Zelená Kolínská varuje modrého Svobodu: Stejně vás převálcují

08.10.2010 8:19

Kandidátka Strany zelených na primátorku Petra Kolínská varovala volebního lídra ODS Bohuslava Svobodu. I když s jeho názory sympatizuje, zároveň upozorňuje, že se v lecčem liší od názorů ODS. Straničtí vůdci ho podle ní převálcují.

Zelená Kolínská varuje modrého Svobodu: Stejně vás převálcují

Kandidáti na pražského primátora se ve středu sešli při debatě s veřejností. Dostavili se Bohuslav Svoboda za ODS, Petra Kolínská za koalici Strany zelených s Evropskými demokraty, Zdeněk Tůma za TOP 09, Jiří Dienstbier ml. za ČSSD a Pavel Dobeš jako náhradník za Markétu Reedovou z Věcí veřejných, která se nemohla dostavit, protože měla migrénu.

Nechyběl ani zpěvák Kalousek s „Mikim"

Mezi kandidáty připravujícími se na diskusi korzoval malý kluk a se všemi se zdravil. Až když zvedl ruku při pokládání dotazů a moderátora diskuse Jakuba Železného z České televize se zvesela zeptal: „Jak se máš, Kubo?", se ukázalo, že je to Mikuláš zvaný „Miki", známý jako na svůj věk velký odborník na politiku. V publiku se objevil také volební lídr ODS v Praze 1 a 6 zpěvák Jan Kalousek.

Živá diskuse se vedla o životní prostředí. Někteří z přítomných diskutérů upozorňovali na stále se zhoršující situaci s pražským ovzduším. Někteří poměry srovnávali se situací v Ostravě. Politici se v zásadě shodli, že se s tím musí něco dělat. Poté, co jeden z posluchačů začal hovořit o tom, co pražské ženy musí dýchat, ohradil se Svoboda tím, že podle nejnovějších průzkumů, více než 50 procent žen kouří. „Rakovina způsobuje úmrtí 8-10 procentům z nich," uvedl lékař.

Rozhovory Parlamentních listů:

Svoboda to myslí dobře, ale v ODS ho převálcují, myslí si Kolínská

Bohuslav Svoboda se nejvíce bavil s kandidátkou Strany zelených Petrou Kolínskou, vedle které si také vybral své místo. Ta ho i veřejně pochválila. „Je to pro mě velmi milý a upřímný člověk. Věřím, že své plány myslí upřímně. Ale obávám se, že mu je v ODS výše postavení členové neumožní zrealizovat," svěřila se Kolínská.

Také z publika přišla otázka, proč kandiduje za ODS. „Jsem přesvědčen, že ODS má svou historii, pochopila své chyby. Já neodmítám pomoc nemocnému," odpověděl Svoboda.

ČSSD chce omezit dopravu v centru. Nelze, říká Svoboda s Tůmou

Debata se vedla také o pražském okruhu a kandidáti na primátora se dohadovali, jak dostat dopravu z centra. Náhradník Markéty Reedové Petr Dobeš radil dopravu v centru prostě utnout. Příklad přidal Jiří Dienstbier, který uvedl, že když se stala havárie v Legerově ulici a celé centrum bylo zavřené, řidiči nechali auto doma nebo si našli jinou cestu.

S tím ale nesouhlasil bývalý předseda České národní banky Zdeněk Tůma. Podle něj není jejich plán realistický. „Nemůžeme vyjmout žaludek a doufat, že se to nějak dostane do střev. To by pak nastaly průjmy," použil pro vysvětlení lékařskou terminologii Svoboda.

Podejte trestní oznámení o korupci, doporučil Svoboda Dienstbierovi

Následně se Svoboda s Dienstbierem dostali do menšího sporu. Na otázku, co by chtěli v Praze změnit nejvíce, odpověděl Jiří Dienstbier, že by chtěl obnovit důvěryhodnost radnice. „Nemám sice přímé důkazy toho, že tam ke korupci dochází, ale u spousty případů je to nabíledni," rýpl do ODS, která radnici ovládá.

To si však nedal líbit její kandidát Bohuslav Svoboda. „Pokud máte podezření, podejte trestní oznámení. Nechci nikoho hájit, něco je špatně, ale ČSSD na pražské radnici v koalici byla a já nemám rád planá obvinění," kontroval přednosta gynekologické kliniky. Dienstbier se ohradil s tím, že někteří zastupitelé ani nevěděli, pro co hlasují. „To, že se nestačili před hlasováním s projednávaným dokumentem seznámit, je jejich věc," oponoval Svoboda.

Související:

Dienstbier ml.: Svoboda lídrem? Výraz zoufalosti pražské ODS
Pražský magistrát půjde očistit, říká Bohuslav Svoboda
Reedová se ptá: Má Tůma vůbec předpoklady stát se primátorem?
S Tůmou bych si to na kole rozdala. Klidně, nebrání se Reedová
Podzimní střet v metropoli? Tůma vs. Reedová, prorokuje průzkum
Bém odnaučil Pražany volit modře. ODS bude mít problém

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…