Zahradil se zlobí na "sudeťáckou" Českou televizi. Ta mlčí

12.01.2011 18:21

Europoslance ODS Jana Zahradila popudilo, že se dokumentarista David Vondráček chystá pro Českou televizi natočit sedmidílný dokument o hromadných hrobech, které údajně patří Němcům zabitým při poválečném divokém odsunu. Vadí mu též, že Česká televize nenatočí sedmidílný dokument k sedmdesátému výročí heydrichiády, kdy Němci systematicky vyvražďovali české vlastence.

Zahradil se zlobí na "sudeťáckou" Českou televizi. Ta mlčí

„Opět bublám vzteky. Redaktor ČT pan Vondráček, nedávný laureát ´ceny Eriky Steinbachové´ připravuje na jaro sedmidílný seriál o hromadných hrobech Němců z poválečného divokého odsunu. Zjevně se inspiroval loňskou kauzou Dobronín - tam to ovšem s tou českou krvežíznivostí nějak nevyšlo, když se ukázalo, že vůdcem likvidačního komanda byl Rakušan," uvedl Zahradil.

Veřejnoprávní „Česká" televize?

„Protože výroba českého kolektivního špatného svědomí je zřejmě ve veřejném zájmu, tak se tohoto tématu chopila ´veřejnoprávní´ Česká televize a pumpuje do něj koncesionářské peníze. Nebo přispěla nějakým grantem i Evropská unie? Popřípadě by paní Steinbachová s panem Posseltem mohli uspořádat veřejnou sbírku. Jejím garantem v ČR může být třeba Bohumil Doležal," dodal Zahradil.

Ten také připomněl, že letos uplyne sedmdesát let od zahájení heydrichiády, která měla být zahájit konečnou etapu fyzické likvidace českého národa. „Ale v České televizi se určitě nenajde žádný další Vondráček, který by o tom natočil sedmidílný seriál. A kdyby, asi by na něj nebyly prostředky a asi se to nehodí do dramaturgického plánu," zlobí se europoslanec.

Česká televize se nevyjádřila

Redakce ParlamentníchListů.cz se dotázala České televize na to, když připravuje sedmidílný seriál o údajných poválečných zločinech Čechů na Němcích, zda také natočí také nějaký dokument k letošnímu sedmdesátému výročí heydrichiády, kdy docházelo k vyvražďování Čechů Němci a posléze k vyhlazování celých obcí, a zda se ČT nyní zaměřuje pouze na údajné zločiny Čechů. Mluvčí ČT Ladislav Šticha však na dotaz redakce neodpověděl.

Když Zahradil hovořil o „ceně Eriky Steinbachové, mínil tím, že německá nadace Centrum proti vyháněním, udělila svou Cenu Franze Werfela za lidská práva českému režisérovi Davidu Vondráčkovi za jeho dokument Zabíjení po česku. Vondráček cenu, dotovanou 10 tisíci eur (asi 245 tisíc korun), dostal 28. listopadu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Dokumentarista ČT dostává peníze od sudetských Němců

V šestičlenné porotě zasedala mimo jiné předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. Ta proslula například výroky, že se Polsko, které bylo 1. září 1939 napadeno Německem, na válku připravovalo už v březnu 1939.

Kvůli jejím výrokům k druhé světové válce se Ústřední rada Židů v Německu vzdala členství ve správní radě nadace Útěk, vyhnání, usmíření, která dohlíží nad přípravami berlínského dokumentačního vysídleneckého centra. Z jeho vědecké rady se stáhlo i dokumentační a kulturní centrum německých Romů. Patron sudetských Němců, bavorský premiér Horst Seehofer, se jí však vloni v září zastal, když uvedl, že je upřímnou demokratkou.

Seehofer přijel před Vánoci na pozvání premiéra Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzneberga na státní návštěvu a společně s ním přijel i předák sudetských Němců Horst Seehofer. Oba dva se ostře staví proti Benešovým dekretům a poválečnému odsunu Němců. Jako první o této návštěvě informovaly ParlamentníListy.cz. Na pozvání Česka přijede do Prahy patron sudetských Němců

Proč ČT nechystá nic o heydrichiádě?

Na názor se redakce zeptala i historika, podplukovníka Eduarda Stehlíka z Vojenského historického ústavu. „Je jistě správné odkrývat bílá místa našich dějin, ale pokud se řekne A, musí se říci i B. Poválečné excesy by se podle něho nestaly, kdyby sudetští Němci nerozbili první republiku a kdyby systematicky sedm let nevyvražďovali český národ," řekl ParlamentnímListům.cz Stehlík.

„Každý ví, že asi polovina gestapáků působících v Protektorátu Čechy a Morava pocházela od sudetských Němců a že sudetští Němci byli dle hesla Poturčenec horší Turka těmi největšími katy českého národa a největšími nacisty, kteří měli největší percentuální zastoupení v NSDAP ze všech Němců," dodal Stehlík.

Zločiny páchané Němci na Češích byly podle něho promyšlené a jednalo se o plánovanou genocidu českého národa, kterou nelze srovnávat s ojedinělými excesy Čechů, kteří reagovali až na německý teror. „Poněkud mě mrzí, že když Česká televize točí dokument o údajných zločinech Čechů, nenatočí dokument k letošnímu sedmdesátému výročí heydrichiády," dodal Stehlík.

Vondráček natočil již jeden zpochybněný dokument

Stehlík rovněž upozornil také na to, že Vondráček ve svém dokumentu Zabíjení po Česku, který byl oceněn svazem německých vyhnanců, mylně připisuje masakr čtyřiceti německých civilistů Čechům. Podle Stehlíka je stoprocentně jasné, že ho provedli Rusové jako odvetu za své vojáky zastřelené německým odstřelovačem.

„Stoprocentně to nebyli Češi. Byli to Rusové," řekl redakci Stehlík. Tento masakr zachytil dobový amatérský film. Na záběrech je řada německých civilistů, která postupně padá po zásazích kulek. Po mrtvých a polomrtvých tělech pak ještě projede nákladní automobil.

Stehlík vysvětli, že auto patřilo Rusům. Šlo o americký vůz Studebaker, který Američané za války dodávali Rusům. Na autu byly vidět i šeříky, kterými Pražané vítali vojáky Rudé armády. Na civlisty se střílelo ze samoplau, zatímco Češi měli během pražského povstání z devadesáti procent pušky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…