Zákon o specifických zdravotních službách v Senátu neprošel

12.10.2011 12:48

Senát dnes dolní komoře vrátil návrh zákona o specifických zdravotních službách, který mimo jiné upravuje umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a změnu pohlaví. Pro normu hlasovalo 15 senátorů, proti bylo 34. Pro zamítnutí zákona bylo 38 senátorů.

Zákon o specifických zdravotních službách v Senátu neprošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Předloha zákona o specifických zdravotních službách rovněž zakazuje klonování lidí a stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech.

Hlasování ve sněmovně:

Věková hranice pro asistovanou reprodukci bude 49 let. Ministerstvo původně navrhovalo věk 55 let. Z tisku ale již v poslanecké sněmovně vypadla otázka řešení potratů, která byla kontroverzní a ministerstvo ji chce řešit zvlášť.

Například změnu pohlaví chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce bude možné provést osobě starší 21 let na základě vyšetření a stanoviska odborné komise.

Senátoři se dohadovali především na tom, jestli je vhodné upravit zákon tak, že věková hranice pro asistovanou reprodukci bude posunuta na 49 let. Vladimír Dryml z ČSSD se proto zajímal o to, kdo hranici navrhl a z jakých kritérií vycházel. Nakonec po debatě s kolegyní z horní komory připomněl, že jde v zákoně v případě umělého oplodnění o vajíčka od žen, které jsou mladší než 40 let. V zákoně je totiž uvedeno, že anonymním dárcem by mohla být žena od 18 do 35 let a muži mezi 18 a 40 lety.

Heger čelil námitkám

Ministr zdravotnictví Leoš Heger, který normu osobně senátorům představil, navíc k tomu zmínil, že třeba Downova choroba, tedy Downův  syndrom (chromozomální porucha 21.chromozomu s jeho trisomií, projevující se mentální retardací, tedy slabomyslností či oligofrenií různého rozsahu) se týká často i žen - rodiček, které jsou mladší než 49 let a není ten problém tedy postaven tak, že jsou touto nemocí ohroženy především starší rodičky.

Heger argumentoval proti jiným názorům také tím, že věk zhruba od 50 let už není pro péči o děti vhodný. Senátor Jaroslav Kubera z ODS totiž naopak soudí, že jde v případě hranice 49 let o diskriminaci.

Terapeuticky kastrovat by mohli lékaři podle zákona muže staršího 25 let, který v minulosti spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech by byl nutný souhlas odborné komise a soudu. Zákon by také uložil poskytovatelům zdravotních služeb splňujícím podmínky povinnost přijmout pacienta k výkonu ochranného léčení. 

Při ověřování nezavedených metod na lidech by musel být poskytovatel pojištěný na škody, které by mohly pacientovi vzniknout. Na proces bude dohlížet etická komise. Předloha dále upravuje školní prohlídky žáků, dárcovství krve, posudkovou činnost lékařů a nemoci z povolání.

.

Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

    Čtěte více:

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…