Že pobodají Roma, to se nikdo nedozví! Žijeme tu 800 let, nadával muž u Jílkové, kde bylo skutečně dusno

10.01.2014 6:19

Návrh zákona zpřísňující sociální dávky se objevil už od tehdejší poslankyně Ivany Řápkové, nestihl se však projednat. Teď je na stole znovu a někteří lidé se ozývají s tím, že je diskriminační a že problémy ve skutečnosti neřeší. V pořadu Máte slovo na ČT udeřili Romové sedící v publiku i na média, která zkreslují realitu.

Že pobodají Roma, to se nikdo nedozví! Žijeme tu 800 let, nadával muž u Jílkové, kde bylo skutečně dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Anketa

Kdo především může za vyhrocené vztahy většinové společnosti a Romů?

94%
hlasovalo: 3016 lidí

Návrh zákona, který zpřísňuje sociální dávky, hájil v pořadu senátor za Severočeši.cz Jaroslav Doubrava. Hned na začátku mu ale jeden nezaměstnaný vytkl, že této skupině lidí akorát ztěžuje přístup k práci. „Vy vůbec nemáte přehled o tom, jak se žije v ubytovnách,“ dodal. Podle něj je téměř nemožné zaplatit nájem, chodit na veřejnou službu a ještě si hledat zaměstnání.

S tím částečně souhlasila starostka obce Obrnice Drahomíra Miklošová, která získala i cenu za efektivní začleňování Romů do společnosti. Podle ní je velice důležité, aby za výkon veřejné služby byli lidé nějak odměněni. „V naší malé obci jen kolem 40 lidí vykonávalo tuto práci,“ překvapila ostatní. Mělo to však efekt. „Ta motivační složka je velmi důležitá, ale byla zrušena,“ dodala.

Celý pořad si můžete přehrát ZDE.

Otázka ovšem je, jak vysoká by „motivační složka“ měla být. Žena v publiku její výši označila za ubožáckou. „600 korun za měsíc, abych tam někde metala 40 hodin měsíčně…“ V tom jí dala starostka za pravdu, částka by se měla zvýšit. Určitá snaha je ale potřeba – už jen proto, aby nezaměstnaní nepřišli o pracovní návyky.

Nestačí jen natažené ruce

„Nemůže platit heslo, že stačí jen natažené ruce. Musí tam být aspoň částečná aktivita,“ uvedl i náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek. „Tím, že budou sedět doma, si nijak nepomohou,“ vzkázal nezaměstnaným, kteří veřejnou službu odmítají.

Problém ale je, že někteří nezaměstnaní se o práci ucházejí, ale nakonec žádnou nedostanou – například kvůli diskriminaci, ať už rasové či jiné. „Já jsem se ucházel o práci mytí nádobí,“ popisoval muž bez práce. „Dozvěděl jsem se: Vy jste bukvice, vy jste buzerant!“ rozzlobil se. „To jsem se stal terčem diskriminace zaměstnavatele v restauraci na Staroměstském náměstí.“

Rom sedící v publiku pak začal popisovat i rasovou diskriminaci, která je podle něj zakořeněná ve společnosti i sdělovacích prostředcích. Například o tom, že Rom něco ukradne, se píše hned, ale když někdo z většinové společnosti spáchá trestný čin, to se nikdo nedozví. „Že pobodají Roma v Liberci, o tom nikdo nemluví a nikoho to nezajímá!“ rozčílil se a došlo až na vulgarismy. „Jde nám o to, abyste nepaušalizovali, protože my jsme také lidé, kteří tady chtějí žít,“ dodal s tím, že Romové na území České republiky žijí 800 let.

To však naštvalo policistu, který si s Romem už několikrát vyměnil ostřejší vzkazy. On sám byl také dva roky bez práce, ale nakonec si ji našel. „Vždyť vy také paušalizujete, říkáte: Vy jste policajt!“ Po jeho slovech došlo k hlasité hádce, kterou musela moderátorka Michaela Jílková dlouho krotit.

Nakonec se zapojil i senátor Doubrava, který vše otočil. „Sdělovací prostředky naopak neinformují o trestných činech romské komunity,“ řekl.

Nakonec na ČT přišla řeč i na ubytovny. Například nezaměstnaný muž v publiku bydlí v jednom malém pokoji, kde má záchod a koupelnu až na chodbě společné. „Nájem stojí 7000 korun, pokud mluvím za svou ubytovnu. To je parazitování,“ popisoval.

Na tom se s ním shodla starostka Miklošová, podle níž se parazituje právě na těch nejchudších. Proto je i novela zákona potřeba. Možnosti jsou ale také jiné, třeba zapojení obcí. Těm, kteří práci aktivně hledají a chtějí se rekvalifikovat, pomáhá například Ostrava. „Potom jako odměnu může dostat nájem obecního bytu,“ vysvětloval primátorův náměstek Štěpánek.

Situace v ubytovnách je totiž katastrofální. V pořadu promluvil i sociální pracovník, který je v posledních třech měsících procházel. „Většina z nich vznikla proto, aby tam byli ubytovaní pracovníci firem,“ popisoval. „Ale tam, kde mají možnost nebo volno, začali ubytovávat právě lidi s doplatkem na bydlení.“ V žádné z těchto, které muž prošel, neodpovídaly nájmy podmínkám.

Problém má ale i druhou stranu, kterou připomněl senátor Doubrava – konkrétně z Ústí nad Labem. „Zdevastovaných, tuším, 17 domů došlo do stavu, že se budou bourat,“ uvedl. Lidé tak byli přesunuti jinam. „Během půl roku byla ubytovna zdevastovaná tak, že se bude za deset milionů opravovat,“ uzavřel diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…