Zakázka na skenování pro Homolku je předražená

08.06.2010 13:46

Nemocnice Na Homolce se rozhodla naskenovat chorobopisy, které se jí za dvacet let nahromadily v archivu. Jenže tendr byl podle všeho předražený. Navíc si zakázku rozdělily dvě firmy, přičemž práci odvádí firma jiná.

Zakázka na skenování pro Homolku je předražená

Zakázka státní nemocnice Na Homolce na naskenování chorobopisů se pěkně prodražila.  Stála 174 milionů korun. Firma, jež zakázku vyhrála, ale přenechala práci jiné firmě. To se však nesmělo - zakazovala to smlouva. I cena tohoto subdodavatele je výrazně předražená. Zjistil to Radiožurnál Českého rozhlasu.

Chorobopisy nyní skenuje pardubická firma K2P.  Jednatel firmy Vladimír Podnecký Radiožurnálu potvrdil, že K2P má za skenování slíbeno jen tři čtvrtiny z vysoutěžené ceny, zbytek inkasují vítězové tendru. „Jedna věc je, za kolik to děláme my, druhá věc je celková cena, ale je tam v podstatě celý zisk rozdělený mezi to sdružení," řekl Podnecký.

Ušetřila by sto milionů

Za cenu 174 milionů se pořídí 75 milionu stran chorobopisů - jedna stránka vyjde na dvě koruny a třicet haléřů i s dopravou. Firma K2P ovšem Radiožurnálu přiznala, že by tu samou práci odvedla za cenu pouhých 80 haléřů na jednu stránku. Nemocnici by tak při těchto počtech vyšel celý tendr na 60 milionů korun a ušetřila by tedy více než sto milionů.

Všichni zainteresovaní zarytě mlčí

Ředitel nemocnice Na Homolce prý rozhlasu ale vůbec nedokázal vysvětlit, jak je možné, že zakázka byla tak předražená. Nevysvětlil to ani jednatel první z vítězných firem Disol Tomáš Kadlec. I zástupce druhé vítězné firmy mlčel. Od Jaromíra Konečného, který je jednatelem výrobního družstva invalidů VDI Meta Trans, Radiožurnál totiž také nedostal žádnou odpověď.

Nakoupili skenery od firmy, kde pracuje Kadlec

Rozhlas se také pozastavil nad tím, že pár měsíců před vypsáním výběrového řízení na skenování sama nemocnice nakoupila skenery za 1,5 milionu od firmy Copymat. A jako třešinka na dortu pak přišlo zjištění, že zmiňovaný Tomáš Kadlec z Disolu je zároveň i zaměstnancem Copymatu.

Čtěte také:

Hovorka varuje před tunelováním nemocnice Na Homolce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…