Zaorálek se rozčiloval. Odsouzený Pekárek by neměl mandát přijmout, řekl

07.11.2012 10:16

Tři občanští demokraté - Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek - složili slib nováčků ve sněmovně. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se totiž vzdali mandátu kvůli daňovému balíčku. Jenže Pekárek má velký problém. Letos v květnu byl totiž nepravomocně odsouzen na šest let do vězení. Právě to dnes rozlítilo místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka a Pekárka vyzval, aby mandát nepřijal. Ten ale i přesto slib složil.

Zaorálek se rozčiloval. Odsouzený Pekárek by neměl mandát přijmout, řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD vidí jako velký problém to, že by měl ve sněmovně zasednout jako náhradník občanský demokrat, který je odsouzený za korupci, i když prozatím nepravomocně.

„Dovolte mi, abych tady řekl některá fakta. Je tady totiž skutečnost, že se bude hlasovat o důvěře vládě. A další důležitý fakt je, že se budou hledat hlasy na zákony, které jsou s důvěrou vlády spojené. Slib je přísaha na to, že poslanec je připraven hájit veřejný zájem. Ale tady máme slib od člověka, jenž upřednostnil už svůj zájem nad veřejným,“ zmínil Zaorálek ještě předtím, než Pekárek složil slib poslance.

Zdůraznil, že pokud Pekárek zasedne v poslanecké lavici, tak brzy tady bude mandátový a imunitní výbor jednat o jeho vydání na jednání soudu.

Já vás podpořím, teď podpořte vy mne!

„Jde o to, že tady může fungovat toto: ´Já vás podpořím, podržím vládu, a teď podpořte vy mne!´ Nehýbe se ani kauza ProMopro, Janoušek, či Opencard... a tady jsou stále metody, jak se dá pomoci,“ řekl dále Zaorálek.

Podle něj je proto nepřijatelné, aby Pekárek byl poslancem. „To snižuje politickou kulturu v této zemi, tohle je nepřijatelné. Proto vám chci sdělit, že klub ČSSD odmítá přijmout slib od člověka, který je nepravomocně odsouzen. Veřejně proto vyzývám pana Pekárka, aby se mandátu vzdal,“ dodal sociální demokrat.

Roman Pekárek ale i přesto složením slibu mandát poslance přijal.

Poslanci se poté „zakousli" do daňového balíčku, který ve vládní verzi například zvyšuje sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy, ruší daňové úlevy pro pracující důchodce a omezuje paušály pro živnostníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…