Zdeněk Svěrák: Vondra? Ten je poctivej

26.03.2011 16:24

Divadelník a scénárista Zdeněk Svěrák slaví pětasedmdesátiny. A v rozhovoru pro MF DNES se rozpovídal o politice. Nejzajímavější je, že ministra Alexandra Vondru, pod kterým se houpe židle v důsledku kauzy ProMoPro, označil za slušného člověka.

Zdeněk Svěrák: Vondra? Ten je poctivej

Svěrák před parlamentními volbami podpořil Věci veřejné. S obdobnou podporou by prý nyní váhal. Jak uvedl, politiku pozoruje spíše intuitivně a pocitově.

"Řeknu příklad: ozbrojené komando přepadne Českou televizi. První, co si řeknu: komu tahle akce může sloužit? To může zdiskreditovat ministra obrany, protože je to jeho složka. A zapadá mi to do figury: on na ministerstvu nějak postupuje, čistí to tam, a jak se blíží k těm ohroženým, tak oni dělají zoufalé kusy, aby k nim nedošel.

O Vondrovi si například myslím, že je poctivej. Ale vím já, že tu událost dešifruju správně? Na mě to tak působí. Je to člověk, který byl čestnej a statečnej za totáče, tak se přece nemůže změnit na nějakého křiváka," prohlašuje Svěrák.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

S tím, že Vondra je oběť, se především opoziční politici ztotožňují jen těžko. Například poslanec KSČM Jiří Dolejš má na věc jiný pohled.

"S Alexandrem Vondrou mě pojí studentská léta, vnímal jsem jeho disidentskou dráhu, ale pokušení novou mocí je něco jiného. V každém případě však jeho vládní kritici mají také své hříchy," řekl ParlamentnímListům.cz Dolejš.

Je Vondra obětí temných sil?

Názory že ministr obrany je„slušným člověkem", tak, jak ho vidí Zdeněk Svěrák, jsou proto mezi politiky i veřejností spíše vzácné. Není se čemu divit - jeho jméno je skloňováno médii mnohokrát denně už déle než dva měsíce. A nikdy v souvislostech, jež by mohly lichotit.

Například politoložka Vladimíra Dvořáková soudí, že podle všech zveřejněných informací je Alexandr Vondra vinen minimálně tím, že dostatečně nekontroloval práci svých podřízených. Ovšem připouští, že celá kauza ProMoPro může být jen zastíracím manévrem jiných, podobných kauz dalších politických stran. A snahou o to, aby pod tíhou těchto událostí, nebyla vůle se zabývat těmi ostatními.

Exministr vnitra neodsuzuje, ani nehájí

Podobný pohled na věc má například i stínový ministr vnitra František Bublan (ČSSD).
"Když jsem celý projev pana ministra obrany Vondry ve čtvrtek sledoval, skutečně to na mne dělá dojem, že je celá kauza zřejmě záměrně vyvolaná Miroslavem Kalouskem. A to proto, že Vondra mění ve svém rezortu různé akviziční procesy.

Firmy obchodující s vojenským materiálem, firmy, které zatím na ministerstvu obrany různými způsoby profitovaly - viz třeba ty od pana Hávy, který je blízkým známým pana Kalouska - by o tyto obchody přišly. A to může být důvodem, proč je pan Kalousek v celé záležitosti tak aktivní. ," vyjádřil svůj názor pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, ahe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…