Zázrak díky eurodotacím. Český vědec se po letech mohl vrátit domů

09.01.2012 13:13

Jakoby se stal zázrak. Z Německa, kde dokázali vždy a skoro ve všech případech ohodnotit řadu profesí a také vědeckých mozků mnohem lépe než u nás se vědci vracejí domů. O nadpřirozený jev však nejde a žádný div to není. Jen síla peněz, které ať se to někomu líbí či nikoli mají nejen potřebnou sílu, ale dávají i určitý klid k práci i životu.

Zázrak díky eurodotacím. Český vědec se po letech mohl vrátit domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Ústav přístrojové techniky (ÚPT) Akademie věd ČR uspěl ve spolupráci s Ústavem elektrotechnologie Vysokého učení technického (VUT) v Brně v boji o evropské peníze. Díky grantu se tak do Brna mohl vrátit český vědec a finance poslouží také k dalšímu vzdělávání vědců. A nejsou to žádné drobné. Dotace dosáhla 31 milionů korun a je určena na dobu tří let.

Návrat po dvanácti letech


„Díky grantu se nám podařilo zpět do Brna přivézt z německého Münsteru po dvanácti letech Ing. Vladislava Krzyžánka PhD., který se věnuje elektronové mikroskopii,“ říká manažer projektu Vilém Neděla z ÚPT. Reintegrací českého vědce však možnosti grantu nekončí. Peníze chtějí brněnští vědci využít na špičkové vzdělávání a realizaci mezinárodních vědeckých aktivit s cílem podpořit další vědecké projekty a kapacity města. Konkrétně půjde o organizaci vzdělávacích workshopů, hostování zahraničních vědců, podporu mobility vědců nebo podporu spolupráce s akademickou i průmyslovou sférou. Spolupráce už byla navázána například s University of Western Australia, Nanyang Technological University ze Singapuru a dalšími třemi špičkovými zahraničními vědeckými pracovišti.
Kontakty se budou hodit


Díky zkušenostem a kontaktům navrátivšího se vědce a s podporou hostujících zahraničních profesorů chce Ústav přístrojové techniky zkvalitnit úroveň vědecké práce na pracovišti příjemce i partnerů projektu, zavést nový výzkumný směr a zvýšit celkový počet vědeckých výstupů projektu realizovaných na základě nových mezinárodních spoluprací. Projekt s názvem „Podpora lidských zdrojů a transferu znalostí v podmínkách mezinárodní spolupráce vědeckých týmů” uspěl pod vedením hlavního manažera projektu a vědce Viléma Neděly v boji o prostředky ze strukturálních fondů EU, konkrétně operačního programu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji“.


Návrat mozků ze zahraničí a využití jejich znalostí i kontaktů do českých vědeckých týmů a na česká pracoviště považují domácí experti za jednu z cest jak pomoci oživit ekonomiku a  také výrazně zvýšit prestiž celé nejen vědecké společnosti.  Podobných pobídek by mělo být podstatně více. Snad se jednou dočkáme toho, kdy nebudeme muset naše špičkové experty objevovat v médiích jen díky tomu, že se proslavili na zahraničních pracovištích. Tak jako v poslední době například věhlasný chirurg |Pomahač vracející tváře po transplantacích v USA, kterého jsme bohužel objevili až poté, co se o něm začalo psát v zahraničí. A takových kapacit je mnoho. Bohužel je to i v naší národní povaze a média v tom mají nemalý podíl, že se rádi obdivujeme hlavně sousedům. Velikány na vlastním dvoře většinou kvůli závisti raději přehlížíme,“ míní jeden z členů vědeckého týmu.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…