Zažívací obtíže

15.08.2014 11:00

Každý z nás je někdy zažil, někteří na ně trpí. O tom, co zažívací obtíže způsobuje a jak jim čelit jsme si povídali s lékařkou Lenkou Řehořkovou, členkou lékařské rady sítě nutričních poraden Svět zdraví.

Zažívací obtíže
Foto:
Popisek:

Zažívací potíže je souhrnný název pro nepříjemné pocity spojené s trávením, s bolestmi v okolí žaludku, břicha a nepříjemnými pocity po jídle.

Zažívací obtíže mohou být příznakem i jiné choroby nebo „pouhým“ důsledkem nevhodného životního stylu

Příznaky se liší v závislosti na vyvolávající příčině. Mezi nejčastější příznaky patří nevolnost a zvracení, říhání, škytavka, pálení žáhy, návrat části žaludečního obsahu do dutiny ústní, plynatost, kručení břicha, průjem či zácpa a bolest. Příznaky mohou být různě kombinované a různě intenzivní a časté. Mohou být vázány na konzumaci některých potravin, což naznačuje poruchu trávení či vstřebávání některé složky obsažené v problémové potravině (intolerance/alergie).

Příčinami mohou být onemocnění žaludku ale i dalších oblastí trávicího traktu. Může se jednat o žaludeční vředy, záněty, nádory, ale také např. o poruchy trávení a vstřebávání (celiakie, laktózová intolerance) či žlučníkové kameny. Vinou nemusí být jen poruchy některého z orgánů či trávicích enzymů, ale může to být i důsledek špatného životního stylu (kouření, nadbytek alkoholu, konzumace tučných, smažených a těžkých či dráždivých jídel).

Je třeba, aby léčba byla komplexní, ale především závisí na zjištění vyvolávající příčiny. Prvním krokem by měla být úprava životosprávy a režimová opatření. Jedná se o zanechání kouření a omezení konzumace alkoholických a kofeinových nápojů. Omezení konzumace tučných, smažených a dráždivých jídel, kořeněných, alegizujících jídel.

V případě, že potíže vyvolává porucha vstřebávání některých látek ze stravy, je léčbou jejich odstranění ze stravy a nahrazení jinými potraviny. V některých případech lze také podávat náhradní enzymy v podobě tablet. V případě přítomnosti žlučníkových kamenů, zjištěného vředu, zánětu či nádoru je třeba jejich odstranění a následná úprava životosprávy.

Krátkodobým řešením mohou být úlevové léky, jež neutralizují žaludeční šťávy tlumí pálení žáhy, usnadňují průchod tráveniny střevy apod. Neřeší však primární problém, proto by měly být užívány jen krátkodobě a jako součást další léčby. Jako přírodní produkt lze použít sodu, pH Balance, pHOptimal.

Prevencí je správná životospráva, kterou svým klientům pomůže upravit/nastavit Svět zdraví

Jde zejména o úplné zanechání, či alespoň omezení kouření, neužívání rizikových léků, omezení konzumace alkoholických a kofeinových nápojů, úprava stravy a vyhýbání se stresovým situacím, zajisté i vhodný pohyb. Kromě správné skladby stravy je také důležité stravovat se v klidném prostředí a bez stresu. Pokud člověk konzumuje dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny v ovoci, zelenině a potravinách z celozrnné mouky, jeho mikroflóra ve střevě bude mít správné složení, někdy je nutné probiotické bakterie i dodávat. Střevní mikroflóru poškozují především dietní chyby, dieta s malým obsahem vláknin, potravinové alergie, časté užívání antibiotik, návykových projímadel apod. Produktů s probiotiky na trhu je velmi mnoho, v nabídce Světa zdraví je InGelActive (protizánětlivý efekt), InClever (pro děti), InGelLady (pro ženy), Boss (pro muže)…. V některých případech se používají se také trávící enzymy. Nahrazují chybějící vlastní trávící enzymy, zlepšují funkci trávení probíhající především v tenkém střevě, podpoří nedostatečnou funkci slinivky, např. EnzyMineral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…