Zavřete velkou rybu. A máme tip jakou. Protikorupčníci upouští rybník

06.01.2012 18:28

Dva bojovníci proti korupci, dvě vize dění v roce 2012. Jedna poměrně optimistická, druhá chmurná. Zatímco Hana Marvanová z hnutí Veřejnost proti korupci považuje probíhající procesy na Nejvyšším státním zastupitelství stejně jako kauzu ŘSD za možný ukazatel brzkých zásadních změn v protikorupčním boji a především jeho intenzitě, místopředseda VV Tomáš Jarolím šéfa státních zástupců Pavla Zemana bez okolků označuje za představitele jedné z mocenských skupin, které o ovládnutí justice sveřepě bojují. V oblasti protikorupčního boje se podle něj neděje nic podstatného.

Zavřete velkou rybu. A máme tip jakou. Protikorupčníci upouští rybník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zásadní pro protikorupční boj v Česku je chytit tzv. velkou rybu, neboli korupčníka, který při páchání svých činů seděl na velmi vysokém, nejlépe vládním postu, ozývá se stále častěji ze zahraničí. S touto myšlenkou přijel prakticky přesně před rokem do Prahy americký profesor Robert Klitgaard, který radil několika vládám Latinské Ameriky a Asie, jak zatočit s korupcí.

Opravdu velký úlovek se ale českým lovcům korupčníků dosud nepodařil,  ani s menšími cíli to není podle veřejného mínění nijak slavné. Nejnovější kauza bývalého vedení ŘSD či záměr Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana potrestat podřízené za laxnost v kauze Mostecké uhelné, vypadají zatím jako předzvěst změn. ParlamentníListy.cz oslovily přední české aktivisty v oblasti protikorupčního boje, aby nastínili svou vizi vývoje v roce 2012. Shodli se na jediné věci: Nic moc se zatím v jejich oboru nepřihodilo a Česko čeká ještě dlouhá cesta k nápravě.

Marvanová: Velká ryba nic nespraví

"Velká ryba, která se v sítích bojovníků proti korupci už dlouho očekává, je jen vidina. Zde je ale potřeba jiné věci, která se dosud neděje. Tedy důsledně vyšetřit všechny případy, kdy je korupce oznámena. Zametá se toho pod koberec tolik, že exemplární vyšetřování jedné kauzy můj názor ohledně naprosté nečinnosti příslušných orgánů nezmění," uvedla pro ParlamentníListy.cz Marvanová.

Bývalá politička a jedna z tváří hnutí Veřejnost proti korupci tvrdí, že tento rok ukáže, zda bude mít tolikrát opakované předvolební heslo nějaký reálný dopad. "Nesmí ale, a to důrazně opakuji, jít jen o nějakou velkou rybu. Takový postup by byl i v rozporu s principem rovnosti před zákonem, stejný metr je třeba brát na všech úrovních," říká Marvanová.

TÉMA: Korupce

Podle Jarolíma je pořádný úlovek potřeba

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím, kterého do vedení nejmenší vládní strany nominovala právě jeho dlouholetá aktivistická činnost v oblasti protikorupčního boje, proti tomu považuje potřebu chycení velké ryby jako celkem zásadní. "Primárně by to byl pro veřejnost signál, že už se něco děje, že skončilo období pouhé diskuse o boji proti korupci. Pro mne osobně by to ale byl především první kámen domina, který spustí vše ostatní. A pak se začnou dít věci," slibuje si Jarolím. Jde prý o zákon o kumulaci energie, jedna kauza skutečně dokáže rozjet ostatní. "Zdrojem veškerých hospodářských problémů v této zemi je špatné nakládání s veřejnými prostředky, proto ta naléhavá potřeba lapení velké ryby," uvedl.

