Zeman lže, vůbec nebyl mokrý, naštval se analytik a zaútočil na ČT

12.06.2013 13:44

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Za takřka bulvární a bez důležitých témat považuje mediální odborník Štěpán Kotrba rozhovor, který odvysílala Česká televize s prezidentem Milošem Zemanem u příležitosti sta dnů ve funkci hlavy státu. Karlu Hvížďalovi zase vadilo, že moderátor kladl příliš krotké dotazy a nedokázal reagovat na lži, jichž se Miloš Zeman několikrát dopustil.

Zeman lže, vůbec nebyl mokrý, naštval se analytik a zaútočil na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Rozhovor Miloše Zemana, který poskytl České televizi u příležitosti sta dnů ve funkci prezidenta v rámci pořadu Hyde park ČT24, mediální odborníky poněkud rozčaroval. Vadila jim nedostatečná připravenost moderátora Lukáše Dolanského i to, že nebyl v dialogu prezidentovi partnerem. Kritice podrobili také témata, která se měla více věnovat výkonu prezidentského úřadu a naopak pominout některé historky.

„Mně tam chyběla témata, která by se týkala úřadu prezidenta, a nikoli už dávno omletých historek, jesli někdo měl, nebo neměl virózu. Čekal bych rozhovor o tom, čím může prezident prospět této zemi, jaká je jeho role a jak ji zatím plnil. Místo toho zazněly jen dvě otázky týkající se kompetencí prezidenta a toho, jak s nimi nakládal. Tedy případ jmenování profesora Putny, velvyslanců a spor o Livii Klausovou. To ostatní mi přišlo jako bulvár,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a publicista Štěpán Kotrba.

Česká televize pokládá výběr otázek i témat za vybalancovaný

Česká televize mu ale vysvětlila, že formát pořadu spolutvoří diváci: „V Hyde parku vycházíme z toho, co zajímá diváky a jaké dotazy posílají. Ty, co jsme vybrali, věrně reprezentují množství podobných dotazů na několik opakujících se témat. V případě, že bychom ignorovali masu těchto dotazů, byli bychom jistě napadeni z cenzury a vynechávání nepříjemných témat. Myslíme si, že výběr otázek byl vybalancovaný a zazněly jak nepříjemné a kritické dotazy na různé kauzy, tak zjišťovací dotazy ohledně názorů prezidenta a jeho postojů,“ cituje Štěpán Kotrba z odpovědi ČT.

Novináři a politickému komentátorovi Karlu Hvížďalovi vadilo, že Miloš Zeman nemluvil v některých věcech pravdu - jako u Mostecké uhelné, kdy použil zavádějící informace. „Moderátor měl říct, že důvod stíhání spočívá v tom, že ti obvinění měli vykrást podnik, převést si z něj peníze do různých svých firem, z nichž pak platili ty částky, které jim umožnily, aby podnik ovládli jako celek. To byla jedna z věcí, z nichž bylo evidentní, že moderátor nebyl připravený a nebyl schopen argumentovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz protřelý novinář a mediální odborník Karel Hvížďala.

Nepsané zvyklosti jsou ve starých demokraciích vždycky víc než to psané

Jako další příklad zmiňuje spor o prezidentovy kompetence. „Moderátor neznal Ústavu a nebyl schopen Zemanovi oponovat, jaký je rozdíl mezi článkem Ústavy 62 a 63. Článek 62 dává prezidentovi absolutní pravomoci, u článku 63, který se týká právě velvyslanců, tak tam potřebuje kontrasignaci. To znamená, že tam skutečně působí jenom jako notář,“ vysvětluje Karel Hvížďala a připomíná, že i v Ústavě se často vychází ze zvyklostí, čímž ve sporu s hlavou státu argumentuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Nepsané zvyklosti jsou ve starých demokraciích vždycky víc než to psané. Ústava nikdy nemůže detailně všechno pojmenovávat. To je to samé, jako když je v Ústavě napsáno 'podepisuje'. Tím je míněno co nejrychleji a není možné to vykládat tak, že to může nechat prolongovat třeba rok, jak to dělal s Lisabonskou smlouvou předchozí prezident Václav Klaus. To jsou věci, které ale mnohokrát otcové naší Ústavy – profesor Klokočka, profesoři Cepl i Čermák – dávno vysvětlovali. Čili tohle jsou zlovolné výklady a pokusy převádět to na poloprezidentský systém,“ míní Karel Hvížďala.

Nešlo o debatu silných partnerů, kteří se dialogem baví

Od moderátora čekal, že bude reagovat na prezidentovy odpovědi i na to, když z nich uhýbá, a vracet řeč zpátky a klást nepříjemné otázky. „Ale ty byly strašně krotké. On nebyl partnerem, on byl sluhou prezidenta, i se tak tvářil. V tom byl problém. To nebyla debata dvou stejně silných partnerů, kteří se dialogem baví, kteří se drží v šachu, a tím vytvářejí napětí, které činí dialog zajímavým. Prezident měl absolutní prostor pro to, aby si fabuloval vše, co měl připravené v rukávu. A tím pádem to začalo být nudné,“ konstatuje Karel Hvížďala.

