Zapisovatelky už nebudou zapisovat. Nahradí je technika

13.08.2012 19:30

Už jen do října příštího roku bude možno v soudních síních slýchávat ťukání zapisovatelek do klávesnic. Nahradí je moderní technika. Ministerstvo spravedlnosti již určila firmu, která soudům a státním zastupitelstvům dodá patřičné vybavení i licenci.

Zapisovatelky už nebudou zapisovat. Nahradí je technika
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Okresní soud v Litoměřicích

Do výběrového řízení se přihlásily celkěm dvě firmy, Newton technologies a Consulting Company Novasoft. "Zástupci obou potenciálních dodavatelů diktovali připravený text přímo do počítačů, které byly předloženy jako vzorky spolu s nabídkou. Diktovaný text byl složen z různých soudních rozhodnutí," popsal část řízení ředitel tiskového odboru ministerstva Jiří Hovorka.

Firma Novasoft ale byla z výběrového řízení vyloučena. Ministerští úředníci totiž během technické kontroly zjistli, že jejich předložený server nesplňuje zadané požadavky. "Menší výkonnost serveru si ministerstvo ověřilo u výrobce a potvrdila ji i sama společnost Novasoft. Ministerstvo nemělo jinou možnost, než uchazeče vyloučit," řekl Hovorka.

Vítězem se tedy stala společnost Newton Technologies. Vypsání nového výběrového řízení ministerstvo odmítlo proto, že by prý nestihlo potřebné termíny. Firma Novasoft se ale chce bránit. "Ministerstvo spravedlnosti určitě nepostupovalo spravedlivě,“ prohlásil její ředitel Vladimír Moravec.

Konec zapisovatelek v Čechách?

Technického pokroku se nedočkají jen nejvyšší, vrchní a krajské soudy a státní zastupitelství, ale i soudy okresní. „Zavedením technologie pro přepis hlasového záznamu chceme snížit administrativní zatížení soudů a státních zastupitelství v celé České republice, což bude mít pozitivní efekt zejména na rychlost soudních řízení, uvádí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Zapisovatelky však zcela u soudů neskončí, pouze se změní jejich náplň práce. "Zcela určitě bude potřeba texty kontrolovat. Nebudou prostě jen dělat takovou tu otrockou přepisovací práci," dodal ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Projekt za více jak 16 milionů korun je z 85 procent financován z evropských strukturálních fondů, zbytek zaplatí stát. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…