Zdroje z ODS: Nečas ustál pokus o vnitrostranický puč

28.05.2010 13:45

Podle informací ParlamentníchListů.cz je pozice volebního lídra ODS Petra Nečase před nedělním zasedání Výkonné rady ODS neotřesitelná. Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé, dobře informované zdroje z ODS.

Zdroje z ODS: Nečas ustál pokus o vnitrostranický puč

Skupina takzvaných kmotrů v ODS prý na nedělní výkonné radě plánovala sesazení Petra Nečase s odůvodněním, že neuspěl ve volbách. Měli se na tom dohodnout někdy v průběhu 26. května na schůzce v Praze.

Zdroj: Kmotři nesehnali hlasy 

„Kmotři nesehnali dostatek hlasů, kterými by Petru Nečasovi zabránili v povolebním vyjednávání. Zatímco Nečas je pevně rozhodnut pokusit se v případě příznivého výsledku voleb sestavit pravicovou koalici ODS, TOP 09 a VV s případnou podporou a účastí lidovců, kmotrům jde o takzvanou velkou koalici se socialisty," uvedl zdroj.

Odpůrci Nečase však prý narazili na dvě překážky. Lidem z pražské organizace se nápad nelíbí ani trochu. Prý by potom už nemuseli vůbec v Praze kandidovat. Takové ujednání s ČSSD a okatý odstřel Nečase by totiž mohl v očích Pražanů znamenat definitivní ztrátu důvěry.

Klíčovým faktorem odpískání pokusu na odstavení Nečase byl údajně bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Ten na zmiňované jednání 26. května nepřinesl dostatečný počet hlasů, které by za ním stály. Podle všeho to vypadá, že středočeská organizace stojí za Nečasem a ten má tak většinovou podporu.

Přiznávají místopředsedové porážku?

„Petr Nečas by měl určitě zůstat lídrem do kongresu ODS, jak ostatně rozhodla Výkonná rada," řekl redakci Petr Bendl. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zdali by měl Nečas vést povolební vyjednávání i v případě, že by ODS výrazně za ČSSD zaostala, Bendl odpověděl, že věří, že nedojde k takové situaci, aby se muselo řešit, zda Nečas bude či nebude pověřen vedením vyjednávacího týmu k ustavení vlády.

„ODS volby neprohraje. Šéfem vyjednávacího týmu by měl být Petr Nečas," řekl ParlametnímListům.cz místopředseda ODS Petr Gandalovič, který má blízko k severočeským velrybářům a patří k Nečasovým odpůrcům.

Proti Nečasovi pouze Budějovice a Ústí

Podle europoslance Hynka Fajmona, který je ze středních Čech, bude záležet na výsledku voleb. Nečasova pozice je podle něho ve středních Čechách silná a míní, že ve straně je velký odpor k velké koalici, kterou Nečas odmítá.

„Nečasova pozice by byla ohrožena pouze v případě velmi velké porážky ODS a v tu já nevěřím. Petr Nečas má každopádně mojí podporu," řekl ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady Fajmon.

„Nevidím nikoho, kdo by byl lepším lídrem a šéfem vyjednávacího týmu než Petr Nečas. Nevidím důvod k jakékoli změně, protože také věřím v náš volební úspěch," řekl redakci europoslanec, člen Výkonné rady a předseda regionálního sdružení Vysočina Ivo Strejček.

Nečasova pozice je podle informací ParlamentníchListů.cz silná ve Zlínském, Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina. Dále ve středních Čechách a částečně i v Praze, kde ho podporuje například člen výkonné rady Tomáš Chalupa či člen grémia a europoslanec Jan Zahradil.

Proti Nečasovi je velrybářská koalice z Ústeckého a Jihočeského kraje. V Plzeňském kraji je Nečasovým spojencem Jiří Pospíšil a Liberecký kraj údajně vyčkává. V Moravskoslezském je pro Nečase značně nevyzpytatelný lídr kandidátky Pavel Drobil, který hraje údajně na více stran.

Tluchoř bojuje o znovuzvolení

Důležitým povolebním tématem v ODS bude i obsazování pozic v poslaneckém klubu strany. Petr Tluchoř chce obhájit svou pozici a shání podporu pro své znovuzvolení. Klub by se měl sejít někdy na začátku týdne. Další zájemci o křeslo předsedy klubu se podle zdroje Parlamentních Listů určitě objeví.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…