Zaplaťbůh nejsem na seznamu Kočí k vopíchání, zděsil se poslanec ODS

18.04.2011 13:24

AKTUALIZOVÁNO Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro MF Dnes velmi silně naznačil, že za současnou vládní krizí stojí dvojice současného předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře a bývalé šéfky véčkařského klubu Kristýny Kočí. S prezidentem souhlasí i část ODS. Dost představitelů této strany ho naopak kritizuje.

Zaplaťbůh nejsem na seznamu Kočí k vopíchání, zděsil se poslanec ODS

„Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize. Zajímavé je něco jiného. Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí - Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam," uvedl prezident, který tím nepřímo řekl, že považuje slova Kristýny Kočí v tajně pořízené nahrávce za pravdivá.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Kočí tam mluví o tom, jak společně s Tluchořem připravovali destabilizaci Věcí veřejných, získání přeběhlíků na svou stranu a oslabení pozice Petra Nečase.

Více: Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela

Seznam k vopíchání

Jadrně se k celé věci vyjádřil Tluchořův poslanecký kolega ze Středočeského kraje Aleš Rádl. „Slečnu Kočí zaplaťbůh osobně neznám a na jejím seznamu k ´vopíchání´ jsem naštěstí nebyl, ale Petra (míněno Tluchoře - pozn. redakce) znám osm let, takže to, jak hodnotí pan prezident intelektuální a zdrojové pozadí této současné politické krize, považuji za zcela realistické a v podstatě to vnímám velmi shodně," sdělil ParlamentnímListům.cz Rádl.

Ten tak narážel na to, že Kristýna Kočí v nahrávce na poněkud přímý dotaz, zda „píchala" s poslancem ODS Pavlem Drobilem, odpověděla, že s ním ne, ale s Tluchořem ano.

Více: Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti

Rozčarování z Tluchoře

Pražský poslanec Pavel Bém také stojí za prezidentem. „Z příběhu Tluchoř-Kočí jsem hluboce rozčarován. Je pro mne dalším posunutím české politiky do necivilizovaných a nekultivovaných rozměrů. Je koncentrovanou hloupostí naředěnou pučistickou zákeřností," řekl redakci ParlamentníchListů.cz Bém.

„Samozřejmě i prezident Klaus ví, že se pohybujeme ve složitějším kontextu nikoli pouze jednoduchých lineárních kauzalit, ale spíše v prostoru, kde vše souvisí se vším. Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř mne velmi zklamal. Naším úkolem je chránit předsedu vlády a nikoli mu řezat větev, na které sedí. Vládu potřebujeme proto, aby vládla a reformovala, nikoli proto, aby se zmítala v agónii a křečích," dodal Bém.

"Petr Tluchoř se odstraňuje sám svou obludností. Pochybnost o fatálním podílu těch dvou na této taškařici by mohl vyslovit snad jedině slepý, hluchý, případně navedený. Kéž by to byl i malér poslední," uvedl poslanec Michal Doktor.

Více: Pozor. Obludný Tluchoř, zní od poslanců ODS

Tluchoř-Kočí zásadně přispěli ke krizi

Europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček, který je blízký Klausovi i Nečasovi, uvedl, že o způsobu dělání politiky Vítem Bártou si nedělá iluze. „Je ovšem nad slunce jasnější, že k rozpoutání vládní krize přispěl pakt Kočí-Tluchoř zásadně. Myslím, že i důvody této ´revoluční koalice´ jsou už dnes zřejmé. Soud vlády reforem a budoucnost České republiky však mezi ně s jistotou nepatří!" míní europoslanec.

"Nejsem přítelem spikleneckých teorií, ale i za touto vládní krizí hledejme ekologickou superzakázku a lidi okolo ní. A Klaus to ví," myslí si senátor Tomáš Jirsa. Takzvanou ekologickou superzakázku dlouhodobě prosazuje Miroslav Kalousek.

