Zatčení Ratha: V příbramské nemocnici policie zatím nebyla

15.05.2012 14:05

Zatímco v kladenské nemocnici od rána operují kriminalisté a to v souvislosti se zatčením středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, tak příbramskou nemocnici zatím policie nenavštívila. I nemocnice v Příbrami je ale prý v hledáčku kriminalistů.

Zatčení Ratha: V příbramské nemocnici policie zatím nebyla
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Policii údajně zajímají tendry ve středočeských krajských nemocnicích, především v příbramské a kladenské. Hejtman David Rath už byl obviněn, případ souvisí se zakázkami a uplácením. Kromě Ratha měla policie zajistit i ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Naopak ředitel nemocnice v Příbrami Stanislav Holobrada zatčen nebyl. „V Příbrami se nic neděje, žádná policie tady nic nešetřila," uvedl dnes kolem poledne Holobrada.

Podle serveru Lidovky kriminalisté vyšetřují i šéfy nejméně dvou stavebních firem, jednou z nich je údajně společnost Konstruktiva Branko. Holobrada ČTK potvrdil, že tato firma v nemocnici opravovala křídlo D3, rekonstrukce vyšla na 200 milionů korun.

„V podstatě s ní byla velká spokojenost, dělali to dobře bez nějakých víceprací, v průběhu stavby nebyly žádné problémy," dodal k tomu Holobrada.

Výběrové řízení bylo podle něj provedeno formou losování a otevírání obálek. Ve výběrové komisi byl kromě Holobrady i jeho náměstek, za Středočeský kraj nikdo.

„Nebyl tam ani pan Kott ani paní Pancová, o nichž se teď mluví," uvedl Holobrada. Exposlanec ODS a současný blízký Rathův spolupracovník Petr Kott má být totiž také údajně spolu s Rathem zadržen.

Je problém kolem modernizace areálu?

Zatčení má kromě jiného souviset s evropskými dotacemi do nemocnice v Kladně, kde může jít o problémy kolem modernizace areálu. Ty totiž provázejí dohady o předražení. Modernizace areálu se týkala mnoha budov, například Centra akutní medicíny. Výstavbu přitom zahájil krátce před odchodem z funkce v říjnu 2008 hejtman Petr Bendl (ODS) s tím, že bude stát 1,2 miliardy korun.

Centrum akutní medicíny pak bylo v kladenské nemocnici otevřeno loni v březnu. Jeho výstavba včetně vybavení stála 1,4 miliardy korun.

Přístroje byly dražší prý o polovinu

Jenže vybavení nemocnice jako předražené kritizovala opozice i média. Loni v únoru například napsal server Aktuálně.cz, že přístroje do nové budovy stály v průměru o polovinu dráž, než je možné je objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců. Podle vysvětlení Ratha ovšem vybavení za 300 milionů korun objednalo bývalé vedení kraje, jemu se později podařilo cenu snížit o 80 milionů.

Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS) s tím ovšem nesouhlasí. Řekl, že jeho vedení kraje žádné smlouvy s dodavateli nepodepsalo, pouze zjišťovalo, jaké vybavení bude pavilon potřebovat. Na Bendlovu stranu se pak přidal i bývalý ředitel nemocnice Otakar Mareš, jenž loni v únoru podotkl, že Rathovo vedení kraje stavbu nového pavilonu nechalo udělat za zbytečně víc peněz, navýšení prý bylo až o 800 milionů korun.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …