Zeman doktorům: Stejně se vrátíte a bublina splaskne

21.01.2011 18:26

Naši lékaři se ve světě neztratí, tvrdí předseda České lékařské komory Milan Kubek. Přesto prý existenčně riskují. Miloš Zeman jim prorokuje návrat do práce. Podle něj neumí jazyky.

Zeman doktorům: Stejně se vrátíte a bublina splaskne

„Vzdělání našich lékařů je plně kompatibilní s ostatními státy EU a v zahraničních nemocnicích je o ně enormní zájem," uvedl Kubek v chatu na serveru IHned.cz.


Tak je v zahraničí práce nebo ne?

Profesor a přední český kardiochirurg Jan Pirk ale vidí věc jinak. „Vyhrožování zahraničím je přitažené za vlasy, protože na nedávném mezinárodním „veletrhu" bylo k mání jen 215 míst," podotkl Pirk na obdobném chatu, tentokrát se čtenáři Blesku.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

V odpovědích čtenářům IHned.cz Kubek navíc prohlásil, že čeští lékaři, kteří „odejdou třeba do Velké Británie nebo do Německa, dostávají zde pětkrát vyšší plat, než jaký měli doma". To je sice pravda, ale týká se jen těch lékařů, kteří v cizině už nějaký čas pracují. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, v první ze zmíněných zemí, kde v současnosti působí nejvíce doktorů s českým pasem (417), totiž o další „várku" nijak zvlášť nestojí.

„Jestli u nás chcete pracovat, podejte si přihlášky, ale všechna místa jsou v tuto chvíli obsazena," reagovalo na náš dotaz ministerstvo zdravotnictví Velké Británie. Situaci v Česku komentovat nechtělo, protože ji nesleduje. Německá strana pak na dotaz redakce zatím nezareagovala.

Lékaři riskují?

Jak to tedy skutečně je se zájmem zahraničí o české lékaře? Po čtvrtečním výroku předsedy ČLK ve Dvaceti minutách radiožurnálu je těžké se v tom vyznat. Čtyři tisíce lékařů prý „neriskují svoji existenci" kvůli malým růstům platů. Připouští snad Kubek zmínkou o riziku, že situace v zahraničí není tak růžová, jak se ji spolu s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem snaží malovat?

K tématu:
Britské zdravotnictví se o handrkování v Česku nezajímá. Doktorů má dost

Ve stejném pořadu pak Kubek odmítal specifikovat finanční očekávání lékařů s tím, že nemůže mluvit za LOK. „Tak já nemám, pane redaktore, mandát mluvit za lékařský odborový klub. Komora je v dané chvíli ten, kdo upozorňuje, že situace je kritická, my podporujeme lékaře, ale my nejsme těmi, kteří by v dané chvíli ten protest organizovali," uvedl Kubek doslova.

Jak už ale ParlamentníListy.cz informovaly, Kubek kromě toho, že je prezidentem ČLK, sedí i v předsednictvu Lékařského odborového klubu. Je tak zbytečné mlžit, že komora jedná nezávisle na odborářích a naopak.

Více:
Kubek přikládá pod kotlem. Sám se o práci bát nemusí

Zemanova prognóza? Vrátí se do práce

Cestování českých lékařů za prací do zahraničí nevidí jako masovou záležitost ani expremiér Miloš Zeman. Podle něj nemá většina „odcházející" lékařů takovou jazykovou výbavu, umožňující práci třeba v Německu nebo Rakousku. Navíc v tuzemsku je podle něj už víceméně naplněn i počet ambulantních lékařů. Čili ani zde mnoho lékařů ve výpovědích uplatnění nenajde.

„Moje prognóza zní, že velká většina těchto lékařů uzná, že jejich gesto bylo přemrštěné a vrátí se do práce do jednotlivých nemocnic, takže celá bublina okolo odchodu doktorů brzy splaskne," uzavřel pro ParlamntníListy.cz Zeman. Stejného názoru je i Bedřich Danda, předseda Sdružení živnostníků a podnikatelů.

„Oni si myslí, že na ně někdo v zahraničí čeká, ale nečeká. Ano, čekají na odborníky jako je doktor Pavel Pafko nebo pan Pirk, ale ti ostatní? Budou jen podřadnou silou, pokud práci v zahraničních nemocnicích seženou," vyjádřil názor pro ParlamentníListy.cz Danda.

Už jen 38 dní, času je ale míň

Připomeňme, že na čtvrtečním jednání odborářů a lékařské komory s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) došlo ke shodě v podstatě ve všech bodech lékařských protestů krom jediného. Peníze.

"Tak, asi připadá v úvahu bavit se o postupném naplňování mzdových požadavků s tím, že podstatná část musí přijít hned. Ale konkrétní čísla bych nerad říkal, protože k tomu skutečně nemám mandát a na tahu je druhá strana," uvedl po jednání Kubek. Ministr přitom opakovaně uvedl, že peníze na růst v tomto roce nemá. Dříve nicméně doktorům garantoval, že jejich platy letos neklesnou.

Ministr se pak s lékaři shodl na tom, že má-li přijít shoda, musí se tak stát na přelomu ledna a února, aby lékaři stačili stáhnout výpovědi. V případě nedohody naopak musí vláda využít únor k řešení krizových scénářů.

Čtěte také:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…