Zeman, Putin, Lavrov a vojenská přehlídka. Sledovali jsme zákulisí v Pekingu, zatímco kamery snímaly tanky

03.09.2015 18:35

REPORTÁŽ Zatímco zraky světových médií byly upřeny na pochodující vojáky a jedoucí tanky na náměstí Nebeského klidu, ParlamentníListy.cz se věnovaly pozorování toho, co se na obrazovkách neobjevovalo. Zde přinášíme podrobnější popis toho, jak to v Pekingu v den slavnostní vypadalo.

Zeman, Putin, Lavrov a vojenská přehlídka. Sledovali jsme zákulisí v Pekingu, zatímco kamery snímaly tanky
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vojenská přehlídka na pekingském náměstí Nebeského klidu

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

Během všedních dní jsou v čínské metropoli přecpané několika proudové silnice, v ulicích miliony lidí, plné restaurace i obchody a město zašedlé hustým smogem. Během svátečních dnů bylo všechno jinak. Jako byste byli v jiném městě. Po smogu ani stopy a nad Pekingem jasné modré nebe. Čínské úřady nechtěly nic podcenit a tak údajně už několik týdnů před oslavami konce války uzavřely továrny v oblastech kolem hlavního města.

Bezmála milion příslušníků dohlíželo na bezpečnost

Zavřené obchody, restaurace, téměř žádné veřejné služby ve středu odpoledne a v podstatě celý čtvrtek nefungovaly. Lidé v Pekingu měli volno a ti, kteří bydleli na trase, kudy se pohybovala během přehlídky vojenská technika, měli zákaz i otvírat okna. Šlo o sice přísné, ale na druhou stranu pochopitelné opatření. Během přehlídky celou trasu, lemovanou vojenskou technikou, projížděl prezident Si Ťin-pching v otevřeném automobilu.

V ulicích byla pro Evropana nepředstavitelně pečlivá bezpečnostní opatření. Po čínské metropoli se údajně pohybovalo kolem 850 tisíc členů bezpečnostních složek, kde nejspíš vzhledem k nedostačujícímu počtu policistů pomáhali dobrovolníci odění v modrých polo tričkách, červených kšiltovkách a červených páskách na rukou. Úklidová služba po centru metropole jezdila především na elektrokolech v podstatě nonstop.

Novináři, kteří měli schválený vstup přímo na náměstí Nebeského klidu na přehlídku, se museli pro nejrůznější podrobné prohlídky a bezpečnostní opatření dostavit už po páté hodině ráno, přestože samotná přehlídka byla zahájena až o dalších pět hodin později.

Vzorově čínské státní orgány dbají také o bezpečnost naší hlavy státu. Hotel, ve kterém Miloš Zeman s nejbližší delegací bydlí, je střežen tak pečlivě, že do jeho těsné blízkosti nemůže proniknout nikdo, aniž by se podrobil bezpečnostní prohlídce. Ochranka dokonce návštěvníkovi hotelu nedovolí, aby si dovnitř pronesl běžný zapalovač, přestože se v hotelovém komplexu nachází několik míst, kde je kouření povoleno.

Deset tisíc holubic aneb přehlídka a čísla

Ještě během středy prezident Číny vyznamenal tři americké válečné veterány. Na slavnostní vojenské přehlídce, o které informoval celý svět, se podílelo 12 tisíc čínských vojáků. Pochodovaly i gardy 17 dalších zemí, například Ruska, Srbska, Tádžikistánu, Běloruska, Mexika, Venezuely, Kuby či Kazachstánu. Při začátku bylo vystřeleno 70 salv z děl (k 70. výročí). Jak uváděla i čínská státní televize, přes 80 procent vojenské techniky, která byla předvedena, spatřila veřejnost vůbec poprvé. Čínský prezident oznámil snížení stavu armády o 300 tisíc vojáků. Přehlídka skončila vypuštěním 10 tisíc holubic míru.

Pro žurnalisty, kteří z kapacitních důvodů nemohli být přímo na náměstí Nebeského klidu, bylo připraveno obří press centrum, kde i přesto, že se tam nacházeli pouze novináři, rozhodně nebyla snížena bezpečnostní opatření. U vchodu byl připraven speciální rám, který automaticky přečetl čipovou kartu jednotlivého novináře a na velkém monitoru se objevila fotografie i jméno. Následovala klasická kontrola přes bezpečnostní rám a skener určený na osobní věci, tašky apod. Bezpečnostní pracovníci ale i přesto během každého, i opakovaného, průchodu daného člověka ještě pečlivě zkontrolovali a prohledali. I do této budovy byl zapovězen přístup se zapalovačem.

Zeman a Putin

Bilaterální jednání českého prezident Miloše Zeman a ruské hlavy státu Vladimira Putina bylo plánováno na 14.30 hodin místního času. Schůzka se konala ve vládním komplexu, kde se uprostřed opečovávaných zahrad nachází rezidence pro důležitá jednání a ubytování významných hostů. V jednom z těchto paláců bydlel právě prezident Ruské federace.

Čeští novináři na místo dorazili jen krátce před plánovaným časem setkání. Obecně se ovšem příliš nečekalo, že by schůzka začala přesně. Je totiž celkem známo, že ruský prezident často nabírá i dlouhá zpoždění a některé z hostů na sebe nechá čekat. Média o takových případech informovala mnohokrát. Tento případ to ale rozhodně nebyl.

Miloš Zeman s chotí kráčí těsně za vůdci Kazachstánu, Ruska a Číny. Foto - Kremlin.ru

Do sálu, kde se mělo bilaterální jednání prezidentů a jejich nepříliš početného doprovodu konat, už zhruba pět minut před půl třetí odpoledne dorazil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Krátce po něm do místnosti nakoukl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Odbila půl třetí a usměvavý Vladimir Putin stál připravený před českou a ruskou vlajkou s rukou nataženou k pozdravu směrem k přicházejícímu Miloši Zemanovi. Čas vyhraněný pro novináře k focení a natáčení byl oproti jiným tzv. fototermínům neobyčejně dlouhý. O čem byla mezi státníky řeč, psaly ParlamentníListy.cz ZDE.

Podle informací z Kremlu se kromě Zemana setkal v Pekingu Putin už jen s třemi dalšími prezidenty. Konkrétně s prezidentem Laosu, Kazachstánu a Venezuely. Už během dne o setkání Zemana s Putinem informovaly ruské televizní kanály.

Ve čtvrtek večer (časový posun oproti České republice je + 6 hodin) se ještě český prezident zúčastnil slavnostního koncertu k výročí konce války ve Velkém lidovém paláci. Během pátku Miloše Zemana v Pekingu čeká bilaterální jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a setkání s českými novináři, kteří hlavu státu doprovázejí. Pak už se prezident Zeman přesune do Šanghaje, odkud se do Prahy vrátí v neděli kolem půlnoci.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…