Zeleným se kandidátka s lidovci nelíbí, radši by piráty

18.06.2010 20:12

Pokud Strana zelených vstoupí v pražských komunálních volbách do bloku s SNK-ED a SDE, bude chtít kandidátku bez lidovců a přizve na ní možná Českou pirátskou stranu.

Zeleným se kandidátka s lidovci nelíbí, radši by piráty

V Praze se rýsuje volební blok malých stran, které by společně chtěly ukrojit z koláče ODS a TOP 09. Do podzimních komunálních voleb společnou kandidátku hodlá sepsat SNK-ED, SDE a KDU-ČSL. Čeká se přitom ještě na Stranu zelených a jak ParlamentníListy.cz zjistily, společná kandidátka se zelenými nebude pro každého a rozhodně ne „zadarmo".

Zelení chtějí z případného čtyřlístku odtrhnout lidovce a případně je nahradit Českou pirátskou stranou.Redakci to potvrdil zdroj blízký vedení pražské Strany zelených.

„Škoda, že je zde ideologický spor zelených a lidovců, protože ta koalice by měla být hodně rozkročená. My jsme ale připraveni se bavit o mnoha variantách," řekl redakci vyjednavač SNK-ED pod podmínkou anonymity.

Jiří Witzany, předseda pražské organizace strany a zdejší šéfka zelených Petra Kolínská ovšem pozadí vyjednávání tají. Bez komentáře, opakují oba s tím, že uveřejnění takových informací by mohlo poškodit výsledek jednání.

Byť oficiálně, jak oba svorně tvrdí, zelení SNK-ED žádnou oficiální nabídku neudělali, podle informací ParlamentníchListů.cz už mají za sebou první kolo vyjednávání. V něm SZ nabídla místa Evropským demokratům na své kandidátce. Bezvýsledně.

Piráti Witzanyho „trošku děsí"

Pokud zelení prosadí své požadavky, mohl by být i tak volební blok složen ze čtyř subjektů. Část vlivné pražské organizace totiž bude chtít přizvat do koalice Českou pirátskou stranu. „No comment," řekla k tomu Kolínská.

"Tak to mě trošku děsí. Je to v rozporu s konzervativním pojetím politiky. Nad tím bychom se museli zamyslet," zarazil se Witzany.

Eventuální požadavek zelených, aby se jméno jejich strany objevilo v názvu volebního bloku, by ovšem přijal bez problémů. „Strana zelených má silnou pozici a takový požadavek je pochopitelný," řekl.

„Já bych to považovala za logické," podotkla k názvu Kolínská, jež šéfuje v Praze straně, která staví kandidáty ve všech volebních obvodech.

Witzany jako lídr se zeleným líbí

S kandidátem na volebního lídra a kandidátem na primátora zelení zatím nepřišli a podle Kolínské se na jejich kandidátkách žádné "celebrity" neobjeví. V pražských místních organizacích se proslýchá, že by se zeleným krom jiných adeptů na primátora zamlouval právě Witzany.

"Já bych takovou nominaci přijal, ale rozhodně to není na pořadu jednání a už vůbec není nějaká taková kandidatura podmínkou pro náš vstup do volební koalice," řekl Witzany.

Jak bude volební blok vypadat, napoví výsledek víkendového jednání sněmu pražských zelených, který společnou kandidátku může schválit anebo naopak zavrhnout.

Všichni za jeden provaz

Pro první možnost se u svých kolegů podle zdrojů redakce přimlouvá například bývalý dlouholetý ministr vnitra Jan Ruml, čerstvý straník.

"Chtěl bych, aby se to povedlo a aby tam byli i ti lidovci. Nejde o to, že ve sněmovních volbách nepodali oslnivý výkon, ale o signál voličům, že se spolu dokážeme dohodnout," řekl Ruml pro ParlamentníListy.cz s tím, že v podzimních voblách na každý pád kandidovat nebude.

Prozatím se vyjednavači oficiálně shodují na jediném: jednáme, nic není jisté, nic není vyloučené. Jelikož ale ODS, která má v zastupitelstvu hlavního města většinu, prosadila sedm volebních obvodů na místo jednoho, nezbude stranám, které to s tažením na magistrát myslí vážně, aby před volbami spojily síly. V opačném případě je volební matematika odsouvá mimo zastupitelské lavice.

Kdo se tedy do volebního bloku nevejde, bude mít při hlasování 15. a 16. října hodně složitou startovní pozici.  


Čtěte také:



Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …