Žalobkyně navrhuje pro útočníky na Vítkově přísné tresty. Chtěli prý vraždit

05.10.2010 10:32

Závěrečnými řečmi a návrhy na potrestání pokračuje u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení se čtyřmi neonacisty, kteří podle obžaloby mohou zosnovali loňský žhářský útok ve Vítkově. Žalobkyně navrhuje poměrně přísné tresty.

Žalobkyně navrhuje pro útočníky na Vítkově přísné tresty. Chtěli prý vraždit

Státní zástupkyně Brigita Bilíková ve svém závěrečném návrhu uvedla, že bylo jednoznačně prokázáno, že se všichni obžalovaní, Jaromír Lukeš, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru se dopustili pokusu o rasově motivovanou mnohonásobnou vraždu.

Bíliková řekla, že ze zajištěných důkazů, zejména z odposlechů vyplývá, že jediným motivem útoku byla skutečnost, že dům obývá početná romská rodina. „Všichni čtyři dobře věděli, kam jdou, co se tam bude dít a proč tam jdou," podotkla žalobkyně.

Nelze prý věřit tomu, že neznali okolnosti kolem domu ve Vítkově. Zejména Jaromír Lukeš věděl, že dům ve Vítkově je stále obývaný a navíc neustále obklopen dětmi. „Děti neustále běhaly kolem domu, a to i v zimním období," vysvětlila Biliková. „Udělali všechno pro to, aby obyvatelé uhořeli nebo způsobili život ohrožující zranění. Pokud se tak nestalo, bylo to jen věcí náhody," doplnila státní zástupkyně.

Hlásí se i k ideologii nacismu

Podle ní je také prokázané, že se obžalovaní hlásí k ideologii neonacismu a všichni čtyři se účastnili neonacistických demonstrací a koncertů, prodávali cédéčka neonacistických kapel a někteří i podporovali sponzorskými dary Dělnickou stranu.

„Nechtěli jen usmrtit romskou rodinu, ale chtěli především zviditelnit neonacistické hnutí. Svůj čin povýšili na ideologický záměr, což jednoznačně vyplývá z provedeného dokazování," doplnila Bilíková.

Jaké tresty žalobkyně navrhuje?

Jediný, komu státní zástupkyně nenavrhla výjimečný trest v žalovaném skutku, je Ivo Müller, který spolupracoval se soudem, omluvil se poškozeným a projevoval nad svým činem lítost. Naopak pro Václava Cojocaru navrhla žalobkyně výjimečný trest, ale spíše v dolní polovině trestní sazby, tedy v rozpětí 15 až 17,5 let. Výjimečný trest navrhla i pro Jaromíra Lukeše, který vytipoval dům k útoku ve Vítkově.

„Jsou to navzájem doplňující se dvojka. Ani u tohoto obžalovaného není patrná míra jakékoliv reflexe skutku," konstatovala žalobkyně.

S nejvyšším trestem má od soudu odejít David Vaculík. Jemu Bíliková navrhla vyměřit výjimečný trest při horní polovině trestní sazby, což představuje minimálně dvacet let vězení.

„David Vaculík je tím, kdo zaúkoloval a svolal aktéry a trval na provedené činu," řekla a poukázala na to, že obžalovaným se ani neomluvil a neprojevil žádnou lítost. „Vše svědčí o jeho naprosté bezcitnosti," vysvětlila státní zástupkyně.

Na dům romské rodiny ve Vítkově zaútočili mladíci zápalnými lahvemi loni v polovině dubna. Po útoku byli popáleni tři lidé, nejhůře dopadla tehdy dvouletá Natálka, která přežila jen díky špičkové péči ostravských lékařů a také velkému štěstí. Z útoku si však ponese doživotní následky.

Foto: romea.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…