Zelený aktivista hladoví. Dokud nejmenují Bradáčovou

04.07.2012 20:02

Občanský aktivista Jiří Korbel ze Sokolova se rozhodl důrazně protestovat proti odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Dokonce tak důrazně, že tím ohrožuje vlastní zdraví. Proti prorůstání korupce do politiky se již téměř týden sebetrýzní hladem.

Zelený aktivista hladoví. Dokud nejmenují Bradáčovou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Několik desítek lidí se vydalo na pochod před budovu ministerstva spravedlnosti, aby zapálili několik svíček za práci, kterou za sebou zanechal ministr Pospíšil

Občanský aktivista Korbel, který v minulosti působil v ČSSD a jako místní předseda Zelených, se rozhodl na protest proti odvolání ministra Pospíšila držet hladovku. Již šest dní nic nepozřel a hodlá pokračovat, dokud nový ministr nejmenuje Lenku Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Zarazila mě rychlost a nesmyslnost odvolání. Nelíbí se mi korupce prorostlá do nejnižších pater politiky. Chtěl jsem tímto způsobem vyjádřit svůj postoj,“ řekl podle serveru IDNES.cz.

Svou hladovku má ztíženou tím, že má jídlo celé dny před očima. Pracuje totiž v obchodě s rychlým občerstvením. „Ani nevím, jak se hladovka drží. Základ je, že nejím. Ale piju všechno. Pivo, kafe, coca colu. Cítím se dobře. Jsem dost zapřažený v práci,“ popisuje dosavadní zkušenosti s radikální formou protestu.

Odhodlání riskovat sebepoškození je od některých předmětem obdivu, mnozí jej však kritizují za zbytečnou razanci protestu. „Byl vždycky nevyzpytatelný, ale tohle u otce tří dětí hraničí s nerozumem. Hlavně chce na sebe upozornit,“ myslí si jeho kolegyně od Zelených Marie Řádková.

Podle ní je odhodlání hraničící s fanatismem dlouhodobě Korbelovým problémem. „Nechal nám jen dluhy, ze kterých jsme se dodnes nevyhrabali. Napadal v e-mailech své kolegy, je nesebekritický. Kandidátku si sestavoval sám,“ vzpomíná pro IDNES.cz na jeho působení u Zelených.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…