Zbořil se směje: Co jste to provedli. Cpete Zemanovi moc do rukou

29.10.2013 4:44

ROZHOVOR Za nevelký volební úspěch ČSSD nemůže pouze Bohuslav Sobotka a tím méně Michal Hašek. Podle zkušeného politologa Zdeňka Zbořila by si ti sociální demokraté, kteří během kampaně brojili proti Zemanovi, měli uvědomit, že mu s úklonem vkládají moc do rukou. Zbořil pro ParlamanentníListy.cz také komentuje současné kritické dusno ve vedení ČSSD a hledá kořen sporů "haškovců" a "sobotkovců".

Zbořil se směje: Co jste to provedli. Cpete Zemanovi moc do rukou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Jak hodnotíte kampaň ČSSD? Může za ten nízký úspěch Michal Hašek, jak to říká Dienstbier anebo to je tak, že byla kampaň slabá a pouze postavená na Sobotkovi?

Myslím si, že to není vina pana Sobotky. Ten vystupoval tak, jak jsme u něho zvyklí: dobře formuloval, špatně přesvědčoval. Ale ti ostatní členové ČSSD nebyli o nic zajímavější. Myslím si, že se sociální demokracie snaží neustále svrhávat Nečasovu vládu, ostře ji kritizuje, ale není připravena na převzetí vládnutí a neříkala lidem, co bude dělat, až volby vyhraje.

Hesla byla prázdná, a když je přiřadíme k heslům jiných politických stran, příliš by se nelišila. Nebýt oranžové barvy na billboardech, spousta hesel by splývalo s jinými stranami. Slogany nebyly originální a ničím nepřekvapili. Uškodila také zákopová válka Sobotky a Dienstbiera s prezidentem, o které si spousta lidí myslela, že v době předvolební kampaně byla jen odložena na neurčito a že k ní zase dojde.

Svádění toho nízkého volebního zisku na Michala Haška, jak to dělal Dienstbier je nesmysl. Stejně by se to dalo svádět na právě na Jiřího Dienstbiera, který od jara nevynechal příležitost, aby demonstroval svoji originalitu v hlavním proudu politické praxe i idejí ČSSD. Jestli někdo ovlivnil neúspěch ČSSD, tak to byla útočnost Jiřího Dienstbiera v době, kdy už válku prohrál.

Jaké jsou vlastně odlišnosti těch dvou proudů v ČSSD – „sobotkovců“ a „haškovců“? Jaké mezi nimi jsou ideové rozdíly?

Nejhorší je, že podle mě mezi nimi žádný ideový nebo programový rozdíl téměř není. Jde pouze o osobní animozity a možná se to všechno táhne až k Jiřímu Paroubkovi, Stanislavu Grossovi a Vladimíru Špidlovi a ke konfliktu s Milošem Zemanem v roce 2002. Je to zcela bezideové nepřátelství na život a na smrt. Jsou ochotni riskovat zničení strany, než aby k sobě hledali cestu, byť jsou si třeba nesympatičtí.

A k tomu ta protizemanovská útočnost vyvolala přirozenou reakci uvnitř ČSSD, protože si lidé uvědomili, že bez spolupráce s prezidentem to nemusejí vyhrát.

Dá se říci, na čí straně je většina členské základny? Chce většina členů tu liberální, zelenou politiku jako Dienstbier, anebo stojí lidé spíš na tradičním sociálně-demokratickém pojetí?

Podle mě ta moderní mladá ČSSD vzala za své neúspěchem Jiřího Dienstbiera v prezidentské volbě. On a jeho obdivovatelé se najednou začali chovat až nepříčetně a stavěli se proti všem. Jestli se to dá svádět na souboj generací uvnitř ČSSD, není zdaleka tak vyhraněný, jako byl v řadách voličů Dienstbiera a měl být i teď v předčasných volbách. Ale tím, že ti mladí a neklidní prohráli, v předvolební kampani se teď příliš neprojevovali. Pokud o mladou sociální demokracii skončil a vytratil se z kampaně ještě dřív, než začal. Nebo alespoň nebyl tak zřetelný.

