Zbyněk Fiala: Kyperská pračka vypnuta

25.03.2013 15:43

Ruští oligarchové i čeští tuneláři posmutní, kyperská pračka na peníze byla vytažena ze zdi. Po celonočním jednání o evropské pomoci ostrovu, který se málem finančně potopil, bylo dohodnuto, že prádlo si musí Kypřané řešit za své.

Zbyněk Fiala: Kyperská pračka vypnuta
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

 

Daňový ráj Evropě škodil, stejně tak nedostatečný důraz při dohledu nad finančními toky, takže není důvod, aby to teď evropští daňoví poplatníci obnovovali. I tak EU poskytne 10 miliard euro. Ruská pomoc bude zhruba stejně velká jako evropská, jen se zatím Rusů nikdo nezeptal, protože ti k dosavadní půjčce 2,5 miliardy euro přispějí ještě pokrytím ztrát čtvrtiny velkých vkladů, které před krizí činily 30 miliard euro. 
 
Ztráty kyperského finančního systému půjdou za velkými vklady nad 100 tisíc euro ve dvou hlavních bankách. Nejsou tam žádní chudáci, polovina jich přesahuje půl milionu euro. Z nepojištěných velkých vkladů v největší Bank of Cyprus tak zmizí „podstatně víc“ než 20 procent, která minulý týden odhadoval Mezinárodní měnový fond a byly považovány za horní hranici pokrytí ztrát naložených na samotné vkladatele. Z menší Laiki zmizí všechny velké vklady. Kypr tak zajistí podíl na pokrytí ztrát ve výši 7,6 miliardy euro, což byla podmínka pro evropskou pomoc ve výši 10 miliard euro.
 
Očekává se velký odliv peněz z ostrova. Zaplatí za to, že neměl dobrou pověst, fungoval jako daňový ráj a pračka, přestože to jeho vedoucí představitelé do poslední chvíle popírali. Slova byla málo platná a peníze teď chybí. Budiž to poučení pro ty, kdo by chtěli kráčet v kyperských stopách.
 
Samotnému Kypru zmenšení finančního systému teď krutě ublíží, ale dlouhodobě pomůže. Riziko bylo obrovské, ale vynos pro občany jen velice malý. Nebyly tam peníze pro rozvoj domácího průmyslu a služeb. Začátek konce spočíval v tom, že banky přišly o čtvrtinu aktiv, které investovaly do vysoce výnosných řeckých dluhopisů. Uskočit před lavinou se nepodařilo, jak už to s menšími investory bývá. Základní pravidlo finančního trhu spočívá v tom, že nejprve se zachraňují ti velcí, a ti nesídlí na dostřel od Blízkého východu, ale v Londýně nebo v New Yorku.
 
Teď to bylo jednání se sekerou na krku. Pokud by se kyperský prezident Nicos Anastasiades nedokázal dohodnout s eurozónu a s trojkou, která bude dohodu sledovat, byly by v pondělí ráno zastaveny dodávky likvidity z Evropské centrální banky. Míru závislosti na těchto finančních železných plicích ukazuje fakt, že ECB poskytla už 9 miliard euro.
 
V neděli večer a po půlnoci běžela tři jednání souběžně. Na začátku strávil prezident Anastasiades čtyři hodiny vyjednáváním s trojkou, která jednala na nejvyšší úrovni – prezident ECB Mario Draghi, výkonná ředitelka MMF Christine Lagarde a předseda Evropské komise José Barroso. A byl u toho i prezident EU Herman Van Rompuy. Nejspíš také dlouze telefonoval na ostrov jako v předchozích případech. Navazující jednání s ministry financí eurozóny byla už svižnější, byť byla znovu přerušována dalšími koly jednání s trojkou.
 
Z výsledných čísel je patrná snaha, aby Rusko neslo stejnou zátěž jako EU. Většina ruské pomoci bude mít podobu nedobrovolných ztrát oligarchů v bankách, kde zmizí většina z potřebných 7,5 miliardy euro. K tomu je třeba přičíst odložení splacení ruské státní půjčky kyperské vládě ve výši 2,5 miliardy euro. Pomoc EU ve výši 10 miliard euro půjde hlavně za kyperskými státními financemi.
 
Co zatím víme? Z Financial Times jsem se v pondělí ráno dozvěděl, že:
Nápad s daní, který obcházel pojištění vkladů, byl zrušen, chybí také zmínky o vydrancování penzijních fondů.
Sáhne se na velké vklady v jednotlivých bankách podle míry ztrátovosti.
Ztráty ponesou dvě hlavní banky – Bank of Cyprus a Laiki. Dohromady je v nich uložena polovina všech kyperských vkladů.
Banka lidového spoření Laiki padne. Bude se postupovat podle nového zákona, který byl přijat v pátek kyperským parlamentem.
Prakticky všechna depozita nad 100 tisíc euro v Laiki jsou ztracena. To bude faktický přesunu velkých vkladů do toho, čemu jsme v Česku říkali konsolidační banka. Takhle budou odstraněny ztráty za 4,2 miliardy euro.
Pro malá depozita v Laiki do 100 tisíc euro bude uplatněna státní garance a přesunou se do Bank of Cyprus.
Vklady nad 100 tisíc euro budou očesány i v Bank of Cyprus, jen méně. O kolik? To se teprve uvidí. Nejprve budou zmraženy a budou čekat na výsledek restrukturalizace a rekapitalizace banky.
Bank of Cyprus k tomu přebírá závazek vůči Evropské centrální bance, která Kypru v minulých měsících doplňovala hotovost. Na debetním účtu Bank of Cyprus se tak ocitne dalších 9 miliard euro. Jsou to peníze rozpuštěné v ekonomice, které někde pracují, ale jinde hynou. Výsledné skóre poznáme, až se usadí prach z probíhajících otřesů.
To nejdůležitější: Do Bank of Cyprus, kde je nejvíc ruských vkladů, nepůjdou žádné peníze z evropské pomoci, musí si poradit sama. I tak kyperská vláda doufá, že něco z peněz ruských investorů, na kterých jí tak záleží, zůstane zachráněno.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…