednali, nasvědčuje dle mého názoru dvěma věcem: chyběla vůle definitivně ukončit konflikt a ani tři prezidenti a jedna kancléřka si nejsou jisti tím, že dojednané příměří nějakou dobu vydrží. Možná ani tím, že v neděli 15. 2. skutečně nastane. Naopak představitelé tzv. kontaktní skupiny (bývalý ukrajinský prezident L. Kučma, velvyslanec Ruska v Kyjevě M. Zubarov, představitelka OBSE Heidi Tagliavini a předsedové „lidových republik“ v Doněcku a Luhansku A. Zacharčenko a I. Plotnickij) v minulosti pár takových (nakonec nedodržených) protokolů o příměří už podepsali, takže jim to nijak neublíží.

Z původních návrhů hlav států se ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi podařilo vypustit bod, který hovořil o mezinárodních mírových silách rozmístěných v demilitarizované zóně. Je to bezesporu jeho velké diplomatické vítězství, neboť tak zajistil, že se krvavý konflikt může kdykoliv znovu rozhořet. Naopak, ruský prezident může být spokojen s formulací bodu, který hovoří o znovuobnovení ukrajinské kontroly nad ukrajinsko-ruskou hranicí, což byl kategorický ukrajinský požadavek před zahájením jednání. To se stane teprve tehdy, až Ukrajina změnou své ústavy upraví (blíže neurčeným způsobem) status Donbasu. Ukrajinský parlament ve svém současném složení nic takového nikdy neodhlasuje.

V podstatě nepřekonatelným problémem jakéhokoli racionálního vyjednávání o míru se jeví zásadový postoj Petra Porošenka. Ten odmítl jednat s představiteli obou povstaleckých regionů a odmítl jediný spolehlivý způsob oddělení obou bojujících stran mezinárodním kontingentem. Z tohoto úhlu pohledu je možná zpochybněno i samotné příměří, neboť jeho podmínky jsou výhodnější pro ukrajinskou armádu, což se může projevit v tom, že povstalci budou pokračovat v boji i po 15. 2., aby si vynutili lepší pozice na poli válečném.

Jediné pozitivní momenty emotivních a složitých jednání v Minsku tak představuje diplomatická rehabilitace „posledního evropského diktátora“ A. Lukašenka a upřímná snaha německé kancléřky a francouzského prezidenta uhasit válečný požár, který před rokem Evropská unie svým přístupem k asociační dohodě s Ukrajinou pomohla v Kyjevě rozpoutat.

A v titulku zmíněnou chybu režie vidím v tom, že se jednání neúčastnili zástupci Spojených států. Kdo jiný v tomto světě rozhoduje o začátcích a koncích válek?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Bašta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…