Zaorálek chtěl sněmovnu „ukončit“. Ukázalo se, že jde o vtip

26.10.2012 16:13

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dnes na sklonku jednacího dne poslanců zavtipkoval. Chtěl totiž už sněmovnu „ukončit“. V této době, kdy se kvůli možnému pádu vlády také hovoří o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách, to je sice trefná poznámka, ovšem jeho kolegové napříč politickým spektrem s jeho slovním plánkem jaksi nesouhlasili. Zaorálek tak obrátil...

Zaorálek chtěl sněmovnu „ukončit“. Ukázalo se, že jde o vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

„Vážení kolegové, podívejte, asi takto. Udělali jsme toho dneska hodně,“ řekl dnes těsně před půl druhou odpolední místopředseda sněmovny a také zároveň řídící schůze Lubomír Zaorálek. Tomu se ale poslanci smáli. Sice skutečně zákony odhlasovávali jak na běžícím pásu - dnes stihli odsouhlasit devět norem – ale i tak jim zbyly na projednání zhruba čtyři zákony. Ale Zaorálek místo toho, aby poslance vybídl k další práci, tak zahlaholil:„Já bych byl ochoten tedy sněmovnu ukončit, ale...“

Na to se však ozvaly ze sálu od zákonodárců námitky. Zaorálek se proto radši opravil. „Tak ne! Tak jenom bych byl ochoten přerušit jednání sněmovny, ale s tím, že bych vás rád všechny vyzval: blíží se 28. říjen a kdo jiný než poslanci této sněmovny by měli tento svátek mocně a slavně oslavit? Takže já vám přeji důstojné bohaté oslavy státního svátku České republiky a jinak vám přeji pěkný víkend,“ doplnil.

Návrh na rozpuštění dolní parlamentní komory skutečně sociální demokraté chtějí. Návrh rozdají poslancům na lavice v případě, kdy sněmovna definitivně odmítne vládní balíček daňových změn. Takové odmítnutí by totiž zároveň znamenalo pád vlády, protože s balíčkem spojil kabinet Petra Nečase (ODS) svou důvěru.

Zaorálek je ale známý tím, že jako řídící schůze občas pronese nějaký ten vtípek. V Poslanecké sněmovně totiž zasedá již od roku 1990 (v roce 2002 až 2006 byl dokonce předsedou PS a místopředsedou je pak již druhé funkční období), takže s chodem dolní komory problémy nemá. Proto si je jako řídící schůze již v kramflecích jistý.

Kolik nás tady je? Držte dveře, ať nikdo neunikne...

Třeba v únoru roku 2011 Zaorálek ve sněmovně vtipkoval na téma porouchaného hlasovací zařízení. Hlasy poslanců k jednotlivým zákonům totiž tehdy musely sčítat skrutátorky. Ale i těm se v určitou chvíli počítání rukou "zaseklo". A to třeba v momentě, kdy se jednalo o novele zákona o advokacii, který předložil do pléna tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS.

„Můžete mi někdo říci, kolik nás tady je?," zavelel v ten den Zaorálek směrem do sálu. „Dejme tomu 125, pan premiér má informace, že 126. Má někdo víc? Takže je tady shoda, že 126," vtipkoval pak Zaorálek za halasného smíchu poslanců.

„Tak budeme hlasovat. Ptám se, kdo je pro - jestli si ještě pamatujete pro co," řekl. „No nevychází to, nevychází," konstatoval dále se smíchem, když skrutátorky hlásily vyšší počet hlasů, než bylo vůbec přítomných zákonodárců.

„To jsem čekal. Ale co s tím? O dvacet hlasovalo víc, to je neuvěřitelné," pronesl dále smějící se Zaorálek. Nakonec musel hlasování vyhlásit za zmatečné. Když však měli zákonodárci zvedat ruce k tomtéž Pospíšilově zákonu podruhé, tak to už radši vydal pokyn: „A teď držte dveře." Jednací síní dolní komory tak opět zaduněl smích.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…