Zeman je zločinec, říká disident Hučín a vyslovuje něco vážně silného

12.09.2013 6:40

ROZHOVOR Bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) a disident Vladimír Hučín v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že už dávno varoval před dnešním růstem volebních preferencí KSČM a že třetí odboj pro něj ještě neskončil. Miloše Zemana považuje za zločince, který má být souzen za to, co se prý dělo v tajných službách v době, kdy byl premiérem.

Zeman je zločinec, říká disident Hučín a vyslovuje něco vážně silného
Foto: ČT
Popisek: Vladimír Hučín

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Podle posledních průzkumů volebních preferencí je KSČM v mnoha krajích na druhém místě za sociálními demokraty. Znepokojuje vás to?

To víte, že mě to znepokojuje. Dokonce jsem byl v roce 2001 zatčen za šíření poplašné zprávy, kdy jako důstojník BIS jsem upozornil na to, že KSČM bude mít výrazné preference, dostane se do čela a může tady začít rozhodovat. Tehdy si někteří mí kolegové klepali na čelo, že jsem ovlivněn svými zkušenostmi z protikomunistického odboje a z vězení. Já ale pocházím ze severní Moravy a vím, že ze situace, která je zejména na Ostravsku, kde je nezaměstnanost a sociální napětí, komunistické struktury těží. To je to podhoubí, které potřebují ke své existenci.

Proč jsou tedy podle vás komunisté po třiadvaceti letech stále jednou z nejsilnějších stran?

Protože upozorňovat na různá nebezpečí je jejich prioritou a oni v tom skutečně umí chodit. Bohužel veřejnost ztratila paměť a komunisté dokážou využít chyb, které se dnes dějí, ve svůj prospěch. Mladí komunismus nezažili a stará parta, která žila způsobem, kdy nevadí, že je smrad, hlavně že je teplo, tak ti trpí, protože jim nemá kdo lajnovat, co budou dělat.

Není to i důsledek způsobu vládnutí pravicových stran?

Určitě ano, ale komunisté dovedou chyby pravicových vlád zveličovat a zasít do společnosti obavy z toho, co bude. A někteří lidé pak vzpomínají na to, že měli jakési jistoty a bohužel pak inklinují ke KSČM.

Miroslav Kalousek sděluje občanům, že je kvůli prezidentu Zemanovi a jím vedené levici ohrožena demokracie v České republice. Podle něj budou předčasné volby pouze o jejím zachování. Jak rozptýlit tyto obavy? Může opravdu prezident a tím pádem i jím ovládaný parlament ohrozit například svobodu projevu a médií? Mohl by takto silný prezident zajistit, že volby nebudou zcela férové?

V roce 2001, když jsem byl zatčen, byl premiérem Miloš Zeman. Tehdy jsem vnímal jeho pokyny k tajné službě jako něco úděsného. Jednalo se třeba o případ Regecové (Markéta Regecová odmítala prodat Philipsu svůj pozemek v Hranicích. Miloš Zeman v té souvislosti tehdy prohlásil: „Více Philipsů a méně Regecových.“ – pozn. red.). Kdyby se našel někdo podobný jako Ivo Ištvan, i když tento člověk je pro mě značně negativní, protože vím, jak si komunisté tyto lidi vypěstovali, aby pak pro ně dělali špinavou práci, byl by Miloš Zeman postaven před soud.

Proč by měl Miloš Zeman stanout před soudem? Čeho se podle vás dopustil? Můžete to vysvětlit?

To, co se dělo v tajných službách, v dobách, kdy jsem byl u BIS, to bylo zločinné spolčení. Co k tomu mám říct? To je oblast utajovaných skutečností a mluvit o tom je na hraně. Ale Miloš Zeman je obrovským nebezpečím pro tento stát a já spoléhám jen na to, že snad ta cirhóza dosáhne takového stupně, že pomůže příroda.

To myslíte vážně?

Promiňte, že jsem takto drsný, ale já jsem s tím člověkem zažil něco, co mi hodně zkrátilo život. V průběhu vazebního vyšetřování se mnou bylo jednáno jako s teroristou, a to rozhodně nebyla legrace. Já nezapomínám. Mám vám raději říct, že pro mě třetí odboj ještě neskončil? Ano, je to tak.

Kdo je Vladimír Hučín (zdroj: Wikipedie.cz)

V 70. letech mj. ničil pomocí výbušnin vlastní výroby komunistické vývěsky. V roce 1973 vyhodil do povětří obrovský transparent „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak", zapálil stánek s tiskovinami ze Sovětského svazu, podílel se na útoku proti klubovně SSM. Rozšiřoval (pomocí vodíkových balonů) protisovětské a protikomunistické letáky. Zorganizoval rovněž útok výbušninou na dům (vrata) agenta StB Antonína Mikeše (byl však podle Hučína organizován tak, aby nikdo nebyl zraněn). Slzným plynem narušoval komunistické demonstrace (např. oslavu Velké říjnové socialistické revoluce v roce 1975). Provedl sabotáž proti koloně sovětských okupačních vojsk. Plánoval rovněž útok slzným plynem na koncert amerického levicového zpěváka Deana Reeda (konal se v létě 1976) a útok na nově postavenou sochu Klementa Gottwalda. Byl čtyřikrát odsouzen, z toho dvakrát pro nedovolené ozbrojování, ve vězeních strávil celkem 40 měsíců. V roce 1987, když byl propuštěn z vězení, podepsal Chartu 77.

1. září 1991 se stal na doporučení Konfederace politických vězňů příslušníkem FBIS (později BIS), zabýval se především monitorováním levicového extrémismu, pracoval také v týmu, který měl objasnit pumové útoky v Přerově. V době, kdy se dostala k moci ČSSD, se začaly objevovat spekulace, že na nich měl sám podíl, byl postupně zbaven pravomocí a nakonec z BIS i propuštěn. Byl obžalován mj. z toho, že sám podněcoval levicový extrémismus, aby mohl upozorňovat na jeho nebezpečí, z nedovoleného ozbrojování atd. Bylo mu rovněž vyčítáno, že nadřízeným odmítal prozradit své zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…