Zavádíte otroctví, ministře Drábku. Nezaměstnaní se vzbouřili

17.10.2011 5:14

Reforem, jež navrhuje současná vláda, je celá řada. Zatím všechny na sebe však vážou ohromnou vlnu nevole - ze strany odborů, veřejnosti i opozičních politiků. Padají sice výhrůžky o protestech, generální stávce či občanské neposlušnosti, přesto vláda od svých rozhodnutí podle všech signálů ustoupit nemíní. A tak je zřejmé, že se podmínky v mnoha ohledech zhorší a zpřísní. Například pro nezaměstnané, kteří by se měli podílet na takzvané veřejné službě. Proto vznikla protestní iniciativa a webové stránky s názvem: NE SLUŽBA.

Zavádíte otroctví, ministře Drábku. Nezaměstnaní se vzbouřili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Pokud na ně kdokoli klikne objeví se výzva: "Můžete se na nás obracet s dotazy o iniciativě Neslužba. Uvítáme také informace o konkrétních problémech s veřejnou službou v jednotlivých lokalitách, osobních problémech, které případně máte vy nebo vaši spoluobčané při výkonu veřejné služby nebo jakékoli další informace o této problematice. Neváhejte nám sdělit cokoli, pokusíme se vám poradit, podpořit vás nebo můžeme na konkrétní případ upozornit. Nepřihlížejte nečinně nespravedlnosti páchané ve vašem okolí a mnohdy vaším jménem. Zítra může stejný problém postihnout vás osobně nebo vaše blízké."

A jisté je jedno - na nezájem ze strany veřejnosti, si provozovatelé stránek stěžovat nemohou. 

Například diskutující Dana si stěžuje, že diskriminace nezaměstnaných v Česku se stupňuje. Jak k takovému závěru došla, uvádí ve svém příspěvku na tomto webu.

Čtěte také:

"Je mně 53 let a hledám zaměstnání. Poslala jsem téměř 400 žádostí o zaměstnání, ale nikdo mě zaměstnat nechce. Za dva měsíce mi skončí podpora v nezaměstnanosti, která nestačí ani na nájem, protože je to asi 40 % z nízkého platu, za který jsem dělala (něco málo přes 10 000 korun. Pak budu úplně bez příjmu, protože nepůjdu nikam žebrat o sociální dávky. Jsem psychicky zlomená a zametat ulice na maloměstě, kde mě každý zná, to bych nezvládla," svěřuje se Dana. A dodává, že studovala téměř do třiceti let, absolvovala čtyři rekvalifikační kurzy.

Jisté věkové kategorie na odpis?

"Ale tato věková kategorie je u nás prostě na odpis. Nezajímá to nikoho a nic pro tyto lidi nedělá ani ministerstvo práce ani Úřady práce. Jejich politika je spíš ponižováním lidí a psychickým terorem. Přála bych všem těm vysokým úředníkům, kteří vymýšlí jednu blbost za druhou, aby si to zkusili na vlastní kůži. Takže - budeme-li k tomu dneska mlčet, zítra nám ty dávky drábové osladí," vyslovuje varování Dana. 

S jejím názorem souhlasí i další diskutující, jež vystupuje pod jménem Bohumil. I když zřejmě jeho pálí i další problém. Hovoří v této souvislosti dokonce o novodobém otroctví.

Čtěte také:

"Jde prostě o nucené práce - to nepamatuji ani za minulého režimu. Vyjma politických vězňů. Politika nucených prací a Drábkových platebních karet pro osoby v hmotné nouzi - to je významné omezení svobody ve státě. Ve státě, který vás svou politikou zbaví práce, srazí na kolena a pak vás bude špehovat," svěřuje se na webu, který je namířen právě proti kritizované veřejné službě a rád by se zasadil o získání řádné práce.

Čtěte také:

Proti veřejné službě - za řádnou práci

Jak je tedy již patrné, Neslužba je iniciativa proti takzvané veřejné službě organizované podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Zdůrazňuje se tam to, aby nedocházelo k záměně s veřejně prospěšnými pracemi ani s obecně prospěšnými pracemi.

Čtěte také:

"Vystupujeme proti šíření tohoto úředně organizovaného vykořisťování chudých nezaměstnaných občanů. Účastnit se mohou občanská sdružení i jednotlivci, angažovaní občané i přímí vykonavatelé veřejné služby," píšou autoři tohoto nápadu. A slibují, že se se svými požadavky na eliminaci veřejné služby z českého právního řádu osloví poslance, veřejnost, média a případně i mezinárodní instituce.

