Zaplatíte 90 miliard EU ze svého, vysmíval se národu Klaus

15.12.2011 11:48

Ve středu proběhl již 79. koncert z cyklu Jazz na Hradě. Již tradičně ho zahájil prezident republiky Václav Klaus a nevyhnul se ani současné politické situaci, kdy TOP 09 prosazuje ve vládě, aby Česká republika poslala 90 miliard korun MMF.

Zaplatíte 90 miliard EU ze svého, vysmíval se národu Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus nejprve hovořil o samotném jazzu. „Dobrý večer, dámy a pánové v předvánočním čase. Naši hosté určitě vánočně hrát nebudou, ale vy už jste přesyceni těmi koledami, takže bude trošku něco jiného. My jsme tu měli od Michala Hejny různá seskupení, ale pak nás napadlo, že existuje bezvadný jazzový klub v Praze - Agharta, který kolem sebe vytváří jistý mýtus, tak mě napadlo pozvat Michala Hejnu, aby si vybral svou partu lidí, aby nám tu dneska zahrál. Takže se na to velmi těším,“ řekl na začátku Klaus.

Také se těšíte, že zaplatíte 90 miliard?

„Takže nebudu dnes zdržovat, protože většina z vás zasedne ke svým počítačům a bude sledovat tiskovou konferenci ze zasedání vlády České republiky. A myslím, že se velmi zaradujete, až zjistíte, že vláda vaše peníze půjčila na krachující země eurozóny. Ale myslím si, že to bude ukázka toho, že je solidarita nade vše. Bude to takové hezké gesto naší suverénní České republiky. Támhle sedí John (Klaus patrně mínil bývalého poradce Margaret Thatcherové Johna O´Sullivana-pozn. red.) a když jsme se potkali před dveřmi, tak řekl, že má takovou moc hezkou myšlenku nebo definici toho, co je suverenita a co je sdílená suverenita. On říkal: ´svobodný muž je suverénní, když se ožení, tak žije se sdílenou suverenitou. Až zaplatíte ze svých daní těch devadesát miliard, tak vězte se, že jste se oženili a máte sdílenou suverenitu,“ vtipkoval Klaus.

Nutno dodat, že Vláda České republiky zatím české občany zklamala a ti se zatím nemohli zaradovat, že poskytnou 90 miliard na krachující státy eurozóny ze svých peněz. Vláda chce prý podrobnější informace a analýzy, co by půjčka pro ČR znamenala. V rámci EU ještě kabinet povede intenzivní konzultace.

Více rocku v největším jazzovém klubu na světě

Pak již přišla chvíle pro sestavu Michal Hejna a Agharta Gang, kdy se na pódiu střídali postupně muzikanti a hráli písně v různých sestavách. Večer byl spíše než jazzový více do rocku. Zpívala Markéta Foukalová, na saxofon hrál David Fárek, Petr Kroutil hrál na saxofon i kytaru a zpíval. Boris Urbánek a Ondřej Kabrna obstarávali piano a klávesy, Zdeněk Tichota a Ivan Doležálek baskytaru, Luboš Andršt a Slávek Janda kytaru, Imran Musí Zungi percuse a Michal Hejna rozezněl bicí a pochvaloval si, že Španělský sál Pražského hradu je největší jazzový klub na světě.

Různé sestavy hrály asi hodinu a půl a na závěr přidal Hejnův gang po všeobecném potlesku ještě dva kousky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…