Zelení: Nečasova vláda dusí kulturu

09.04.2012 17:33

Kulturní politika současné vlády realizovaná Ministerstvem kultury ohrožuje a doslova dusí kulturní aktivity v této zemi. Výrazné omezení státní podpory kultury a umění, které vláda připravuje na příští rok a částečně již realizuje v roce 2012, může nenávratně zdevastovat kulturní život a omezit přístup občanů ke kultuře.

Zelení: Nečasova vláda dusí kulturu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Pokud se někdo domnívá, že hlavní starostí Ministerstva kultury je péče o umění, nebo dokonce o umělce, je na omylu. Umění tam není důležité. Podpora kulturních aktivit, živého umění, včetně služeb knihoven představuje pouhých 4,4 % z celého rozpočtu MK,“ říká Marta Smolíková z centra pro kulturní politiku ProCulture.

 „Pro rok 2012 mělo dojít ke zkrácení dotací pro nestátní kulturní aktivity téměř o třetinu. Na konci února nakonec nová ministryně kultury peníze v rozpočtu pro granty našla. Jde však o nesystémové řešení. Umění na ministerstvu není ani v péči odboru, ale pouze hierarchicky nižšího, samostatného oddělení o pár lidech. Co na tom, že činnost této části úřadu by měla být klíčová pro celý sektor i pro naše budoucí, nejen kulturní bohatství,“ doplňuje Marta Smolíková.

 V rámci plánových úspor rozpočtových výdajů je ohroženo nejen profesionální umění v ČR, ale i systém přehlídek neprofesionálních uměleckých aktivit, který je evropským i celosvětovým unikátem. Struktura zasahující do všech regionů ČR byla budována od třicátých let minulého století. Přežila druhou světovou válku i dobu totality a v 90. letech se stala veřejně deklarovanou kulturní potřebou. V současné době se na něm každoročně podílí téměř 30 tisíc občanů, kteří zároveň tvoří základ poptávky po kulturních statcích.

 Celková výše alokace prostředků z rozpočtu Ministerstva kultury na systém podpory neprofesionálních kulturních aktivit znamená marginálních 6 mil. Kč ročně. Ty představují pouhých 15% celkových výdajů těchto akcí. Ostatní náklady jsou hrazeny z příspěvků krajů, obcí, sponzorských darů a vkladů jednotlivých účastníků (např. jako účastnické poplatky, úhrada některých nákladů spojených s cestou a pobytem apod.).

 „Cesta nezadlužovat společnost a budoucí generace je správná. Nelze však při této snaze zapomínat na umělecké aktivity, které jsou bariérou proti sociálně patologickým jevům a prostředkem rozvoje lidské osobnosti i celé společnosti,“ říká člen předsednictva SZ Ladislav Vrchovský a dodává: „Kulturní život v mnoha menších obcích a na venkově závisí v naprosté většině na aktivitách občanů v oblasti zájmové umělecké neprofesionální činnosti. Snížení podpory takové činnosti přinese omezení kulturního života i rozvoje lidského jedince a celé populace, ale hlavně negativně ovlivní samotný základ naší kulturní jedinečnosti v rámci Evropy,“ dodává Ladislav Vrchovský.

 Strana zelených vyzývá vládu ČR, aby vytvářela prostředí pro rozvoj profesionálních i neprofesionálních uměleckých aktivit a postarala se o zachování transparentního grantového systému podpory nestátních neziskových projektů. Zároveň musí zohledňovat i celostátní přehlídky včetně systému postupových kol, usilovat o zachování veřejné podpory občanských uměleckých aktivit a napomáhat k udržení živé kultury na regionální, krajské i národní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…