Žaloba kvůli kůrovci? Aktivisté chtějí omluvu za policejní zásahy

13.10.2011 14:29

Pořádná křídla narostla účastníkům letní blokády kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě poté, co soudce plzeňského krajského soudu Václav Roučka rozhodl, že policejní zákrok proti ekologickým aktivistům nebyl úplně v pořádku a policie zasáhla protiprávně. Policisté si naopak trvají na svém a tvrdí, že zákrok byl v souladu se zákonem.

Žaloba kvůli kůrovci? Aktivisté chtějí omluvu za policejní zásahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boj za záchranu Šumavy

 S žalobou proti nezákonnému rozpuštění shromáždění účastníků červencové blokády kácení stromů na Šumavě uspěl u soudu brněnský přírodovědec a politik Mojmír Vlašín, který na Šumavě působil i jako mluvčí blokádníků. Podle soudu policisté zasáhli nezákonně, pochybili zejména v tom, že se vůbec nezabývali otázkou oprávněnosti kácení, proti kterému blokáda směřovala, nesprávně také vyhodnotili otázku, proti komu zasahovat.

Spadeno na Knížete

Ekologičtí aktivisté mají nejvíce spadeno na krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete, který v roce 2005 nechvalně proslul tím, že nařídil brutální zákrok proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku. Útok policejních těžkooděnců vrhajících granáty se slzným plynem a používajících vedle obušků i vodní děla, si tehdy vyžádal stovky zraněných. Kritiku za brutální policejní zásah ze strany široké veřejnosti tehdy Kníže ustál dokonce s pochvalou. Z místa okresního šéfa policie v Tachově se naopak překvapivě vyhoupl do čela krajské policie.

Šumava povolává do boje s kůrovcem žoldnéře 

Ekologičtí aktivisté povzbuzení výsledkem soudu chtějí nyní přimět policejního ředitele Jaromíra Knížete, aby se omluvil za neadekvátní útok proti účastníkům blokády, při němž bylo rovněž několik osob zraněno, uvedl pro ParlamentníListy.cz Mojmír Vlašín. Aktivisté nyní chtějí podat na policejního ředitele žalobu, protože jsou přesvědčeni o tom, že sám se jim za zákrok neomluví. Omluvy se proto budou dožadovat soudně.

Ředitel je v klidu. CzechTek byl horší

Policejní ředitel Jaromír Kníže zůstává klidu, protože ví, že už po zásahu na CzechTeku přežil mnohem horší bouře. Prostřednictvím své policejní mluvčí Martiny Kohoutové pouze vzkázal, že zásah na Šumavě proběhl v souladu se zákonem a že své další kroky zváží policie po obdržení  písemného rozhodnutí soudu. „V současné době veškerá vyjádření zúčastněných subjektů o výsledku  soudního jednání jsou v rovině spekulací, protože stále nebylo pravomocně rozhodnuto," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Kohoutová. Předpokládá se, že policie podá proti rozhodnutí soudu odvolání.

Šéf šumavského parku: Kůrovce přemnožil Zeman

Ze strany veřejnosti a to nejen u obyvatel Šumavy, ovšem tentokrát nemají ekologičtí aktivisté příliš velkou podporu. Samotnou blokádu i praktiky ekologických aktivistů odsoudil i prezident Václav Klaus, který podpořil obyvatele Šumavy a řekl jim, že nejsou ve svém boji osamocení. Obyvatelé 21 šumavských obcí podepisovali petici adresovanou policejnímu prezidentovi, ve které poděkovali za práci policistům, zasahujících proti aktivistům, bránícím v těžbě dřeva. V petici doslova stálo, že zákroky vůči ekologickým aktivistům považují šumavští starousedlíci za zcela adekvátní a oprávněné.

Bezohlední aktivisté, kritizuje starosta

"Ekologičtí aktivisté vtrhli k nám na Šumavu a bezohledně si uzurpují právo jen na jejich pravdu, nás označují za dřevožrouty, nerozumíme prý šumavské přírodě, chceme ji prý vyrubat a zastavět sjezdovkami a golfovými hřišti. Pomlouvají nás za to, že tady žijeme, že tady umřeme, oni by chtěli mít Šumavu jen pro sebe a pro jejich vědu," řekl starosta Modravy Antonín Schubert. "Nikdo z ekologických aktivistů, kteří se tady přivazovali ke stromům, na Šumavě nežije, stejně jako žádný vědec a ani politik, kteří tvrdí, že kůrovec les nesežere. Díky jejich řádění už sežral půl lesa," uvedl starosta Modravy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…