Zdražení rozeštve lidi. Nic to nepřinese, zlobí se ekonomka

03.09.2011 19:03

Sjednocením daně z přidané hodnoty na 17, 5 procenta získá vláda 20 až 30 miliard. To jí ale na pokrytí výdajů stačit nebude. Obratem se totiž zvýší například důchody i některé dávky. Podle MfD tak vládě po nějaké době nezbude nic jiného, než sazbu DPH znovu zvýšit. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se však takovýmto závěrům brání. "Raději věřím odborným analýzám ministerstva financí a práce a sociálních věcí. To, že jsme se vydali správným směrem, potvrzuje i to, že byl naší zemi navýšen rating," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Zdražení rozeštve lidi. Nic to nepřinese, zlobí se ekonomka

Velmi zneklidňující informaci o možnosti nekončícího navyšování sazby DPH, přinesl deník ve svém sobotním vydání. S tím, že rozbuškou, proč by se už potřetí během pěti let měla opět zvyšovat daň placená při každém nákupu, by byla neudržitelnost současného penzijního systému a vytvoření nového. Ten má, jak již vláda oznámila, kombinovat výplatu penze od státu a z vlastních úspor.

"Peníze z vyšší DPH budou do poslední koruny využity ve prospěch důchodové reformy. Nebudou utraceny, nebudou projedeny," uvedl přitom premiér Petr Nečas hned na začátku tohoto roku. Nyní je již zřejmé, že peníze z vyšší DPH do poslední koruny na penzijní reformu nepůjdou, schodek na státním důchodovém účtu bude ještě větší a soukromé penzijní fondy bezzubé. A Česko tak může čekat další navyšování sazby DPH.

SLEDUJEME téma: DPH  a Reformy

Ekonomka Markéta Šichtařová však tuto informaci za novou nepokládá. Naopak, znamená pro ni jen potvrzení předchozích varování. "Na to již řada ekonomů přece upozorňuje delší čas. Nic z toho, co dělá vláda - a mám na mysli všechny oblasti připravovaných reforem - nevede k tomu, aby se snižovalo zadlužení státu, kterým tím se přitom tak vehementně ohání. Naopak neustálé hýbání s DPH rozkolísává podnikatelské prostředí a snižuje tak tím pádem celkově i ekonomickou stabilitu," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Vláda strká nos do oblastí, kde by se měli naučit chovat tržně

Podle ní neustálé pohybování se sazbou daně z přidané hodnoty povede k tomu, aby se zbytečně proti sobě rozeštvalo obyvatelstvo, poněvadž se díky tomu budou rozevírat nadále nůžky mezi chudšími a bohatšími.

"Žádoucí efekt nemůže přijít. Navíc nechápu, proč vláda neustále strká nos a finanční prostředky do oblastí, které by se měly mít zájem chovat tržně. Pak samozřejmě ty peníze chybějí jinde. Mám tím na mysli například Fond státní kinematografie, sport. Kdyby se tam finance nedávaly, donutilo by to se naučit i v těchto oborech tržnímu chování a nemalé peníze, jež tam plynou, by šly tam, kde je to nezbytně nutné. A bylo by to poměrně zásadní," doplnila ekonomka Markéta Šichtařová s tím, že skutečně navyšování DPH při tomto způsobu rozdělování státních peněz není konečné a bude tak dále pokračovat.

Zvýšená sazba DPH moc nevyřeší, výnos je už rozebraný 

Ve státním penzijním systému v současnosti tak chybí zhruba třicet miliard korun ročně. Jen na rozjezd soukromých fondů, do kterých by se lidem pod čtyřicet let povinně přesunulo až pět procent příjmu, by však bylo třeba miliard dvacet, uvádí MfD.

Původní dohoda však zněla: jedna sazba DPH na úrovni 19 či 20 procent s možnými výjimkami.

Výnos z vyšší daně mezi 20 a 30 miliardami ročně, je však už rozebraný. Kvůli vyšší DPH se totiž například obratem zvýší důchody, některé dávky, odpočty na děti, dotace na léky a veřejnou dopravu.

Čtěte také:
Kvůli reformě jedna sazba DPH. Kalousek nadšen, Nečas opatrný

A souběžně chystané změny u daně z příjmů, které se postupně posouvají k větším úlevám pro chudší rodiny a samostatné podnikatele, se postarají o zbytek. MfD proto připomíná, že již dříve odhadla, že na konci i po zvýšení DPH bude chybět v rozpočtu přes dvacet miliard. To, že pak bude v ehře opět vyšší sazba DPH, je tedy pravděpodobné.

Pomohlo by 60 miliard. Ale ty nebudou

Původně měl být výnos z DPH, které se navrhovalo dokonce už od 1. října, a to ve výši 20 procent, až šedesát miliard.  Tedy tak to bylo spočítáno v době, kdy se uvažovalo právě o této  vyšší sazbě. Ten by zasypal deficit i náklady na nové penze. Bylo by to bolestné, ale naplnilo by to smysl takového kroku.

Čtěte také:
Nečas: Děti by mohly přispívat na důchody rodičům

Pak však během jednoho dne bylo zase všechno jinak. To v okamžiku, kdy se koalice dohodla na 17,5 procentech DPH bez výjimek.  

Čtěte také:
Zvýšit daně je jako zatáhnout ruční brzdu, varují analytici

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka, tedy člena vládní koalice, se však pravdivost podobných analýz, jež zpracovala MfD, ukáže až časem - v kontextu i s vývojem celosvětových událostí.

"Pro mě jsou opravdu směrodatnější odborné analýzy ministerstev, která na navyšování DPH a reformách pracovala. Vím, že se zpochybnit samozřejmě dá všechno, ale nevidím důvod, proč jim nevěřit. To, že byl České republice nedávno navýšen rating, zatímco jiné země se potácejí v problémech, také snad vypovídá o tom, že jsme se vydali správnou cestou. Dobře je, že ČR patří i nyní, kdy se opět začíná hovořit o možné další vlně ekonomické krize, k nejdůvěryhodnějším zemím světa. Samozřejmě dopředu se právě pod vlivem událostí ve světové ekonomice, která je v poslední době velmi nestabilní, vyloučit nedá ani to, že budou muset reformy a případná nepopulární opatření třeba pokračovat. V tuto chvíli to jsou ale jen možné předpovědi," uzavřel Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…