K tématu:

  •  V ODS se na Nečase chystá "atentát"
  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
  • Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
  • Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí

    Poslankyně Zdeňka Horníková souhlasí s prezidentem jen částečně. „Myslím, že Bárta svou vizi o vstupu do politiky s ABL měl a tady mám dojem, že Václav Klaus trochu mlží. S účelovým spojením Tluchoře a Kočí si myslím, že je to trefa," uvedla Horníková.

    Trhák Kristýny Kočí

    "O vládní krizi si myslím své a také jsem to řekl na vedení klubu. Pan prezident mívá často dobré názory, každopádně divadelní parodie Kristýny Kočí bude velký internetový trhák," uvedl místopředseda klubu poslanců Jan Bauer.
  • Předseda pražské ODS Boris Šťastný s prezidentem souhlasí. „Vyjádření pana prezidenta má logiku, ale v tuto chvíli není možné ODS čímkoli rozptylovat a je potřeba soustředit se na záchranně-proreformní pravicové vlády," řekl redakci Šťastný.

    „Myslím, že nikdo není bez viny. Je to velice politováníhodná záležitost a osobně si velice vážím postoje pana prezidenta , který zaujal velmi státnický přístup," myslí si poslanec Jaroslav Martinů.

    Nerozumím prezidentovi

    Roli Tluchoře a Kočí vidí i poslankyně Jana Černochová, nevnímá ji však jako to nejpodstatnější. „Dvojice Kočí-Tluchoř jsou až tragikomické postavy třetího dějství. Pro mne je podstatné, že na začátku všeho bylo sledování, nahrávání, korumpování, vydírání, prostituce a úplatky v obálkách," zdůraznila pro ParlamentníListy.cz Černochová.

    „Nebo je normální, že si takzvaní a protikorupční véčkaři přebírají od ministra Bárty půlmilionové ´půjčky´v hotovosti v obálkách? Nebo to, že jeho žena píše maily ostatním véčkařům a stěžuje si jim, že ji její manžel šikanuje a že je loutkou? Chování ABL zavání praktikami státní bezpečnosti, proti který pan prezident bojoval a tolik kritizoval. Je mi líto, že to teď vidí jinak. Ale možná je to tím, že má pan prezident pozitivní vztah ke všemu, co souvisí s privatizací? Vždycky jsem prezidenta ctila a hájila, ale teď mu nerozumím a jeho podporu panu Bártovi si nedokážu rozumově vysvětlit," řekla na adresu prezidenta poslankyně.

    Psali jsme:
    Respekt má znovu nabito proti Bártovi. Škárka povídal o smlouvách

    Bližší stranická košile, nežli státní kabát

    „Asi má pan prezident lepší informace než my z médií. Takže nevím, kdo má pravdu," uvedl senátor Vítězslav Jonáš. „Nevím o kauze nic víc než z médií, tak to nemohu hodnotit. Možná má pan prezident více informací," míní senátor Zdeněk Schwarz, který ale dodal, že jsou pro něj nepřijatelné špiclovací metody ABL u Bárty ale i na ministerstvu školství. Připomínají mu StB a gestapo.

    Senátorovi Karlu Šebkovi vadí, že místo toho, aby se řešily věcné problémy vládnutí a pravicových reforem, jde tady o osobní animozity. Prezident se snaží podle něho zůstat nad věcí. Ukazuje se, že když se říkalo ´vyměňte politiky´a noví politici z VV přišli, mnohdy se chovají jako dinosauři, které sami kritizovali. Podle něho chybí týmový duch 118 poslanců pro pravicové reformy. „Všichni spíše řeší svou vlastní či stranickou košili, nežli státní kabát," dodal Šebek.

