Zavřete Engela a je po exodu, poradil vládě advokát

08.02.2011 16:09

Půjde šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel do kriminálu? Pražský advokát Kolja Kubíček si myslí, že by měl. Podal proto na Engela trestní oznámení, ve kterém ho viní z trestného činu vydírání. Informaci přinesl server iDNES.cz. ParlamentnímiListy.cz oslovený advokát ale tvrdí: "O trestný čin nejde."

Zavřete Engela a je po exodu, poradil vládě advokát

Martin Engel sice vyslechl otázku ParlamentníchListů.cz s žádostí o stanovisko k trestnímu oznámení, po chvilce přemýšlení ale odmítl. „V tuto chvíli nebudu říkat nic," konstatoval odborář.

"Společně s dalšími spolupachateli utvrzoval veřejnost a ministra zdravotnictví v tom, že hromadným odchodem lékařů ze zdravotnických zařízení vznikne v České republice vážná porucha v poskytování zdravotnických služeb a současně dále požadoval navýšení finančního plnění lékařům v zaměstnaneckém poměru a částku nejméně dvě miliardy korun ročně," zdůvodňuje Kubíček podle serveru v oznámení, v čem vidí naplnění trestného činu vydírání.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Dejte ho do basy a je po Děkujeme, odcházíme

"Jednání Martina Engela a spolupachatelů je extrémně vážným porušením zákonem chráněných zájmů na integritě a svobodě dotčených osob a navíc zvlášť zavrženíhodným jednáním, neboť za účelem vymožení finančního plnění je vyhrožováno újmou na zdraví velkého množství občanů České republiky. Použité heslo doprovázející skutkové jednání pachatele, 'náš odchod - vaše smrt', jednoznačně dokládá zmíněný zavrženíhodný úmysl," stojí v dokumentu.

Podle Kubíčka by na základě jeho oznámení mohla vláda, respektive ministerstvo situaci elegantně vyřešit. "Bezpečnostní rada státu uvažuje o vyhlášení stavu nouze, přitom by stačilo předběžně zadržet pachatele," uvedl advokát.

Vypadá to tak, ale není to trestné vydírání

Ale věc asi nebude tak prostá, jak ji advokát Kubíček prezentuje. JUDr. Tomáš Pelikán na dotaz ParlamentníchListů.cz konstatoval, že Engelova domnělá provinění popsaná Kubíčkem nejsou trestným činem.

"Vydírání znamená, že hrozíte újmou na zdraví, nebo nějakou jinou újmou. To se tak navenek sice jeví, když hrozí národu, co se bez lékařů stane. Jenže podmínkou k naplnění trestného činu je neoprávněnost takového jednání," uvedl Pelikán.

"A pan Engel jako odborář má prostě právo říci svým ovečkám, "když se vám práce a její podmínky nelíbí, dejte výpověď". To je právo každého," vysvětlil advokát. Podle něj tak Engel nedělá nic víc, než že upozorňuje na to, co se stane, když nebude lékařům vyhověno a oni odejdou z nemocnic.

"Dát výpověď je legální, dát ji, kdy se mi zachce, je také legální a že je hromadná? To prostě nemění nic na věci, že je právem každého," uzavřel pražský advokát. Každopádně oznámení Kolji Kubíčka šlo dopoledne na Nejvyšší státní zastupitelství, Městské státní zastupitelství v Praze a Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9, kde má Lékařský odborový klub sídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…