Zatěžujete své tělo jednostranně?

17.10.2010 14:00

Při jednostranném zatěžování pohybového aparátu jako je sedavé zaměstnání, dlouhé cesty automobilem, špatný způsob zvedání břemen, či několikahodinová práce u počítače,...

Zatěžujete své tělo jednostranně?
Foto:
Popisek:

...dochází ke svalové dysbalanci pohybového aparátu. Důsledkem toho jsou chronické bolesti zad, ztuhlé svaly a klouby a další potíže.

„Na déletrvající nucenou polohu těla a nedostatek pohybu tělo odpoví především bolestivým zduřením šíjových svalů, které jsou mechanicky nejvíce zatěžovány a namáhány,“ vysvětluje profesionální masérka Jana Paseková a upřesňuje: „Tento typ bolestí není chorobou, ale spíše životní realitou: je za tím ochablé nebo ztuhlé svalstvo šíje a zad a oslabené svalstvo břišní.“ Většinou na to přirozeně reagujeme změnou polohy, protažením šíje či beder a soustředíme se na potlačení už vzniklé bolesti. Ulevujícím prostředkem pro napjaté a přetížené svaly jsou masáže, ale ani ty nemohou trvale odstranit příčinu bolestí zad či pohybového aparátu.

Pro odstranění příčiny častých bolestí zad, nohou a krční či hrudní páteře je nutná odborná diagnostika pohybového aparátu, na základě které vám odborník doporučí další léčebný a rehabilitační postup. V každém případě je masáž jednou z možností, jak pro sebe něco udělat a aktivně přispět ke zlepšení tělesné i duševní kondice.

Jak často byste si měli při jednostranné zátěži dopřát rehabilitační masáž, aby měla pro váš pohybový aparát smysl?: „Záleží na tom, kdy a s čím přijdete,“  říká Jana Paseková. „Jestliže máte fyzické potíže, podle závažnosti vám masér sám doporučí četnost a frekvenci návštěv. Pro někoho jsou prospěšné už první dvě masáže. Jinému člověku, který má potíže a chodí jednou měsíčně říkám, že skutečný efekt se dostaví nejdříve po roce, i když značnou úlevu může pocítit už za půl roku. Nejvíce se dá docílit pravidelností.“  Pro počáteční překonání potíží doporučuje chodit na masáže častěji, v nejlepším případě jednou za týden nebo za dva. „Masáž jednou měsíčně postačí při udržovacím režimu zdravého těla. Je to ovšem individuální záležitost a řídí se i reálnými možnostmi a vlastním pocitem klienta.“ Pokud jsou místní bolesti akutní a silné, pomohou vám masti a krémy, obsahující látku Ibuprofen, například  produkt "Dolgit" v podobě krému nebo gelu. Po aplikaci se vám uleví už po půl hodině a účinek přetrvává několik dalších hodin.

Krémy jsou vhodné především po velké námaze, při natažení svalů, bolesti kloubů a vazů. V tomto případě jsou masáže podpůrným prostředkem léčby, ale pokud se máte rádi a chcete, aby vás nic nebolelo, tak s tím musíte něco aktivně dělat. Začněte se zabývat myšlenkou na změnu pracovních návyků, úpravu pracovního prostředí a zhodnoťte svůj dosavadní životní styl.

Zázračná pilulka není řešením
•    Vyhýbejte se delšímu chození v obuvi s vysokými podpatky, vyměňte je v průběhu dne za pohodlnou obuv.
•    Přesvědčte se, zda má vaše postel dostatečně pevnou, ale pohodlnou matraci a nepoužívejte příliš mnoho polštářů
•    Delšímu sezení na měkké židli se vyhněte obloukem.
•    Při zvedání předmětů používejte kinetickou metodu zvedání a vyhýbejte se zvedání příliš těžkých objektů.
•    Zvolte vhodný relaxační pohybový režim (zařaďte do svého programu krátké procházky na čerstvém vzduchu a plavání).

Zkuste automasáž
Masážní hmaty, které se velice rychle naučíte a osvojíte si je, vám pomohou od bolestí a napětí v těle, aniž byste k tomu potřebovali léky, nebo zákrok specialisty. Stačí si pro sebe najít denně dvacet až třicet minut. Před vlastní masáží si promněte ruce, aby byly zahřáté. Pro účinný efekt masáže zvolte hřejivou fytoemulzi. Masáž můžete aplikovat trojím způsobem, což je hlazení rukama, roztírání a mnutí. První dva způsoby stimulují krevní oběh a zlepšují fyzickou kondici. Jemně masírujte spodní část zad, ale mohou to být i stehna, bérce nebo chodidla. Když je daná část těla dostatečně uvolněná, můžete dosáhnout maximálního uvolnění jemným masírováním. Masáž šíjových svalů provádějte vždy opačnou rukou zepředu. Po vetření emulze hlazením pomalu můžete přejít ke hnětení trapézového svalu a pak konečky prstů podél krční páteře. 
(mb,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…