Když v rozhovoru přišla řeč na spor o obsazování míst velvyslanců, prohlásil prezident Miloš Zeman, že na tyto posty by měli jít lidé s ekonomickým vzděláním. „Touto myšlenkou ho inspiroval pan doktor Robejšek, žijící v Hamburku. Vždyť ekonomická diplomacie je zvlášť u tak malé země, jako je Česká republika, klíčovou. Diplomat by měl být manažer, který umí uvažovat ekonomicky, chápe přínos ekonomické diplomacie pro stát a není mu lhostejné, jestli dostanou zakázku české, nebo americké firmy,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Štěpán Kotrba.

Vzdělanější vědí, že funkci byznysmena zastává na ambasádě obchodní rada

Zároveň si ale nemyslí, že v tomto případě jde o to, jestli s touto myšlenkou zaboduje prezident u veřejnosti. „Miloš Zeman to musel říct i vzhledem k Livii Klausové. Řekl to a je to myšlenka správná. Prezident není od toho, aby se zalíbil občanům, prezident je od toho, aby dělal kroky, které jsou moudré. A myslím, že tohle je moudrý krok,“ podotýká Štěpán Kotrba s tím, že spory o místa velvyslanců byly vždy v minulosti, a to nejen v české, ale i v evropské politice.

Podle Karla Hvížďaly záleží úspěch Zemanova vysvětlování na cílové skupině. „Ti vzdělanější vědí, že funkci byznysmena na ambasádě má dělat nějaký chargé d'affaires, který je tím pověřen. Obchodní rada se té funkci na velvyslanectví říká. Kdežto funkce velvyslance je politická, to znamená, že by měla prosazovat koncept toho státu ve světě a jeho politiku, vztahy k různým zemím, které by neměly být rozhodně určovány pouze ekonomicky. To je devalvace role státu,“ upozorňuje publicista Karel Hvížďala.

Poslanec ODS vyjádřil znepokojení na výroky ohledně alkoholu

Jde o nepochopení, ale i problém Československa, který se datuje od samého jeho vzniku. „Po roce 1989 se Václav Havel snažil o obrodu morální, Václav Klaus o obrodu či transformaci ekonomickou, ale na koncept státu se vlastně zapomnělo. To je největší problém do dneška. A to, co teď provádí Zeman, je deklasování státu jako takového,“ domnívá se autor Dálkového výslechu s Václavem Havlem.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Rozhovor Miloše Zemana pozorně sledoval i poslanec ODS Pavel Staněk, jenž na svém facebookovém profilu zkritizoval prezidentova slova o alkoholu. „Pravděpodobně budu označen za úzkoprsého moralistu, nicméně chci vyjádřit své znepokojení nad výroky prezidenta republiky ohledně obhajoby konzumace alkoholu,“ napsal Pavel Staněk a připomněl statistiku, podle které jsou Češi jedni z největších světových konzumentů alkoholu, který je přitom prý nikoliv nevýznamným zabijákem. Od nejvyššího činitele státu jsou prý taková slova opravdu smutná.

Lidé nemohou od politiků očekávat, že budou jiní než oni sami

„Já nesnáším falešnou morálku a nesnáším, když lidé očekávají od svých politických představitelů, ale třeba i od kněží, že budou jiní, že budou dokonalí, že nebudou hřešit. Ani prezident není ničím jiným, než jsou ostatní lidé. Že si dá rád skleničku vína nebo panáka slivovice, já si dám také rád skleničku vína nebo panáka slivovice. Miloš Zeman je liberál. A jestliže je někdo liberál v jedné věci, nemůže nebýt liberál v druhé věci,“ myslí si Štěpán Kotrba.

A nevidí důvod, proč by to prezident nemohl říci veřejně. „Je to trestné? Není to trestné. Tak jaká měřítka uplatňujeme na druhé lidi než sami na sebe? Chceme od prezidenta nebo politiků něco víc? Podívejte se na jejich sexuální život. Předpokládáme, že nebudou cizoložit? To předpokládáme špatně. Jsou jiní než my? No nejsou. Jeden řecký filosof říkal: 'Nic lidského mi není cizí.! Chovejme se podle toho a očekávejme totéž i od těch, které si volíme do jakýchkoli funkcí,“ doporučuje Štěpán Kotrba.

Při horečce přes 39 stupňů by byl mokrý jako myš

„Od pana poslance to považuji za pokrytectví, protože v Čechách se alkohol konzumuje a není to nic, co by se dalo odsuzovat. Proti výroku, který tam o alkoholu řekl, já nic nemám. Ale horší je, že mu moderátor zase dovolil lhát, když uvedl tu konstrukci o horečce 39,2 stupně, když se motal u symbolů české státnosti. Kdyby měl 39,2, tak po něm poteče pot a měl by slepené, mokré vlasy. Čili tím jenom zase ukázal, že je lhář,“ podotýká Karel Hvížďala.

„Já jsem to zažil při posledních dnech Václava Havla, když už byl těžce nemocný. To byl vždycky úplně mokrý, i na těch svých posledních narozeninách. Člověk, který má horečky i o něco menší, vypadá úplně jinak. Tohle může nynější prezident vyprávět jen někomu, kdo je buď vyklepaný z rozhovoru s ním, že ho neposlouchá, a proto není schopen na to rychle reagovat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…