Co si myslíte o tvrzení různých komentátorů a části sobotkovské frakce, že se ČSSD zkompromitovala podporou Miloše Zemana v druhém kole prezidentské volby a pak i podporou Rusnokovy vlády?

To je celkem ojedinělý názor pražských kaváren koketujících se sociální demokracií. Takový názor prosazují zejména komentátoři  Ti v tomto smyslu vystupovali až příliš nadšeně a agitátorsky ve prospěch sobotkovské frakce a bohužel si neuvědomili, podobně jako Miroslav Kalousek, že proti nim v těchto volbách nebude stát Miloš Zeman a dokonce ani SPOZ, ale jiní soupeři. Lidé se od ČSSD začali přiklánět třeba k Úsvitu nebo k ANO 2011, což za normálních okolností je úplně absurdní. Jsou to strany buď bez programu, anebo bez jiného nápadu než neuskutečnitelné přímé demokracie. Mohou za to zejména ti komentátoři, kteří utvrzovali sobotkovskou skupinu v tom, že jednají správně. Neuvědomili si, že argument „jdeme proti Zemanovi“ nemůže fungovat.

Jaká je teď pozice prezidenta Miloše Zemana? Do jaké míry v tom může hrát roli propad SPOZ?

Jak říká pan Babiš, povede to k jisté destabilizaci veřejného a politického prostoru. I když to myslí jinak než já. Hlavně ti, co bojovali proti Zemanovi, se budou setkávat s tím, že svoji moc, která jim téměř ležela u nohou a kterou měli ji zvednout, mu téměř přinesli s úklonou a svěřili mu ji do rukou.

Andrej Babiš to pochopil velice rychle a ať už jsou jeho názory jakékoli, tak pochopil, že jediným hybatelem tady je prezident republiky jako instituce bez ohledu na to, kdo to je. Zdá se, že některým sociálním demokratům nedochází, že to co chtěli způsobit předčasnými volbami a to je oslabení Miloše Zemana, jim nevyšlo.

Opravdu se musím smát té naivitě. Snad jim teď dojde, že si prezident Zeman tu moc nevydobyl, ale oni mu ji předali. A pokud se budou dál tím dětským klukovským způsobem handrkovat, tak ví Bůh, kdy bude končit Rusnokova vláda, anebo jiná vláda, jejíhož předsedu jmenuje Miloš Zeman na první pokus a její složení může být prezidentem hodně ovlivněno. Provizorium může trvat hodně dlouho.

Jaká je pravděpodobnost, že vláda vznikne v sestavě ČSSD + ANO + KDU-ČSL? A co od takové vlády čekat?

Myslím, že KDU-ČSL je pro určitou část ČSSD nepřijatelná kvůli církevním restitucím. Neumím si prostě představit, že by lidovci přijali různé odklady a revize tzv. restitučního zákona. Proto příliš nevěřím, že se bude KDU-ČSL podílet na sestavování vlády. A pokud bude, tak bude mít přísně vymezené teritorium, které jí neumožní nic jiného, než se účastnit zasedání vlády, ale nijak zásadně nebudou politiku ovlivňovat.

A pokud jde o ČSSD a hnutí ANO, Martin Stropnický sice řekl, že podle jejich analýzy mají programovou shodu 61 procent, ale přesto tam bude hodně rozporů, hlavně v oblasti ekonomiky. Nemůže takové vládní angažmá sociálním demokratům v příštích volbách část voličů odehnat třeba ke KSČM?

Samozřejmě by se to stát mohlo. Ale uvědomme si, že oni jsou ve velké krizi, kterou pouze zakrývá jejich vítězství ve volbách. Oni jsou ale první mezi slabými, protože oslabily všechny politické strany, Miloš Zeman v tom v OVM měl pravdu.

ČSSD bude pravděpodobně ráda jen za to, že bude vůbec sestavovat vládu, anebo že je k tomu sestavování někdo přizve. Ještě to není tak, že když Sobotka či Hašek bude předsedou vlády, tak hned dostane důvěru a také může vládu sestavovat v rámci některých nepolitických ministrů, třeba i někdo z Rusnokovy vlády. To je jedna z možností. Rozhodně ale ČSSD nebude hybatelem politického dění, tím bude prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…