    Kouřová clona

    S prezidentem ale i celá řada politiků ODS nesouhlasí. Například Marek Šnajdr. „Rozhodně nesouhlasím. Máme dva typy politiků. Ty, co jasně vidí příčinu dnešní krize, kterou je prorůstání a uplatňování estébáckých praktik ve státní správě a v politice, a ty, kteří se upínají ke kouřové cloně fiktivních teorií, jejichž cílem je zakrýt pravou příčinu stávající krize. Nepatřím k těm druhým a logicky s nimi nesouhlasím," uvedl na adresu prezidenta Šnajdr. „Nesouhlasím," reagoval stručně další Středočech, europoslanec Milan Cabrnoch podobně jako poslanec Pavel Svoboda a senátoři Tomáš Grulich a Václav Vlček.

    Podobně místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda s prezidentem nesouhlasí a míní, že současný problém pramení v řadách VV. „Ať už se jedná o úplatky/půjčky nebo o podnikatelské plány pana Bárty. Vše ostatní je kouřová clona, která má zakrýt tyto problémy," dodal Benda.

    Ministr zemědělství Ivan Fuksa vidí jako klíčový problém plán ABL vstupu do politiky a jejího ovlivňování nedemokratickými prostředky. "Proto mají z vlády odejít lidé spojení s ABL, nikoli kvůli interním vnitrostranickým sporům," myslí si ministr.

    Prezident neslyšel o praktikách ABL?

    „Pan prezident je politik s velmi dobrou intuicí, ale v případě jeho úsudku o chystané destrukci vládní sestavy dvojicí Tluchoř-Kočí si neumím dost dobře takovou variantu připustit, jelikož by to bylo zcela nelogicky v rozporu se záměry a reformními cíli středopravé koalice," míní poslanec Tomáš Úlehla, který je jako Nečas ze Zlínského kraje.

    „O spojení Tluchoř-Kočí nic nevím, ale neuvěřitelné korupční praktiky VV jsou prokazatelné. S panem prezidentem tedy nemohu souhlasit a nechápu, že toto zcela přehlíží," sdělila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně Senátu Alena Palečková. Senátorka Daniela Filipová s Klausem také nesouhlasí a nemyslí si, že by tyto problémy vyvolával kdokoli z ODS.

    Prezidenta kritizuje i poslanec Pavel Staněk. „Dle mého názoru zřejmě pan prezident nečetl a neslyšel nic o strategii pana Bárty, kterou prezentoval coby majitel a šéf ABL svým zaměstnancům. Cožpak některé splněné cíle pana Bárty toho nejsou důkazem? Je úplně normální, že většina osob, které nyní zastávají různé posty, ať již na ministerstvu dopravy, tak na jiných ministerstvech pod gescí VV , jsou bývalí manažeři nebo zaměstnanci ABL?" míní Staněk. Podobně argumentuje i senátor Pavel Eybert

    Odlišit Johna od Bárty

    Senátor Luděk Sefzig nesouhlasí s prezidentem a míní, že jde o problémy VV. „Rozumím ale neodvolání předsedy VV Johna a důvodům, ale nelíbí se mi nepřijetí demise ministra Bárty. To by mohl pan prezident přesněji odlišit," doplnil Sefzig.

    „Záměna příčiny a důsledků posloupnosti událostí a jejich interpretace s může přihodit nejen médiím, ale výjimečně i hlavě státu. Jen si ten spletenec dějů vysvětluji jinak a s panem prezidentem nesouhlasím," řekl poslanec Jan Čechlovský.

    Europoslanec ODS Edvard Kožušník prozradil, že se dnes na tyto věci zeptá prezidenta Klause při večeři s představiteli Libereckého kraje. Poslanec David Šeich uvedl, že prezident má na svůj názor právo, ale že ho nechce komentovat.

    Psali jsme:
    Rath má jasno. Klaus má Bártu rád, nebo se ho bojí. Proto s ním drží basu
    Šťastný v televizi nechápal. Jaký Bárta? Ten přeci končí
    Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

    Koláž: hns

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

    Demokracie

    Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…