Místopředseda Véček si ale nedokáže představit, jaké bude v takovém případě zahlcení policie a ostatních orgánů. "Pozor také na ten pohled zdola nahoru. Protože zatímco někdo z občanů nadává na korupci nahoře, občas se nepřímo podílí na tom samém dole. A třeba pracuje u společnosti, která staví dálnice, takže i část peněz z jeho platu pochází odsud," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Odchod Vesecké byl průlom

Jako vcelku dobrou zprávu do roku 2012 hodnotí právnička Marvanová nejnovější postup Nejvyššího státního zástupce. Ten, v souladu s apelem VpK, pojal chování svých podřízených v případě švýcarské výzvy v kauze Mostecké uhelné nejen jako možné profesní pochybení, ale i podezření ze spáchání trestného činu. "Působí to na mne jako by chtěl NSZ ty věci opravdu řešit," soudí Marvanová. Stejně zajímavou snahou je podle ní i aktivita ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) v kauze ŘSD. Veřejnost by podle ní měla podrobně sledovat, zda vyšetřování v tomto případě skončí žalobou.

SLEDUJEME kauzu: Mostecká uhelná

Zásadním zlomem minulého roku bylo podle Marvanové odvolání Renaty Vesecké a její náhrada Zemanem. Proč k němu ale došlo až v minulém roce, si Marvanová zodpovědět nedokáže, neboť důvody k jejímu odchodu byly již dávno. Proč ji navíc odvolal stejný ministr, pod nímž působila po celé období Topolánkovy vlády, je pak prý otázka pouze pro něj. "Případný soud s podřízenými Pavla Zemana by byl hodně zajímavý, mohlo by se při něm vyřešit mnoho otazníků kolem éry NSZ Vesecké," odhaduje Marvanová. I v tomto případě doporučuje veřejnosti vše bedlivě sledovat.

Naopak velké průtahy podle Marvanové panují ohledně kauzy ProMoPro, která se točí okolo současného ministra obrany Alexandra Vondry. Na podezřele nízkou rychlost vyšetřování upozornil i šéf Finančně analytického útvaru MFČR Milan Cícer. Jako bývalý vysoce postavený policista prý nechápe, jak je možné, že při objemu a "výživnosti" materiálů předaných policii ještě nepadají obvinění. "Tam ty průtahy také vidím jako dost velké a postup v kauze ProMo Pro je i pro mne zklamáním," konstatuje právnička. Kromě fascinací "velkou rybou"ale varuje důrazně před přílišným zaměřením na téma korupce. "Ten náš problém není přeci jen v korupci. Rozhodně to není to jediné, na co by se orgány činné v trestním řízení měly zaměřit," upozorňuje.

Hra na spasitele

Také zde se názory bojovníků proti korupci rozcházejí. Tomáš Jarolím není nejen z kauzy ProMoPro, ale ani ze změn na postu NSZ nadšen. "Nic zásadního, jde jen o probíhající boj dvou mocenských skupin, obou navázaných na minulost. Jedna z těch dvou skupin si hraje na to, že ona je ta pravá a začne v oblasti korupce něco dělat. Pokud se o tom ale začneme bavit do hloubky, lze dokázat, že jde o pouhou mediální hru," neskrývá skepsi místopředseda VV.

V pozadí mediálně výrazného boje mezi policejním prezidentem Lessym a ministrem vnitra Kubicem, popřípadě sporů na NSZ se prý v oblasti boje proti korupci neděje v zásadě nic. "Tou žábou na prameni pořád zůstává triumvirát, či chcete-li, Trojice Boží ve složení politická moc, policie a NSZ," naznačuje chmurnou vizi ParlamentnímListům.cz Jarolím. Ticho prý není nejen kolem Vondrovy kauzy. "Exsenátora Alexandra Nováka odsoudí za ukradení čtyřiceti milionů na dva roky podmíněně a pokutě pěti milionů korun. Proč nemohl být třeba on první velkou rybou? Proč tedy neřekneme ´Občane, takto funguje český stát. Ukradni čtyřicet, vrať pět a vyfasuj výhodnou podmínku´? A pokud to tak není, proč senátora Nováka neodsoudili natvrdo? Proč kauzu Hora Sv. Šebestiána, kde je vše doložené na papíře a naprosto jasné, nikdo nedotáhl do konce? Protože ten triumvirát funguje stále zatraceně dobře. I za pana Zemana," uzavírá místopředseda strany, která boj proti nekalostem při nakládání s veřejnými penězi určila jako své základní poslání v Nečasově vládě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…