Záškoláctví jako noční můra. Rodičům hrozí až dva roky vězení

11.11.2011 13:21

Kdo se nikdy neulil ze školy nebo alespoň z tělocviku, ať hodí kamenem. Snad každý měl na svědomí nějakou tu zfalšovanou omluvenku, když se měla psát písemka nebo zkoušet plynové masky. Dnešním žáčkům však svítí červeně stovky neomluvených hodin ve škole a zákonodárcům dochází trpělivost. Za nezodpovědnost mladých studentů zaplatí jejich rodiče a to až dvouletým trestem odnětím svobody.

Záškoláctví jako noční můra. Rodičům hrozí až dva roky vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

 Školačka rekordmankou

Nechvalný rekord v počtu neomluvených hodin drží mladičká dívka z Radvanic. Za školní rok 2005/2006 nasbírala 620 neomluvených vyučujících hodin. To asi nebyl jen tělocvik... Dívku měli svěřenou v péči její prarodiče, kteří výchovu ani dozor nad mladou žačkou evidentně nezvládali a byli proto obviněni z ohrožování výchovy mládeže.

Ale pro pletky s policií stačí i mnohem méně než 620 neomluvených hodin. Rodiče v žádném případě nesmí podporovat záškoláctví svých dětí a to ani v omezené míře.

Související:

"Rodičům, kteří svým dětem umožňují záškoláctví a neomluvené absence povinné školní docházky, hrozí obvinění z trestného činu - ohrožování výchovy dítěte- podle §201 zákona číslo 40/2099 Sb., trestní zákoník. Za tento přečin hrozí pachateli až dva roky vězení", uvedla pro Parlamentnílisty.cz mjr. Petra Vedrová z krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Přesto jsou někteří rodiče nepoučitelní.

Rodiče jsou nepoučitelní. Co teprv děti

 Manželé z Ostravy porušili tímto způsobem zákon hned dvakrát a proto nyní čelí reálné hrozbě nejvyššího trestu za tento trestní čin. Manželé neřešili neomluvenou docházku a záškoláctví všech svých tří dětí. Ty dohromady zameškaly stovky neomluvených hodin. V prvním případě byli rodiče odsouzeni k obecně prospěšným pracím. Když se ani pak nepoučili a jejich děti opět nasbírali stovky neomluvených hodin, ocitli se rodiče před tváří zákona podruhé a nyní mohou skončit až na dva roky ve vězení. Ale nejen v Ostravě žijí nepoučitelní rodiče.

I Liberec zaznamenává podobný případ, kdy jsou otec a matka záškoláků pro tento trestný čin stíháni již podruhé a lze proto počítat s mnohem přísnějším trestem než v prvním případě. "Kriminalisté na každém Územním odboru v rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje řeší každý rok desítky podobných případů, problém je to zejména ve velkých městech", doplňuje pro parlamentní listy mjr. Petra Verdová.

I radnice vytáhla na boj se záškoláctvím

Záškoláctvím se neřeší jen na půdě škol a policie, ale také je vždy v řešení orgánů sociálně právní ochrany při městských a obecných úřadech. A některým radnicím už došla trpělivost a vytáhly do boje proti nezodpovědným rodičům. Mezi takové patří i Břeclav, která v této záležitosti dlouhodobě spolupracuje se školami i policií České republiky. V roce 2004 se dokonce město rozhodlo přistoupit k řešení této problematiky velmi radikálním způsobem, kdy rodičům za neomluvené hodiny pozastavilo vyplácení sociální dávek a podalo na ně trestní oznámení. Bohužel současná legislativa tento postup nyní už neumožňuje. "Tento systém pozbyl platnosti s novým zákonem o hmotné nouzi. Pokud zjistíme záškoláctví, musíme informaci předat na odbor školství, který musí záškoláctví prověřit ve správním řízení. Pokud vydá rozhodnutí o přestupku, předá jej oddělení hmotné nouze nebo policii.", vysvětluje Dagmar Gasnárková z odboru sociálních věcí městského úřadu v Břeclavi. "Pokud máme signál o záškoláctví, ihned se orgán péče o dítě sejde s rodiči a zástupci školy. Vyhotovíme protokol, který podepíší jak rodiče, tak i dítě a dostanou zkušební dobu. Zavazují se totiž, že se záškoláctví již nebude opakovat.", pokračuje Dagmar Gasnárková. Podle ní se však situace oproti předchozím rokům zlepšila:" Za dobu okresních úřadů jsme řešili i sedmdesát záškoláctví za rok. Loni to bylo šest případů - dva z toho se dostaly k přestupkovému řízení, žádný k trestnímu stíhání. Letos jsme jeden případ předali soudu a dva jsou na policii", doplňuje Gasnárková.

A její tvrzení potvrzuje také mjr. Petra Vedrová z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. "Nedávno jsme v Břeclavi zahájili trestní stíhání rodičů třináctiletého chlapce, který ve druhém pololetí školního roku 2010/2011 zameškal 397 hodin, z toho 162 neměl omluvených," uzavřela pro redakci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…