Zdravě s celou rodinou? I to je možné

24.04.2015 12:00

Zabírá vám výchova dětí a starost o domácnost tolik času, že nemáte ani pomyšlení zaobírat se zásadami zdravé výživy či s dětmi sportovat? Možná je na čase si uspořádat priority.

Zdravě s celou rodinou? I to je možné
Foto: archiv
Popisek: rodin

S rozvojem techniky a všech možných vymožeností se zdá být nadlidským úkolem vychovávat své děti tak, aby prožili dětství plnohodnotně a kvalitně. Trendy nabádají k tomu, abychom si jednotlivé úkoly zjednodušovali nebo je nedělali vůbec. Nehledě na to, že obrovské procento rodičů se čím dál tím více potýká s problémem nedostatku času a ten pak kompenzují právě při výchově. Není už žádnou výjimkou, že děti pět dnů v týdnu jedí zmrazené polotovary či rychle nakoupená jídla ve fast foodech, ani že stráví většinu času hraním počítačových her. Děti pak mají daleko větší předpoklady k obezitě, navíc se můžou uzavřít do sebe, propadat depresím a to může mít na jejich budoucnost nedozírné důsledky.

Jak z toho ven?

Základním předpokladem je vyvážená strava. Pokud děti už od mala naučíte jíst dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a dalších potravin přispívající ke zdraví, máte napůl vyhráno. Samozřejmě jim tu a tam neodpírejte sladkosti. V takovém případě si pak totiž můžete být jistí tím, že vaše ratolest při první příležitosti půjde a koupí si je sama, jelikož, jak je známo, zakázané ovoce chutná nejlépe. A pokud se vám zdá, že na přípravu zdravých jídel, nemáte čas, vězte, že jde jen o zvyk. Možná je pohodlnější jídlo někde nakoupit již hotové, ale je třeba přemýšlet více do budoucna. Opravdu chcete, aby měli vaše děti v dospělosti problémy s tlakem či se srdcem? Vy to můžete ovlivnit.

Stejně tak je třeba děti od mala vést k pohybu. V současné době už najdete na každém rohu všelijaké volnočasové aktivity. Fotbal, basketbal, atletika, gymnastika. Stačí si jen vybrat. Budete mít alespoň jistotu, že si vaše děti vybijí energii někde jinde než doma a vy navíc budete mít chvíli pro sebe, kdy si od nich můžete odpočinout.

Důležité je najít takový kompromis, který vaše dítě bude bavit. Dané aktivity poté nebude dělat z donucení, socializuje se, najde nové přátele a naučí se být trochu nezávislé. A jde to i bez tabletu a počítače.

Nebojte se požádat o pomoc

Pokud se již potýkáte s problémem, že vaši potomci trpí obezitou, nevymlouvejte se na geny nebo na nedostatek času a raději se obraťte na odborníka. Existují programy prevence u jednotlivých zdravotních pojišťoven, které vám tyto trable mohou pomoci vyřešit. Inspirujte se například projektem Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR s názvem Zdraví jako vášeň. Na jejich internetových stránkách naleznete spoustu tipů a rad, jak zdravě uvařit, na co je třeba si dát pozor a navíc vám neuniknou bonusy zdravotní pojišťovny, které svým klientům nabízí. Jedním z nich je například ozdravný pobyt pro děti s nadváhou. Podmínkou je sice, že musíte být klientem pojišťovny, ale v době, kdy je k tomu potřeba pár kliknutí na internetu, to zdaleka není překážka. Rovnou můžete bez potíží přihlásit celou rodinu a užívat tak dalších výhod, které pojišťovna nabízí. Nezapomeňte však, že ze zákona je uzávěrka přihlášek do 30. června, proto své rozhodnutí neodkládejte na později. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…