Zeman definitivně potvrdil kandidaturu proti Paroubkovi

04.01.2010 17:35

Předseda Strany práv občanů Miloš Zeman se postaví do čela kandidátky v Ústeckém kraji. Sdělil to ve vysílání Radiožurnálu.

Zeman definitivně potvrdil kandidaturu proti Paroubkovi

Expremiér a bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman bude ve volbách do sněmovny bojovat o hlasy voličů v Ústeckém kraji. Postaví se do čela kandidátky své Strany práv občanů. Největším soupeřem mu zde bude pravděpodobně lídr sociální demokracie Jiří Paroubek.

Mezi Paroubkem a Zemanem panuje jistá nevraživost již téměř dvacet let; nadcházející volební střetnutí ji ale může jenom vyhrotit.

Oba kandidáti proti sobě stáli již v roce 1993, kdy oba aspirovali na post předsedy ČSSD; tenkrát se jím stal právě Miloš Zeman. Jiří Paroubek se posléze zařadil do skupiny jeho oponentů a v roce 1996 byl mezi těmi, kteří žádali Zemanův odchod, neboť stranu prý poškodil.

O deset let později se na pár měsíců vztah obou politiků srovnal, Zeman totiž Paroubka podpořil v předvolební kampani. Již krátce poté se však dostali opět do konfliktu, Zemanovi se totiž nelíbilo, jak Paroubek vedl povolební jednání a kritizoval zejména jeho snahy o vládní dohodu s ODS.

V roce 2007 pak pro změnu Paroubek pranýřoval Zemana, a to za údajnou spolupráci s lobbistou Miroslavem Šloufem, který měl stát za rozhodnutím poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky vystoupit z ČSSD, čímž umožnili vznik Topolánkovy vlády.

Spory Zeman vs. Paroubek pokračovaly až do současnosti, kdy se Zeman rozhodl do politiky vrátit, ač mnohokrát z Vysočiny, kam se po ukončení své politické kariéry odstěhoval, avizoval, že je v důchodu spokojený a o návratu do politiky nechce ani slyšet.

Zemana ke kandidování v nadcházejících volbách vyzvali členové přípravného výboru Strany práv občanů, jehož je sám členem. V souvislosti s předvolebním bojem se dá očekávat, že se spory obou politiků vyostří ještě více. 

Související články:

Comeback podle Zemana: Máme nové tváře
Zeman si dává vlastní góly, míní Šlégr
Zemanova novoroční zdravice: Ať lidé volí z více kandidátek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…