Čtěte také:

"Ve své aktivitě neustaneme, dokud neskončí vykořisťování chudých občanů neplacenou prací a nedosáhneme odškodnění pro ty, kteří už takto poškozeni byli. Je možné organizovat také zákroky na úrovni obcí, obracet se na starosty a zastupitele, účastnit se veřejných schůzí zastupitelstev a požadovat, aby obec místo vykořisťování občanům nabídla možnost přivýdělku v pracovním vztahu podle zákoníku práce. Obce nemají povinnost veřejnou službu organizovat a podílet se tak na perzekuci nezaměstnaných, mají možnost svým sociálně potřebným občanům nabídnout přivýdělek formou řádného zaměstnání nebo brigády. Protože tyto otázky řeší obce samostatně, může se na svou obec s těmito požadavky obrátit každý občan. Neváhejte zakročit proti nespravedlnosti páchané jménem obyvatel obce," vyzývají správci webových stránek. Ačkoli se s nimi ParlamentníListy.cz pokoušely spojit osobně, do zveřejnění tohoto článku, se to nepodařilo.  

Zahájili celostátní průzkum veřejné služby

Členové zapojení do zde zmiňované iniciativy nenechávají, jak se zdá, nic na náhodě. K tomu, aby mohli argumentovat, zahájili dokonce celostátní průzkum následků veřejné služby. "Zjistíme počet postižených občanů, množství zaniklých běžných pracovních míst, celkové množství neplacené práce, identifikujeme organizace, které pracovníky ve veřejné službě zneužívají a také konkrétní excesy při výkonu veřejné služby," uvádějí. S výsledky průzkumu pak opět plánují seznámit poslance a další politiky, média i veřejnost a budou požadovat nápravu.

Co je vůbec veřejná služba?

Je na místě připomenout, co vůbec zde již v mnoha pádech skloňovaná veřejná služba je. Především to, že není "výmyslem" jen vlády poslední. Zavedla ji v roce 2009 Topolánkova vláda ve snaze ušetřit na chudých občanech. Chudí občané nacházející se v hmotné nouzi tak mají kvůli sociálním dávkám odpracovat bezplatně pro obec nebo jinou organizaci nejméně 20 hodin měsíčně, zpravidla při zametání ulic.

Pokud k tomu z jakéhokoli důvodu nedojde, obdrží na životní potřeby pouze 2020 Kč měsíčně, což je záměrně nedostatečná částka. Pracovníci ve veřejné službě nemají práva zaměstnanců ani nárok na odměnu, ačkoli vykonávají činnosti, které odpovídají běžnému zaměstnání. Kvůli tomu, že veřejná služba není placená, tito pracovníci zůstávají i nadále bez prostředků. Vinou veřejné služby také zanikají běžná pracovní místa. Jedná se tedy o úředně organizované vykořisťování stejného druhu, jakého se dopouštějí nekvalitní firmy a bezohlední podnikavci vůči ilegálním imigrantům a sociálně vyloučeným lidem.

Čtěte také:

"V současnosti se veřejná služba vinou vlády tak rozbujela, že postihuje každý měsíc desetitisíce občanů. Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží veřejnou službu dále rozšířit a nahradit neplacenými pracovníky zaměstnance na veřejně prospěšných pracích. Za tímto účelem spustilo MPSV projekt nazvaný Spolupráce s obcí, jehož cílem je nahradit placené veřejně prospěšné práce kořistěním na pracovnících ve veřejné službě. Aby vláda mohla zachovat nízké daně pro firmy a zbohatlíky, existenčně likviduje sociálně potřebné občany," uvádí autoři webových stránek NESLUŽBA.

Čtěte také:

A nabízejí pomoc všem, kdo mají hlubší zájem o problematiku nezaměstnanosti a zlepšení současných poměrů v této oblasti.

"Můžete se zapojit do hnutí nezaměstnaných. V současnosti české hnutí nezaměstnaných a sympatizujících reprezentuje Akční spolek nezaměstnaných. ASN vypracoval komplexní návrhy na řešení sociálních problémů spojených s nezaměstnaností, oponuje vládním návrhům zákona o zaměstnanosti a zákona o pomoci v hmotné nouzi a účastní se protestního hnutí občanů proti plánům současné vlády na zničení základů sociálních práv českých občanů. Připojte se, jde o vaši budoucnost," vyzývají každého, kdo na stránky zabloudí a ztotožní se s nimi a jejich obsahem. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…