Zaorálek: Zatím z politiky neodcházím. Mám ještě práci

09.11.2011 12:19

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Lubomír Zaorálek zatím z politiky neodejde. Prohlásil to v Ostravě na diskuzi s občany na téma Aréna v Aréně - Ekonomická krize a Česko. „Nemohu odejít přesto, že podnikatel Bakala údajně slíbil sociální demokracii miliony, když tam nebudu. Musím dokončit svou práci," řekl Zaorálek s tím, že Bakala požádal o obnovení soudního řízení, které už prohrál.

Zaorálek: Zatím z politiky neodcházím. Mám ještě práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Kromě Zaorálka, který besedu komentoval, se akce zúčastnil Jan Mládek, ředitel Českého institutu Aplikované Ekonomie. Původně mělo jít o duel s ekonomem Miroslavem Zahradníkem, který se z akce na poslední chvilku omluvil účastí na mimořádném zasedání NERV.

Vláda nechápe, tvrdí Mládek

Jan Mládek okomentoval současný stav české a evropské ekonomiky, vysvětlil zhruba šedesáti posluchačům ostravské Komorní scény Aréna také varianty řešení. Neodpustil si kritiku Nečasovy vlády, která podle něj mnohé nepochopila. „Evrozóna potřebuje vlídné slovo, z Prahy ho však neuslyší," řekl ekonom Mládek.

  • Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas

  • A komu tím prospěješ? Polsku

    V druhé části besedy odpovídal jak on, tak i Lubomír Zaorálek na dotazy. Ostravany zajímal názor obou diskutujících na zvyšování DPH. Podle Mládka je to nejen asociální, ale také i hloupé řešení, protože například na Ostravsku není problém zajet si po dálnici potraviny nakoupit do nedalekého Polska, kde mají a budou mít na potraviny pořád daň deset procent. „A kdo z toho bude profitovat? Polsko," řekl Mládek.

    Otázky přítomných se dále týkaly řeckého dluhu, ale také například penzijní reformy. Právě tam může podle Mládka docházet k takzvanému „džusování". To znamená, že ti co se do dobrovolného pilíře, který se vstupem občana okamžitě změní v povinný, přihlásí, budou ztrácet také na poplatcích.

    Změny v sociální sféře, zejména centralizace Úřadu práce, které zavádí ministr Drábek povedou podle Lubomíra Zaorálka jenom k tomu, že bude tak složité zažádat o podporu, či sociální dávky, že lidé o ně žádat nebudou a tím stát ušetří. To však podle něj není řešení.

    Místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Zaorálek v závěru diskuse zdůraznil, že naše republika docela dobře prosperovala na zpracovatelském průmyslu. „Ale to, s čím jsme takto úspěšně vystačili včera, nadcházející krize všechno změní. Všechno bude jinak. Tady je třeba najít odpověď na to, z čeho tady budeme dále živi. Tady ta otázka je otevřená. Já si bohužel myslím, že dnes nemáme vládu, tým, která si tuhle otázku klade a hledá na ni dlouhodobě odpověď. To je fakt, který vidí nejen sociální demokracie," uvedl Zaorálek. Ve vládě podle něj chybí někdo, kdo by se zabýval národním hospodářstvím jako celkem.

    Maximální zaměstnanost. To je prý alfa, omega

    Podle Mládka je třeba se starat o obnovení hospodářského růstu. „Nemůžeme si myslet že sociální soudržnost je daná, ale je třeba pracovat na jejím udržení, což může být velmi složité v dobách krize. Strašně důležité je, aby maximum lidí bylo zaměstnáno, ne aby byly vyháněny do nezaměstnaných oficiálně mimo pracovní sílu. To je trend, který dnes funguje. Sociální stát se dá udržet jen, když bude vysoká zaměstnanost. Je samozřejmě třeba udržet fiskální stabilitu a evropskou integraci. Já musím říct, že Evropská integrace může být do budoucna složitý nejenom ekonomický problém. Podle mne evrozóna do budoucna přežije. A myslím si, že jsme tam měly být . Ale pokud tam bude pouze Německo a okolní menší státy, tak to může být politický problém. Určitě by bylo dobré, aby tam zůstala Francie a nejenom proto, abychom mohli dostavět Temelín," uzavřel debatní večer v Ostravě Mládek.

    Více čtěte:


    Foto: Hans Štembera

    reklama

    autor: Anna Vidiševská

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    osobnosti ANO

    Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…